Leerplicht kleuteronderwijs maakt uitzondering voor kleuters met bijzondere noden

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme Vandromme

Deel dit artikel

Vanaf 1 september zijn kleuters vanaf 5 jaar leerplichtig, waardoor ze 290 halve dagen verplicht op school moeten zijn. Maar voor een aantal kleuters met bijzondere noden zoals revalidatie, kinesitherapie of logopedie, is die nieuwe regelgeving verre van ideaal. Dankzij een bijkomende bepaling, op vraag van Vlaams parlementslid Loes Vandromme, worden hierop uitzonderingen toegestaan.

Kleuteronderwijs is in Vlaanderen niet verplicht, maar vanaf 1 september 2020 zullen kleuters vanaf 5 jaar wel ‘leerplichtig’ zijn. Dat betekent dat leerlingen die vijf jaar worden voor 1 januari van dit schooljaar, minstens 290 halve dagen daadwerkelijk op school aanwezig moeten zijn. “Maar voor sommige kleuters met bijzondere noden zorgt de nieuwe regelgeving voor problemen”, zegt Vlaams parlementslid voor CD&V Loes Vandromme. “Zo zijn er heel wat kleuters die tijdens de schooluren revalidatie, kinesitherapie of logopedie volgen.” Revalidatiecentra die gespecialiseerd zijn in kinderrevalidatie trokken hiervoor aan de alarmbel: veel groepstherapieën zijn tijdsintensief en vinden plaats tijdens de schooluren. “Zo is er het COT Kinderrevalidatiecentrum in Roeselare, waar meer dan de helft van de kinderen zou moeten stoppen met de groepstherapie omwille van de aangepaste regelgeving. Dat mogen we niet laten gebeuren. Daarom heb ik er mee voor gepleit om uitzonderingen toe te staan op die leerplicht”, legt het Vlaams parlementslid uit.

Directeur beslist

Dankzij een bijkomende bepaling die vandaag gestemd werd in het Commissie Onderwijs in het Vlaams Parlement zullen uitzonderingen mogelijk zijn. De directeur kan hierbij beslissen of een afwezigheid van een vijfjarige kleuter als aanvaardbaar beschouwd wordt. Als de afwezigheid volgens de directeur aanvaardbaar is, dan telt die mee voor het bereiken van de 290 halve dagen aanwezigheid. Er wordt hierbij vertrouwen gegeven aan de directie die het kind kent en het best geplaatst is om in te schatten of een leerplichtige kleuter om een aanvaardbare reden zoals ziekte, revalidatie, familiale omstandigheid,… afwezig is.

Loes Vandromme is tevreden met deze bijkomende bepaling in het decreet, waarvoor zij pleitte in het Vlaams parlement: “Zo vermijden we dat kleuters met bijzondere noden die om een aanvaardbare reden niet op school kunnen zijn, niet in de problemen komen zonder attest. Ook behoeden we de ouders van die kleuters en de scholen voor bijkomende administratieve rompslomp met verantwoordingsattesten en codes van de afwezigheidsregeling. Voor kinderrevalidatiecentra die bezig zijn met kleutertjes, zoals COT Roeselare, is deze bepaling enorm belangrijk.”

Nieuws

Belangrijke stap voorwaarts in bouw nieuwe Kunstacademie en cultuurzaal: akkoord met bouwpartners

Er is een akkoord met de groep bouwpartners (het ‘consortium’) die straks de nieuwe Kunstacademie van Poperinge op de Vroonhofsite zullen bouwen. De Vlaamse regering maakte een overeenkomst met het consortium ‘Schoolkracht’, een groep bouwpartners die, verspreid over Vlaanderen, 27 scholen zullen bouwen volgens de formule DBFM (‘Design, Build, Finance, Maintain’- Ontwerpen, Bouwen, Financieren, Onderhouden). ‘Ik ben bijzonder tevreden dat mijn inspanningen om dit subsidiedossier rond te krijgen, beloond werden en we nu een volgende fase kunnen beginnen,’ zegt Loes Vandromme, schepen van Cultuur in Poperinge.

Jeugdverenigingen zetten zich in voor pleegkinderen

Poperinge wil zich als pleegzorgstad engageren om pleegkinderen meer te betrekken bij buitenschoolse activiteiten. De stad stelde samen met verschillende lokale jeugdbewegingen een charter op, om te tonen dat elk kind welkom is, ook als het maar een korte periode aanwezig is.

Kunstenfestival Watou gaat van start op 6 juli!

In Watou gaat dit weekend voor 43ste keer het kunsten- en poëziefestival van start.

De Zomer van Watou is een vaste waarde en laat kunstenaars en dichters meer dan ooit in interactie gaan met het grote publiek. Focus-WTV maakt er deze mooie reportage over.

Klik hier voor de reportage!