Volgend schooljaar toch nog pedagogische studiedagen
Op uitdrukkelijke vraag van Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) werd heel recent duidelijk hoe scholen zich volgend schooljaar kunnen organiseren rond de pedagogische studiedagen.
Het agentschap Onroerend Erfgoed ondersteunt eigenaars van beschermd onroerend erfgoed of gebouwen opgenomen in de vastgestelde inventaris van het bouwkundig erfgoed op verschillende manieren. Wie financiële ondersteuning wil, kan naast de gekende erfgoedpremies voor beschermd onroerend erfgoed onder bepaalde voorwaarden ook beroep doen op een erfgoedlening.
Maar sinds de invoering eind 2017 zijn de erfgoedleningen niet bepaald een groot succes, zo blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Loes Vandromme opvroeg bij de bevoegde minister. ‘In West-Vlaanderen gaat het over in totaal 7 investeringskredieten en 26 consumentenkredieten over de voorbije 4 jaar. Rekening houdend met de vele waardevolle onroerend erfgoedsites in West-Vlaanderen zou dat veel beter kunnen,’ stelt Loes Vandromme. Het parlementslid ziet een aantal oorzaken en heeft ook voorstellen om het beter aan te pakken.
Erfgoedleningen via de Vlaamse Overheid
De erfgoedlening heeft een lage intrestvoet en kan worden gebruikt voor werken aan beschermd onroerend erfgoed of gebouwen opgenomen in de vastgestelde inventaris van het bouwkundig erfgoed. De lening is niet bedoeld voor de aankoop van een onroerend goed, maar restauratie- of renovatiewerken komen bijvoorbeeld wel in aanmerking, net als werken in functie van gebruik, hergebruik of herbestemming en ingrepen om de duurzaamheid en energieprestatie van het erfgoed te verbeteren.
Ondernemers, publieke entiteiten en openbare besturen kunnen een investeringskrediet aanvragen. Sinds de start van deze maatregel werden 30 investeringskredieten waarvan 7 in West- Vlaanderen toegekend.
Het gaat om deze investeringskredieten:
Brugge: 240.000 euro voor herbestemming en uitbreiding.
Izegem: 180.000 euro voor herbestemming, uitbreiding en renovatie.
Kortrijk: 250.000 euro voor herbestemming, energetische optimalisatie, restauratie en renovatie.
Leisele: 180.000 euro voor restauratie.
Reningelst: 120.000 euro voor herbestemming en restauratie.
Varsenare: 40.000 euro voor energetische optimalisatie, uitbreiding en renovatie.
Veurne: 250.000 euro voor uitbreiding, restauratie en renovatie.
Gemiddeld wordt een kleine 180.000 euro geleend via het investeringskrediet in West-Vlaanderen. Daarmee zitten we heel dicht in de buurt van het Vlaams gemiddelde.
Particulieren kunnen dan weer een consumentenkrediet aanvragen. In de laatste 4 jaar zijn in totaal 118 consumentenkredieten waarvan 26 in West-Vlaanderen toegekend.
Het gaat over projecten in de volgende steden en gemeenten:
Bavikhove, Beernem (2 projecten), Brugge, De Haan, De Panne (2 projecten), Geluveld, Kortrijk (3 projecten), Leke, Menen, Oostende, Outrijve, Proven, Roeselare, Ruddervoorde, Sint- Andries (2 projecten), Sint- Pieters-Kapelle, Veurne, Vleteren en Wulveringem.
2 kredietaanvragen (uit Oostende en Vleteren) werden ook geweigerd in de voorbije 4 jaar.
Gemiddeld bedroegen de consumentenkredieten 126.500 euro in West-Vlaanderen. Daarmee zitten we iets hoger dan het Vlaams gemiddelde dat 107.500 euro is.
Niet populair
Ondanks de vele waardevolle erfgoedsites in West-Vlaanderen en de nood aan (grondige) restauratie en onderhoud van vele van deze sites, is het jammer dat er maar beperkt gebruik gemaakt wordt van deze maatregel. Loes Vandromme ziet daar enkele belangrijke oorzaken voor. ‘Sowieso kan het instrument beter bekend gemaakt worden door de Vlaamse Overheid en alle erfgoedpartners,’ stelt Loes Vandromme. ‘Eigenaars van bouwkundig erfgoed zouden deze info systematisch moeten krijgen als ze informeren bij overheidsdiensten.’
Maar ondanks de infocampagnes van bijvoorbeeld het samenwerkingsverband CO7 in de Westhoek levert dit geen extra dossiers op. Dus er zijn zeker nog andere oorzaken.
De intrestvoet (1%) is op vandaag eigenlijk niet veel lager dan de marktprijsleningen bij banken. Wie een lening aangaat geeft vaak nog de voorkeur aan gekende spelers of vertrouwde bankinstellingen,’ geeft Loes Vandromme mee.
Wie een erfgoedlening wil afsluiten moet bovendien beschikken over offertes van aannemers en een goed uitgewerkt plan. Vaak zijn de plannen echter nog niet tot in de puntjes uitgewerkt als de zoektocht naar een lening of middelen bezig is. Ook dat is een struikelblok voor velen.
Stimuleren
Om het instrument wel interessant te maken, zijn volgens Loes Vandromme alvast een aantal mogelijkheden. ‘Om te beginnen moet de lening uiteraard financieel interessant zijn,’ zegt ze. ‘De interestvoet moet dus echt zo laag mogelijk gehouden worden. De minister kan onderzoeken of een mogelijke verlaging misschien aan de orde is. En we moeten vooral ook meer investeren in de bekendmaking van deze mogelijkheden. Dit is de taak van alle partners die met onroerend erfgoed bezig zijn,’ besluit ze.
Op uitdrukkelijke vraag van Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) werd heel recent duidelijk hoe scholen zich volgend schooljaar kunnen organiseren rond de pedagogische studiedagen.
Wie aan de slag wil in een maatwerkbedrijf, de voormalige beschutte en sociale werkplaatsen of via individueel maatwerk extra ondersteuning nodig heeft op de reguliere arbeidsmarkt, moet vaak maanden wachten op het vereiste advies van VDAB dat toegang geeft tot een plek in een maatwerkbedrijf of die extra ondersteuning. “Niet te verantwoorden dat mensen die willen werken nodeloos moeten wachten op een goedkeuring”, vindt Vlaams parlementslid Loes Vandromme. Zij wil de procedure vereenvoudigen en zo de wachttijd inperken.
Ouders van kinderen met ASS (autismespectrumstoornis) doen steeds vaker beroep op pleegzorg. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) opvroeg bij de minister voor Welzijn. Autismevriendelijke pleeggezinnen of gASStvrije gezinnen maken het mogelijk voor ouders met een persoon met autisme om even op adem te komen terwijl hun kind tijdelijk opgevangen wordt. En anderzijds kunnen kinderen en jongeren met autisme ook even tot rust komen in een andere, veilige omgeving. In West-Vlaanderen sloegen vzw Pleegzorg West-Vlaanderen en vzw Victor de handen in elkaar en met succes: hoewel het project pas sinds twee jaar loopt, worden in West-Vlaanderen nu al 9 kinderen met ASS regelmatig in gASStvrije gezinnen opgevangen. Loes Vandromme ziet hier een zeer mooie vorm van hulpverlening in: ‘Kinderen of jongeren met autisme opvoeden vraagt dagelijks veel energie. Daarnaast hebben de kinderen of jongeren zelf ook eens nood aan rust. gASStvrije gezinnen zijn echt een zegen voor deze doelgroep van ouders en kinderen.’ Toch blijft de wachtlijst in de pleegzorg lang. Het parlementslid roept daarom op om dergelijke initiatieven zeker verder te ondersteunen maar ook manieren te zoeken om nog meer gASStvrije gezinnen aan te trekken.