Feest voor Metallicafans in 2024

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Zeggen de data 12 februari, 10 juni en 17 november 1984 je iets? Bij Poperingse muziekkenners zijn ze in het geheugen gegrift, want toen kwam Metallica naar Poperinge. 40 jaar later, in 2024, plannen Poperinge en de voormalige organisatoren van het Heavy Sound festival en New Abasti Concerts een tribute met een tentoonstelling, concerten en quizzen.

De drie concerten van Metallica in dat ene jaar waren meteen ook hun eerste optredens in België. Als jonge snaken hadden de mannen van Metallica in 1984 nog geen miljoenen fans over de wereld, maar kenners zagen al snel dat ze een fenomeen zouden worden. De bandleden waren officieel nog niet oud genoeg om bier te drinken, maar dat was buiten de Poperingse gastvrijheid gerekend. De legendarische verhalen en foto’s uit alle hoeken van de stad zijn niet te tellen.
Metallica is die gastvrijheid nooit vergeten. Ze hebben alleen goede herinneringen aan Poperinge en de Maeke-Blydezaal, oftewel de ‘Betontempel van Vlaanderen’ (12 februari en 17 november, organisatie New Abasti Concerts) en Heavy Sound festival (10 juni). Op het festival stonden ze met andere legendarische bands zoals Twisted Sister en Motörhead op de affiche. Voor Metallica was dit het eerste openluchtconcert in Europa en de enige Belgische concerten met Cliff Burton op de bas.


Knallende 14-daagse
Poperinge en de voormalige organisatoren van het Heavy Sound festival en New Abasti Concerts willen hun uitzonderlijke band met Metallica eren. 40 jaar na hun doortocht wordt Maeke-Blyde twee weken lang opnieuw de place to be voor fans van de groep, of van het zwaardere gitaarwerk in het algemeen.
Een tentoonstelling met nooit eerder getoonde foto’s en affiches katapulteert je terug naar 1984 en het Heavy Sound Café zorgt ervoor dat je je opnieuw op het festival waant. Concerten van tributebands en muziekquizzen laten fans en muziekliefhebbers likkebaarden. Als klap op de vuurpijl wordt er bij de zaal een monument onthuld, ter ere van de doortocht van Metallica. Wie weet zijn daar enkele protagonisten uit 1984 bij aanwezig…
Vanaf januari 2024 volgt meer info op www.poperinge.be/heavysound. Ook via de sociale media van de stad kom je meer over het programma te weten. Noteer alvast 11 juni tot 24 juni in je agenda, het wordt een knaller!

Nieuws

Stijgend aantal vroegtijdige schoolverlaters is een nieuwe wake up call

Eind februari raakten nieuwe cijfers bekend over het aantal vroegtijdige schoolverlaters. En deze cijfers zijn niet hoopgevend: In het schooljaar 2021-2022 verliet 14.1% leerlingen het secundair onderwijs zonder voldoende kwalificaties. In het schooljaar 2014-2015 was dat nog 9.7%.

cd&v-lijsten volledig: Westhoek komt met ervaring én nieuw talent

De provinciale partijraad van cd&v West-Vlaanderen heeft vandaag – nadat het eerder al de lijsttrekkers Hilde Crevits (Vlaams) en Nathalie Muylle (Kamer) bekendmaakte – volledige West-Vlaamse lijsten goedgekeurd richting de verkiezingen van 9 juni 2024. De Westhoek wordt daarbij vertegenwoordigd door heel wat bekende gezichten. Westhoekboegbeeld en uittredend Vlaams parlementslid Loes Vandromme uit Poperinge is tevreden: ‘We kunnen rekenen op een mooie mix van mensen met ervaring én nieuw talent.’

Burgers hebben recht op betrouwbare overheid!

‘Het feit dat er, na het afbakenen van zones of gebieden waar bepaalde afspraken gelden, zonder enig voorafgaand overleg toch extra nieuwe regels of beperkingen komen vanuit de overheid, zorgt voor een nieuwe deuk in het vertrouwen in de politiek’, zo stelde Vlaams Parlementslid (cd&v) Loes Vandromme tijdens de plenaire vergadering van woensdag 21 februari. Ze wees daarbij op de omzendbrief die de ministers voor Omgeving en Erfgoed vorige week uitstuurden. Binnen een perimeter van 3 km van door de UNESCO erkende WOI-relicten moeten nieuwe windturbineprojecten voortaan geweerd worden, tenzij uitdrukkelijk aangetoond kan worden dat er geen impact is op de erfgoedwaarde. Het parlementslid hekelt vooral het feit dat er, éénzijdig wordt beslist zonder overleg te hebben gepleegd. ‘Het is een zoveelste voorbeeld van hoe de politiek, zonder vorm van overleg zomaar de spelregels verandert en nieuwe maatregelen oplegt. Zulke zaken voeden het wantrouwen in de politiek alleen maar,’ betreurt Loes Vandromme.