Zopas maakte de Vlaamse regering bekend dat 75 Vlaamse scholen een subsidie krijgen, waarmee ze extra plaatsen in de klas kunnen realiseren. 23 daarvan zijn West-Vlaamse scholen. Zij krijgen gedurende maximum 18 jaar samen 3.4 miljoen euro.
‘Zoals in het regeerakkoord afgesproken, investeren we ook deze legislatuur weer fors in schoolinfrastructuur. We voorzien daarvoor in totaal 500 miljoen euro’, stelt Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid voor CD&V en onderwijsspecialist.
23 van de 75 scholen zijn West-Vlaamse scholen. Het gaat meer specifiek over projecten in Aartrijke, Avelgem, Brugge, Diksmuide, Gullegem, Hooglede-Gits, Houthulst, Izegem, Kortrijk, Lichtervelde, Middelkerke, Moorslede, Oostende, Oudenburg, Tielt, Torhout, Roeselare, Staden en Wevelgem. In 17 dossiers gaat het over infrastructuur voor basisonderwijs. De projecten werden geselecteerd op basis van objectieve criteria zoals capaciteitsnood, multifunctionaliteit en duurzaamheid.
‘In sommige gevallen gaat dit over nieuwbouw- of renovatieprojecten, maar ook over subsidies om infrastructuur te huren. Zo kunnen we korter op de bal spelen en snel extra plaatsen creëren waar de nood het hoogst is. In het OLV-college van Oostende bijvoorbeeld wordt een handelspand gehuurd en in Aartrijke en Houthulst komen er modulaire units. In Brugge wordt er dan weer een hotel gehuurd om in te richten als internaat. De grootste plannen situeren zich in Diksmuide met een nieuwbouwproject van ’t Saam (campus Cardijn en Aloysius) en in Avelgem voor het basis- en secundair onderwijs van Sint-Jan Berchmans.
Alles samen creëren we in West-Vlaanderen 1362 extra plaatsen in de klas.’