Extra Vlaamse middelen voor vervoer op maat in de Westhoek

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Er is heel wat aan het veranderen op vlak van openbaar vervoer. Ook in de Westhoek is de vervoerregioraad (waar 15 westhoekgemeenten in zitten) al een tijdje  hard aan het werk om een nieuw mobiliteitsplan uit te werken.

Het plan voor het kernnet en aanvullend net (trein- en buslijnen) wordt in de komende maand op alle gemeenteraden in de Westhoek ter goedkeuring voorgelegd. Daarmee zijn de belangrijkste lijnen uitgezet.

Maar om de meest landelijke gebieden en dorpen vlot te bereiken, wordt een oplossing op maat gezocht. Het zogenaamde ‘vervoer op maat’.

‘Vervoer op maat kan vele vormen aannemen’, stelt Loes Vandromme, eerste schepen in Poperinge en Vlaams Parlementslid. ‘We kennen vooral de belbussen en misschien is dit concept in sommige gebieden nog altijd de beste manier om te beantwoorden aan de vervoersvraag. Maar het zou ook kunnen gaan over deelauto’s, deelfietsen, taxi’s enz. We moeten dit ter plaatse heel goed bekijken. Er is ruimte en nu dus ook wat meer budget om te experimenteren.’

Vandaag besliste de Vlaamse regering immers over extra middelen die iedere vervoerregio kan spenderen aan de uitbouw van deze dienstverlening op maat.

In de Westhoek bedraagt dit extra budget 3.865.415 euro in een groeipad naar 2024 toe. Daarmee erkent de Vlaamse regering het belang van en de nood aan mobiliteitsoplossingen, ook in landelijke gebieden

Nieuws

Bibliotheek en De Lovie vzw slaan de handen in elkaar op Erfgoeddag

Op Erfgoeddag, zondag 21 april, kan je dit jaar opnieuw het kasteelpark De Lovie bezoeken. Het thema is dit jaar ‘Samen uit, samen thuis’. Je geniet er van het lokale aanbod met de jaarlijkse Bloemendagen en kan gezellig rondkuieren in de historisch rijke omgeving. Een nieuwigheid dit jaar is een samenwerking met de bibliotheek voor extra activiteiten en een boekenverkoop.

Poperinge opent rouwregister voor Gwy Mandelinck

Gwy Mandelinck, bezieler van de Poëziezomers in Watou, is overleden op vrijdag 5 april. Het stadsbestuur opent een rouwregister in de kerk van Watou. Je kan er dagelijks terecht tussen 9 u. en 17.30 u .

Onderwijsinspectie moet te allen tijde onafhankelijk kunnen werken!

Lieven Viaene, topman van de onderwijsinspectie, gaat met pensioen. In een afscheidsinterview uit hij zijn bezorgdheid over de richting die de onderwijsminister de inspectie induwt. De inspectie werd de afgelopen jaren 'geremd in het benoemen wat er op het veld niet goed loopt,' zo stelde de man in De Ochtend op Radio 1.

Wat mij betreft, is het van primordiaal belang dat de inspectie onafhankelijk haar werk kan doen, zodat de overheid gevoed wordt door een objectief en breed beeld van hoe onze scholen, hoe onze lerarenteams werken. Vandaar dat het ook belangrijk is dat inspecteurs ervaring op het terrein, in de klas, hebben. Ongeoorloofde politieke druk kan nooit de bedoeling zijn. Als er gevraagd wordt dat de inspectie doet wat de democratie vraagt, dan rapport de inspectie beter aan het parlement dan aan de minister van Onderwijs.