CLB's zien steeds meer kinderen die probleemgedrag stellen op school

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Vlaams parlementslid voor cd&v Loes Vandromme reageert bezorgd op het jaarverslag van de Vlaamse Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s), waaruit blijkt dat die CLB’s steeds meer gedragsproblemen zien in scholen. Zo kwamen vorig jaar meer dan 25.000 leerlingen vorig jaar in contact met het CLB, een recordaantal. Daarnaast werden188 kinderen definitief van de lagere school gestuurd wegens gedragsproblemen en waren er nooit meer spijbelaars in onze scholen.

“Alarmerend”, stelt Vandromme. “Dit is het resultaat van het schuldig verzuim van de vorige minister van onderwijs die ondanks vele beloften naliet om echt werk te maken van een beleid rond spijbelen, gedragsproblemen en schooluitval. Volgens Vandromme is er een overkoepelend plan nodig met concrete maatregelen in de strijd tegen vroegtijdige schooluitval. Zij deed die oproep al verschillende keren in het parlement en in de media.

De onderwijsminister kondigt nu aan werk te maken van maatregelen om agressie tegen leerkrachten een halt toe te roepen. In haar reactie op de nieuwe cijfers wijst zij ook naar de ouderlijke verantwoordelijkheid. Zo wil ze ouders bestraffen door de schooltoelage af te nemen en meer inzetten op ‘orde en tucht’ op school. “Ik mag hopen dat het plan tegen schooluitval meer dan deze maatregelen zal bevatten. Het heeft weinig zin om die leerlingen die het moeilijk hebben (en hun ouders) nog verder weg te duwen of als vijand te gaan beschouwen. Het gaat nog steeds om (jonge) kinderen. In haar reactie rept de onderwijsminister met geen woord over preventieve maatregelen of over samenwerking met welzijn. Dit zal nochtans cruciaal zijn om de huidige problemen op te lossen”, stelt Vandromme scherp. Het parlementslid denkt hierbij aan brugfiguren en bijkomend inzetten van leerlingenbegeleiding.

“Het gaat heel vaak om kwetsbare kinderen en jongeren met een zware rugzak. Jongeren die uit een moeilijke thuissituatie komen. We kunnen hen niet zomaar uitsluiten en hopen dat de problemen dan opgelost zijn. Die jongeren verdwijnen niet uit de maatschappij. Voor cd&v moet het doel zijn: elke jongere verlaat de schoolbanken met een diploma of getuigschrift.”

Nieuws

Nieuwe oproep huursubsidies voor scholenbouw in het najaar 2025!

Heel veel scholen hebben dringend nood aan extra ruimte en kijken aan tegen hoge renovatiekosten. De Vlaamse overheid voorziet een aantal maatregelen om hiervoor financieel tussen te komen, maar de klassieke wachtlijst is lang.  Via huursubsidies kunnen scholen hun capaciteit vrij snel uitbreiden of bestaande infrastructuur renoveren. Het blijft echter wachten op een nieuwe subsidie-oproep waarop scholen kunnen intekenen. In antwoord op een parlementaire vraag van Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) antwoordde de minister van onderwijs nu dat er dit najaar een nieuwe oproep komt. ‘Die zal geen dag te vroeg komen’, zegt Loes Vandromme tevreden. ‘De nood aan goede schoolinfrastructuur is zeer groot. Initiatieven als huursubsidies zijn zeer welkom voor scholen die snel werk willen maken van uitbreiding of renovatie.’

Groot personeelsverloop bij schooldirecties, beloofde loonafspraken on hold gezet

Het aantal wissels in directieteams in het leerplichtonderwijs, is in drie jaar tijd met 54 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) bij de minister van onderwijs opvroeg. Tijdens het schooljaar 2021-2022 waren er 1.307 wissels van directieleden. Vorig schooljaar ging het over maar liefst 1.999 wissels, pensioneringen buiten beschouwing gelaten. Eerdere loonafspraken om de job aantrekkelijker te maken werden on hold gezet. “Schooldirecteurs verdienen meer respect van de overheid. Kwaliteitsvol onderwijs staat of valt met standvastige, sterke schoolleiders. Die dreigen we vandaag te verliezen”, stelt Vandromme.

Parlementair werk, werkt: versnelde evaluatie decreet onderwijsinternaten komt er tegen eind dit jaar!

Op vraag van Vlaams Parlementslid Loes Vandromme die de situatie van de onderwijsinternaten al meerdere malen aankaartte, gaf de minister in de commissie Onderwijs te kennen dat ze tegen eind dit jaar een eerste evaluatie van het decreet op onderwijsinternaten wil klaar hebben.

‘Dat is bijzonder goed nieuws,’ vindt Vandromme. ‘Het nieuwe decreet voor onderwijsinternaten is sinds 2023 van kracht. De regelgeving is dus behoorlijk recent maar toch is een eerste evaluatie een absolute must.’