Kunstenfestival Watou 2024 geeft ruimte aan verbeelding

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme Vandromme

Deel dit artikel

Stad Poperinge, inspirator Koen Vanmechelen en curatoren James Putnam en Michaël Vandebril stellen de nieuwe editie van het Kunstenfestival Watou voor. ‘Landscape of the Imagination’ vindt plaats van 6 juli tot en met 1 september. Kunstenaars en dichters tonen er de kracht van verbeelding. Ze gaan in dialoog met elkaar en met bijzondere plekken in en rond het dorp en kasteel De Lovie.

Verbeelding als motor van verandering

De nieuwe editie van het Kunstenfestival Watou focust op de kracht van de verbeelding. Na twee gesmaakte edities treden Koen Vanmechelen en Michaël Vandebril voor de derde maal aan als respectievelijk inspirator en curator poëzie voor het Kunstenfestival. De selectie beeldende kunst gebeurt dit jaar opnieuw door James Putnam, die al eerder (in 2022) de rol van curator beeldende kunst op zich nam.
Een groot deel van de kunstenaars ontwikkelden hun werken in dialoog met de omgeving van Watou. In het voorjaar van 2023 schreef een recordaantal van 200 kunstenaars zich in voor de open call Patchwwwork. Een internationale jury – voorgezeten door Koen Vanmechelen en bestaande uit Dirk Draulans, Jo Coucke, Marjan Doom, James Putnam, Edith Doove, Michaël Vandebril, Sabiha Keyif en Loes Vandromme – selecteerde de deelnemers aan het zomerkampement. Hun ideeën 'vloeiden' als het ware voort uit het landschap en resulteerden in een twintigtal nieuwe realisaties. Daardoor zijn de kunstwerken soms speels, maar tegelijkertijd stemmen ze tot nadenken.

Tijdens ‘Landscape of the Imagination’ benaderen kunstenaars en dichters het concept ‘verbeelding’ als een innerlijk psychologisch landschap, dat bestaat tussen mensen en de fysieke ruimtes om hen heen. Door middel van woord en beeld willen ze ons bewustmaken van de kracht die verbeelding bezit om te transformeren en een verschil te maken. Hun werk zal te zien zijn op verschillende bijzondere en ongewone locaties in en rond het dorp. Kasteel De Lovie in Poperinge speelt opnieuw een belangrijke rol.

Kunstenaar Mikes Poppe, die in 2022 indruk maakte met zijn durational performance plant een nieuwe langdurige performance. Daar waar “En de boer, hij ploegde voort” een akker als canvas had, zal hij zich als tweede deel van zijn diptiek voor Watou op het water wagen.

Fietsroute met klimaatpoëzie en poëziepodcast

Kunstenfestival Watou maakt een entente met de Klimaatdichters. De nieuwe fietsroute, ‘Zwemlessen voor later’ laat dertien klimaatdichters aan het woord.

Het parcours brengt de fietser langs klimaatgedichten van Saskia van Leendert, Anke Cuijpers, Lies Van Gasse, David Troch, Jana Arns, Seckou Ouologuem, Heidi Koren, Yousra Benfquih, Jee Kast, Alex Gentjens, Sylvie Marie, Pieter Van de Walle en Sara Eelen.

De dichters krijgen vragen voorgeschoteld als ‘Waarom zegt een dichter niet gewoon wat hij bedoelt?’, ‘Moet poëzie mooi zijn?’, of ‘Helpt poëzie bij liefdesverdriet?’. Jelle Van Riet brengt met deze dichters een dag, een nacht en een ochtend door. Hun gesprekken worden gecapteerd, al wandelend in de velden, aan de keukentafel, in een plaatselijk café. De buiten- en huisgeluiden maken deel uit van de opname.
De poëziepodcast is een initiatief van Schrijfresidentie Huis van de Dichter in coproductie met Poëziecentrum, Kunstenfestival Watou en De Standaard, met steun van Literatuur Vlaanderen. Op het festivalparcours wordt een luisterkamer ingericht waar de podcasts kunnen beluisterd worden.

Watou Live

Ook deze zomer brengt het Kunstenfestival een boeiend evenementenprogramma. Tijdens ‘Watou Live’ ontdek je tal van performances, concerten en boeiende ontmoetingen. Op het programma gevestigde namen, maar vooral veel aanstormend talent. Alle activiteiten zijn inbegrepen in het festivalticket.

Vroegboekactie en logiesarrangement

Het Kunstenfestival pakt opnieuw uit met een vroegboekactie: vanaf 1 mei zijn tickets te koop aan 18 euro. Het ticket is meerdere dagen geldig, zodat een bezoek over meerdere dagen kan gespreid worden. Toerisme Poperinge ontwikkelde met tal van Poperingse hotels, gastenkamers en vakantiewoningen een logiesarrangement om volop te genieten van het Kunstenfestival Watou. Wie een logiesarrangement boekt, ontvangt een welkomstpakket t.w.v. 80 euro, met daarin een festivalticket, een bezoekersgids, tickets voor het Hopmuseum, een voordeelbonnenboekje, een lekker streekproduct en een speciaal gebrouwen festivalbier. De logiesarrangementen kunnen gereserveerd worden vanaf 1 mei via www.toerismepoperinge.be.

Open Call

Voor de volgende editie van het Kunstenfestival streven we naar een Watou vormgegeven door collectieven en collabs. Centraal staat de diversiteit en kracht van een gezamenlijke creatie.

Het thema van de open call, ‘The Smell of Grass is Changing’, staat voor de aanpassing, transformatie en vernieuwing die we zoeken in de kunsten, en nodigt uit tot reflectie over onze veranderende wereld en de impact daarvan op ons creatieve proces en onze interacties. 
De internationaal gerenommeerde kunstenaar Koen Vanmechelen was de voorbije drie jaar inspirator van Patchwork, het experimentele voortraject van Kunstenfestival Watou. Met dit adagium nodigt Koen Vanmechelen kunstenaars uit om deel te nemen aan de nieuwe fase in dit unieke en creatieve project.
Sinds 2021 heeft Vanmechelen Patchwwwork geïnitieerd als een onderzoeksproject, waarbij een 'kunstenaars' kampement werd georganiseerd als een immersief experiment en leerproces. Deze nieuwe oproep vloeit hieruit voort. Voor de volgende editie van het Kunstenfestival Watou zoeken we collectieven en collabs die willen bijdragen aan de evolutie en transformatie van het kunstenfestival, en die zich engageren voor een avontuur dat zowel de zintuigen als de geest stimuleert. 
Inschrijven kan vanaf 15 maart tot 31 mei 2024. Geselecteerde collectieven en collabs worden uitgenodigd een voorstel in te dienen voor een volgende editie van Kunstenfestival Watou. 

Nieuws

Belangrijke stap voorwaarts in bouw nieuwe Kunstacademie en cultuurzaal: akkoord met bouwpartners

Er is een akkoord met de groep bouwpartners (het ‘consortium’) die straks de nieuwe Kunstacademie van Poperinge op de Vroonhofsite zullen bouwen. De Vlaamse regering maakte een overeenkomst met het consortium ‘Schoolkracht’, een groep bouwpartners die, verspreid over Vlaanderen, 27 scholen zullen bouwen volgens de formule DBFM (‘Design, Build, Finance, Maintain’- Ontwerpen, Bouwen, Financieren, Onderhouden). ‘Ik ben bijzonder tevreden dat mijn inspanningen om dit subsidiedossier rond te krijgen, beloond werden en we nu een volgende fase kunnen beginnen,’ zegt Loes Vandromme, schepen van Cultuur in Poperinge.

Jeugdverenigingen zetten zich in voor pleegkinderen

Poperinge wil zich als pleegzorgstad engageren om pleegkinderen meer te betrekken bij buitenschoolse activiteiten. De stad stelde samen met verschillende lokale jeugdbewegingen een charter op, om te tonen dat elk kind welkom is, ook als het maar een korte periode aanwezig is.

Kunstenfestival Watou gaat van start op 6 juli!

In Watou gaat dit weekend voor 43ste keer het kunsten- en poëziefestival van start.

De Zomer van Watou is een vaste waarde en laat kunstenaars en dichters meer dan ooit in interactie gaan met het grote publiek. Focus-WTV maakt er deze mooie reportage over.

Klik hier voor de reportage!