Dynamoprojecten geven scholen extra cultuursteuntje in de rug

Publicatiedatum

Auteur

Isabel Lebbe

Deel dit artikel

Heel recent kregen 185 Vlaamse scholen het goede nieuws dat hun ‘Dynamoproject’ goedgekeurd werd.  Dankzij die financiële steun kunnen leerkrachten meer creatieve cultuurprojecten opzetten, samen met plaatselijke kunstenaars. Meer cultuur dus, in de klas!

In West-Vlaanderen werden maar liefst 37 scholen geselecteerd. De projecten zijn heel uitéénlopend van aard en krijgen elk een steunbedrag van maximum 2000 euro.   

De meeste projecten (56 procent) worden georganiseerd in het basisonderwijs, maar ook in het secundair (37 procent, in het volwassenenonderwijs (5 procent) en in het deeltijds kunstonderwijs (2 procent).

Vlaams parlementslid en onderwijsspecialist voor CD&V Loes Vandromme vindt dit soort ondersteuning voor scholen heel belangrijk. ‘Vooral de samenwerking tussen verschillende lokale actoren is heel interessant en leerrijk. De scholen kunnen iets extra’s aanbieden op gebied van cultuur, de partners  leren elkaar beter kennen wat beloftevol kan zijn voor volgende samenwerkingen en niemand hoeft er financieel voor op te draaien.’

In haar eigen Poperinge wordt al enkele jaren een samenwerking opgezet tussen verschillende basisscholen en het deeltijds kunstonderwijs in Poperinge. Dit jaar wordt voor de tweede keer al ‘Radio Copain’ uitgewerkt. Verschillende klassen maken dan live radio. Vooraf oefenen ze zich in spontaniteit, mogen ze zich creatief uitleven en knutselen ze een radiostudio in elkaar, dit alles in samenwerking met de Kunstacademie.

Zo geven we de creativiteit van de leerkrachten een duw in de rug. Niet alle ouders zijn vaak met cultuur bezig, dus halen we cultuur naar de klas!

 

Wil je als school ook zo’n creatief cultuurproject opzetten? Op www.cultuurkuur.be vind je er meer info over!

Nieuws

Bibliotheek en De Lovie vzw slaan de handen in elkaar op Erfgoeddag

Op Erfgoeddag, zondag 21 april, kan je dit jaar opnieuw het kasteelpark De Lovie bezoeken. Het thema is dit jaar ‘Samen uit, samen thuis’. Je geniet er van het lokale aanbod met de jaarlijkse Bloemendagen en kan gezellig rondkuieren in de historisch rijke omgeving. Een nieuwigheid dit jaar is een samenwerking met de bibliotheek voor extra activiteiten en een boekenverkoop.

Poperinge opent rouwregister voor Gwy Mandelinck

Gwy Mandelinck, bezieler van de Poëziezomers in Watou, is overleden op vrijdag 5 april. Het stadsbestuur opent een rouwregister in de kerk van Watou. Je kan er dagelijks terecht tussen 9 u. en 17.30 u .

Onderwijsinspectie moet te allen tijde onafhankelijk kunnen werken!

Lieven Viaene, topman van de onderwijsinspectie, gaat met pensioen. In een afscheidsinterview uit hij zijn bezorgdheid over de richting die de onderwijsminister de inspectie induwt. De inspectie werd de afgelopen jaren 'geremd in het benoemen wat er op het veld niet goed loopt,' zo stelde de man in De Ochtend op Radio 1.

Wat mij betreft, is het van primordiaal belang dat de inspectie onafhankelijk haar werk kan doen, zodat de overheid gevoed wordt door een objectief en breed beeld van hoe onze scholen, hoe onze lerarenteams werken. Vandaar dat het ook belangrijk is dat inspecteurs ervaring op het terrein, in de klas, hebben. Ongeoorloofde politieke druk kan nooit de bedoeling zijn. Als er gevraagd wordt dat de inspectie doet wat de democratie vraagt, dan rapport de inspectie beter aan het parlement dan aan de minister van Onderwijs.