Feest voor Metallicafans in 2024

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme Vandromme

Deel dit artikel

Zeggen de data 12 februari, 10 juni en 17 november 1984 je iets? Bij Poperingse muziekkenners zijn ze in het geheugen gegrift, want toen kwam Metallica naar Poperinge. 40 jaar later, in 2024, plannen Poperinge en de voormalige organisatoren van het Heavy Sound festival en New Abasti Concerts een tribute met een tentoonstelling, concerten en quizzen.

De drie concerten van Metallica in dat ene jaar waren meteen ook hun eerste optredens in België. Als jonge snaken hadden de mannen van Metallica in 1984 nog geen miljoenen fans over de wereld, maar kenners zagen al snel dat ze een fenomeen zouden worden. De bandleden waren officieel nog niet oud genoeg om bier te drinken, maar dat was buiten de Poperingse gastvrijheid gerekend. De legendarische verhalen en foto’s uit alle hoeken van de stad zijn niet te tellen.
Metallica is die gastvrijheid nooit vergeten. Ze hebben alleen goede herinneringen aan Poperinge en de Maeke-Blydezaal, oftewel de ‘Betontempel van Vlaanderen’ (12 februari en 17 november, organisatie New Abasti Concerts) en Heavy Sound festival (10 juni). Op het festival stonden ze met andere legendarische bands zoals Twisted Sister en Motörhead op de affiche. Voor Metallica was dit het eerste openluchtconcert in Europa en de enige Belgische concerten met Cliff Burton op de bas.


Knallende 14-daagse
Poperinge en de voormalige organisatoren van het Heavy Sound festival en New Abasti Concerts willen hun uitzonderlijke band met Metallica eren. 40 jaar na hun doortocht wordt Maeke-Blyde twee weken lang opnieuw de place to be voor fans van de groep, of van het zwaardere gitaarwerk in het algemeen.
Een tentoonstelling met nooit eerder getoonde foto’s en affiches katapulteert je terug naar 1984 en het Heavy Sound Café zorgt ervoor dat je je opnieuw op het festival waant. Concerten van tributebands en muziekquizzen laten fans en muziekliefhebbers likkebaarden. Als klap op de vuurpijl wordt er bij de zaal een monument onthuld, ter ere van de doortocht van Metallica. Wie weet zijn daar enkele protagonisten uit 1984 bij aanwezig…
Vanaf januari 2024 volgt meer info op www.poperinge.be/heavysound. Ook via de sociale media van de stad kom je meer over het programma te weten. Noteer alvast 11 juni tot 24 juni in je agenda, het wordt een knaller!

Nieuws

Belangrijke stap voorwaarts in bouw nieuwe Kunstacademie en cultuurzaal: akkoord met bouwpartners

Er is een akkoord met de groep bouwpartners (het ‘consortium’) die straks de nieuwe Kunstacademie van Poperinge op de Vroonhofsite zullen bouwen. De Vlaamse regering maakte een overeenkomst met het consortium ‘Schoolkracht’, een groep bouwpartners die, verspreid over Vlaanderen, 27 scholen zullen bouwen volgens de formule DBFM (‘Design, Build, Finance, Maintain’- Ontwerpen, Bouwen, Financieren, Onderhouden). ‘Ik ben bijzonder tevreden dat mijn inspanningen om dit subsidiedossier rond te krijgen, beloond werden en we nu een volgende fase kunnen beginnen,’ zegt Loes Vandromme, schepen van Cultuur in Poperinge.

Jeugdverenigingen zetten zich in voor pleegkinderen

Poperinge wil zich als pleegzorgstad engageren om pleegkinderen meer te betrekken bij buitenschoolse activiteiten. De stad stelde samen met verschillende lokale jeugdbewegingen een charter op, om te tonen dat elk kind welkom is, ook als het maar een korte periode aanwezig is.

Kunstenfestival Watou gaat van start op 6 juli!

In Watou gaat dit weekend voor 43ste keer het kunsten- en poëziefestival van start.

De Zomer van Watou is een vaste waarde en laat kunstenaars en dichters meer dan ooit in interactie gaan met het grote publiek. Focus-WTV maakt er deze mooie reportage over.

Klik hier voor de reportage!