Kunstacademie Poperinge breidt dansopleiding uit

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme Vandromme

Deel dit artikel

Vanaf volgend schooljaar kunnen jongeren vanaf 12 jaar ook dans volgen aan Kunstacademie Poperinge. Vier jaar geleden kreeg Kunstacademie Poperinge het domein dans bij in het aanbod en konden leerlingen van 6 tot en met 12 jaar al lessen dans volgen, naast de domeinen woordkunst-drama, muziek en beeldende en audiovisuele kunsten. Nu kunnen ook leerlingen vanaf 12 jaar doorstromen en is er de keuze tussen twee opties: klassieke dans en hedendaagse dans.

In maart 2024 diende de academie een aanvraagdossier in voor uitbreiding van de onderwijsbevoegdheid met dans voor de derde graad, leerlingen van 12 tot 15 jaar. De Kunstacademie krijgt die bevoegdheid nu vanaf 1 september. In de toekomst kan er misschien een vierde graad volgen, voor leerlingen van 15 tot 18 jaar.

Klassiek en hedendaags

Dansers kunnen kiezen tussen klassiek ballet of hedendaagse dans. Inschrijven kan al vanaf eind mei, op de opendeurdagen op 31 mei en 1 juni, via www.mijnacademie.be of aan het onthaal in de Oostlaan 11a. Je betaalt 85 euro voor een volledig schooljaar, met wekelijkse lessen van 1 september 2024 tot en met 30 juni 2025, met uitzondering van de schoolvakanties. Wie al ingeschreven is in een ander domein of voor een tweede gezinslid geldt het verminderd tarief van 57 euro voor een volledig schooljaar. De lessen vinden plaats in de dansklas op het Vroonhof op vrijdagavond van 18.30 u. tot 21 u. (klassieke dans) of op zaterdagvoormiddag van 9.30 u. tot 12 u. (hedendaagse dans). Meer info op www.kunstacademiepoperinge.be.

Nieuws

Opstart Samen Lezen-project in de bib

Op 21 januari lanceert het Poperingse leerecosysteem Aster in samenwerking met de bib ‘Samen Lezen’. Om de twee weken kan je een bijeenkomst bijwonen in de bib. Een vrijwilliger leest hardop een verhaal of een gedicht voor. De groep gaat dan in gesprek over gedachten en gevoelens die dit bij hen oproept. Aster is een Europees initiatief, voor dit project zijn naast de bib ook Avansa Oostende-Westhoek, De Lovie vzw, Ligo, OverKop en hogeschool VIVES partners.

Steeds meer kwetsbare jongeren dreigen van het leerpad af te geraken

Deeltijds beroepsonderwijs kantelt binnenkort volledig in, in duaal leren, maar voor veel jongeren is er geen geschikt traject. Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid voor cd&v en onderwijsexperte trekt aan de alarmbel: ‘Het is hoog tijd om werk te maken van meer flexibele leerwegen om ook het leerrecht van de meest kwetsbare leerlingen te garanderen op weg naar een onderwijskwalificatie.’

Lezen wordt voor iedereen toegankelijk in Vlaanderen

In 2025 wordt werk gemaakt van de koppeling tussen de online catalogus van alle bibliotheken en de bijzondere bibliotheken zoals Luisterpunt, een specifieke Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking. Blinden, slechtzienden, maar ook personen met dyslexie kunnen er terecht voor luisterboeken of DAISY-boeken. Binnenkort zal er ook meer Vlaamse content aangeboden worden op het e-platform en vanuit de Vlaamse regering wordt het gesprek met de federale collega’s omtrent een uitzonderingsregel in de auteurswetgeving aangegaan. Die regeling moet het mogelijk maken dat mensen die Nederlands leren, maar geen leesstoornis hebben, ook gebruik kunnen maken van DAISY-boeken van Luisterpunt.

Vlaams parlementslid Loes Vandromme (cd&v) is tevreden dat er verder werk gemaakt wordt van inclusie op vlak van lezen. ‘Zo verlagen we de drempel voor vele mensen om makkelijker en sneller boeken te vinden.’