Koestermomenten op Poperingse begraafplaatsen

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Reveil vzw bouwt al enkele jaren aan een warmere rouwcultuur. De organisatie stimuleert ingetogen troostacties en -concerten op begraafplaatsen in Vlaanderen op 1 november. Poperinge organiseert voor Reveil22 de troostactie 'Koestermoment'.

Loes Vandromme, schepen van cultuur: "Op acht begraafplaatsen in het centrum en in de deelgemeenten hebben we een hoekje gecreëerd, waar bezoekers even kunnen stilstaan en warme herinneringen oproepen aan hun overleden geliefden. Die herinneringen kan je op een koestersteen schrijven of tekenen."

Tine Top van de Troostzolder werkte aan de actie mee: "Gemis, verlangen en verdriet kunnen veel pijn doen, maar tegelijk kunnen liefdevolle herinneringen ook hartverwarmend zijn. Aan wie heb je warme herinneringen? Wat koester jij van wie je mist? Neem een koestersteen en leg je herinneringen erop vast. Je kiest zelf of je de steen achterlaat op de begraafplaats, of dat je hem meeneemt naar een eigen plekje."

Nieuws

450.000 euro Vlaamse middelen om Huizen van het Kind in de Westhoek te versterken

De verschillende Huizen van het Kind uit de eerstelijnszone Westhoek, gaan in de toekomst veel intensiever samenwerken. Ze werden door de Vlaamse Regering als pilootproject geselecteerd en kunnen zo in de komende twee jaar op maar liefst 450.000 euro rekenen. ‘Samenwerking zit ons, Westhoekinwoners, in het bloed. Dat hebben we al vaker bewezen,’ zegt een tevreden Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid en schepen in Poperinge die het dossier hielp verdedigen in Brussel. ‘De extra middelen vanuit Vlaanderen zien we als een noodzakelijk element om onze plannen verder uit te werken én als een erkenning voor onze vastberaden wil tot samenwerking. Door de krachten te bundelen komen we verder!’

Programma Parkconcerten 2024 is bekend

Tien bands geven deze zomer het beste van zichzelf op het podium van de Parkconcerten tijdens 5 muzikale donderdagen in het Burggraaf Frimoutpark. Het publiek bepaalde opnieuw mee de line-up.

Nieuw registratiesysteem voor IBO Hopsakee

Op 1 juni start de buitenschoolse kinderopvang Hopsakee in Poperinge met een nieuw registratiesysteem. Ouders kunnen voortaan werken met een badge, waarmee ze zelf de aankomst- en vertrektijden van hun kinderen registreren. ‘Een belangrijke stap naar administratieve vereenvoudiging voor ouders én voor ons IBO-team’, stelt bevoegd schepen Loes Vandromme.