Jaarlijks 3.4 miljoen euro voor scholenbouw in West-Vlaanderen

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Zopas maakte de Vlaamse regering bekend dat 75 Vlaamse scholen een subsidie krijgen, waarmee ze extra plaatsen in de klas kunnen realiseren. 23 daarvan zijn West-Vlaamse scholen. Zij krijgen gedurende maximum 18 jaar samen 3.4 miljoen euro.

‘Zoals in het regeerakkoord afgesproken, investeren we ook deze legislatuur weer fors in schoolinfrastructuur. We voorzien daarvoor in totaal 500 miljoen euro’, stelt Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid voor CD&V en onderwijsspecialist. 

23 van de 75 scholen zijn West-Vlaamse scholen. Het gaat meer specifiek over projecten in Aartrijke, Avelgem, Brugge, Diksmuide, Gullegem, Hooglede-Gits, Houthulst, Izegem, Kortrijk, Lichtervelde, Middelkerke, Moorslede, Oostende, Oudenburg, Tielt, Torhout, Roeselare, Staden en Wevelgem. In 17 dossiers gaat het over infrastructuur voor basisonderwijs. De projecten werden geselecteerd op basis van objectieve criteria zoals capaciteitsnood, multifunctionaliteit en duurzaamheid.

‘In sommige gevallen gaat dit over nieuwbouw- of renovatieprojecten, maar ook over subsidies om infrastructuur te huren. Zo kunnen we korter op de bal spelen en snel extra plaatsen creëren waar de nood het hoogst is. In het OLV-college van Oostende bijvoorbeeld wordt een handelspand gehuurd en in Aartrijke en Houthulst komen er modulaire units. In Brugge wordt er dan weer een hotel gehuurd om in te richten als internaat. De grootste plannen situeren zich in Diksmuide met een nieuwbouwproject van ’t Saam (campus Cardijn en Aloysius) en in Avelgem voor het basis- en secundair onderwijs van Sint-Jan Berchmans.

Alles samen creëren we in West-Vlaanderen 1362 extra plaatsen in de klas.’

Nieuws

Bibliotheek en De Lovie vzw slaan de handen in elkaar op Erfgoeddag

Op Erfgoeddag, zondag 21 april, kan je dit jaar opnieuw het kasteelpark De Lovie bezoeken. Het thema is dit jaar ‘Samen uit, samen thuis’. Je geniet er van het lokale aanbod met de jaarlijkse Bloemendagen en kan gezellig rondkuieren in de historisch rijke omgeving. Een nieuwigheid dit jaar is een samenwerking met de bibliotheek voor extra activiteiten en een boekenverkoop.

Poperinge opent rouwregister voor Gwy Mandelinck

Gwy Mandelinck, bezieler van de Poëziezomers in Watou, is overleden op vrijdag 5 april. Het stadsbestuur opent een rouwregister in de kerk van Watou. Je kan er dagelijks terecht tussen 9 u. en 17.30 u .

Onderwijsinspectie moet te allen tijde onafhankelijk kunnen werken!

Lieven Viaene, topman van de onderwijsinspectie, gaat met pensioen. In een afscheidsinterview uit hij zijn bezorgdheid over de richting die de onderwijsminister de inspectie induwt. De inspectie werd de afgelopen jaren 'geremd in het benoemen wat er op het veld niet goed loopt,' zo stelde de man in De Ochtend op Radio 1.

Wat mij betreft, is het van primordiaal belang dat de inspectie onafhankelijk haar werk kan doen, zodat de overheid gevoed wordt door een objectief en breed beeld van hoe onze scholen, hoe onze lerarenteams werken. Vandaar dat het ook belangrijk is dat inspecteurs ervaring op het terrein, in de klas, hebben. Ongeoorloofde politieke druk kan nooit de bedoeling zijn. Als er gevraagd wordt dat de inspectie doet wat de democratie vraagt, dan rapport de inspectie beter aan het parlement dan aan de minister van Onderwijs.