Jaarlijks 3.4 miljoen euro voor scholenbouw in West-Vlaanderen

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme Vandromme

Deel dit artikel

Zopas maakte de Vlaamse regering bekend dat 75 Vlaamse scholen een subsidie krijgen, waarmee ze extra plaatsen in de klas kunnen realiseren. 23 daarvan zijn West-Vlaamse scholen. Zij krijgen gedurende maximum 18 jaar samen 3.4 miljoen euro.

‘Zoals in het regeerakkoord afgesproken, investeren we ook deze legislatuur weer fors in schoolinfrastructuur. We voorzien daarvoor in totaal 500 miljoen euro’, stelt Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid voor CD&V en onderwijsspecialist. 

23 van de 75 scholen zijn West-Vlaamse scholen. Het gaat meer specifiek over projecten in Aartrijke, Avelgem, Brugge, Diksmuide, Gullegem, Hooglede-Gits, Houthulst, Izegem, Kortrijk, Lichtervelde, Middelkerke, Moorslede, Oostende, Oudenburg, Tielt, Torhout, Roeselare, Staden en Wevelgem. In 17 dossiers gaat het over infrastructuur voor basisonderwijs. De projecten werden geselecteerd op basis van objectieve criteria zoals capaciteitsnood, multifunctionaliteit en duurzaamheid.

‘In sommige gevallen gaat dit over nieuwbouw- of renovatieprojecten, maar ook over subsidies om infrastructuur te huren. Zo kunnen we korter op de bal spelen en snel extra plaatsen creëren waar de nood het hoogst is. In het OLV-college van Oostende bijvoorbeeld wordt een handelspand gehuurd en in Aartrijke en Houthulst komen er modulaire units. In Brugge wordt er dan weer een hotel gehuurd om in te richten als internaat. De grootste plannen situeren zich in Diksmuide met een nieuwbouwproject van ’t Saam (campus Cardijn en Aloysius) en in Avelgem voor het basis- en secundair onderwijs van Sint-Jan Berchmans.

Alles samen creëren we in West-Vlaanderen 1362 extra plaatsen in de klas.’

Nieuws

Belangrijke stap voorwaarts in bouw nieuwe Kunstacademie en cultuurzaal: akkoord met bouwpartners

Er is een akkoord met de groep bouwpartners (het ‘consortium’) die straks de nieuwe Kunstacademie van Poperinge op de Vroonhofsite zullen bouwen. De Vlaamse regering maakte een overeenkomst met het consortium ‘Schoolkracht’, een groep bouwpartners die, verspreid over Vlaanderen, 27 scholen zullen bouwen volgens de formule DBFM (‘Design, Build, Finance, Maintain’- Ontwerpen, Bouwen, Financieren, Onderhouden). ‘Ik ben bijzonder tevreden dat mijn inspanningen om dit subsidiedossier rond te krijgen, beloond werden en we nu een volgende fase kunnen beginnen,’ zegt Loes Vandromme, schepen van Cultuur in Poperinge.

Jeugdverenigingen zetten zich in voor pleegkinderen

Poperinge wil zich als pleegzorgstad engageren om pleegkinderen meer te betrekken bij buitenschoolse activiteiten. De stad stelde samen met verschillende lokale jeugdbewegingen een charter op, om te tonen dat elk kind welkom is, ook als het maar een korte periode aanwezig is.

Kunstenfestival Watou gaat van start op 6 juli!

In Watou gaat dit weekend voor 43ste keer het kunsten- en poëziefestival van start.

De Zomer van Watou is een vaste waarde en laat kunstenaars en dichters meer dan ooit in interactie gaan met het grote publiek. Focus-WTV maakt er deze mooie reportage over.

Klik hier voor de reportage!