Leerplicht kleuteronderwijs maakt uitzondering voor kleuters met bijzondere noden

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme Vandromme

Deel dit artikel

Vanaf 1 september zijn kleuters vanaf 5 jaar leerplichtig, waardoor ze 290 halve dagen verplicht op school moeten zijn. Maar voor een aantal kleuters met bijzondere noden zoals revalidatie, kinesitherapie of logopedie, is die nieuwe regelgeving verre van ideaal. Dankzij een bijkomende bepaling, op vraag van Vlaams parlementslid Loes Vandromme, worden hierop uitzonderingen toegestaan.

Kleuteronderwijs is in Vlaanderen niet verplicht, maar vanaf 1 september 2020 zullen kleuters vanaf 5 jaar wel ‘leerplichtig’ zijn. Dat betekent dat leerlingen die vijf jaar worden voor 1 januari van dit schooljaar, minstens 290 halve dagen daadwerkelijk op school aanwezig moeten zijn. “Maar voor sommige kleuters met bijzondere noden zorgt de nieuwe regelgeving voor problemen”, zegt Vlaams parlementslid voor CD&V Loes Vandromme. “Zo zijn er heel wat kleuters die tijdens de schooluren revalidatie, kinesitherapie of logopedie volgen.” Revalidatiecentra die gespecialiseerd zijn in kinderrevalidatie trokken hiervoor aan de alarmbel: veel groepstherapieën zijn tijdsintensief en vinden plaats tijdens de schooluren. “Zo is er het COT Kinderrevalidatiecentrum in Roeselare, waar meer dan de helft van de kinderen zou moeten stoppen met de groepstherapie omwille van de aangepaste regelgeving. Dat mogen we niet laten gebeuren. Daarom heb ik er mee voor gepleit om uitzonderingen toe te staan op die leerplicht”, legt het Vlaams parlementslid uit.

Directeur beslist

Dankzij een bijkomende bepaling die vandaag gestemd werd in het Commissie Onderwijs in het Vlaams Parlement zullen uitzonderingen mogelijk zijn. De directeur kan hierbij beslissen of een afwezigheid van een vijfjarige kleuter als aanvaardbaar beschouwd wordt. Als de afwezigheid volgens de directeur aanvaardbaar is, dan telt die mee voor het bereiken van de 290 halve dagen aanwezigheid. Er wordt hierbij vertrouwen gegeven aan de directie die het kind kent en het best geplaatst is om in te schatten of een leerplichtige kleuter om een aanvaardbare reden zoals ziekte, revalidatie, familiale omstandigheid,… afwezig is.

Loes Vandromme is tevreden met deze bijkomende bepaling in het decreet, waarvoor zij pleitte in het Vlaams parlement: “Zo vermijden we dat kleuters met bijzondere noden die om een aanvaardbare reden niet op school kunnen zijn, niet in de problemen komen zonder attest. Ook behoeden we de ouders van die kleuters en de scholen voor bijkomende administratieve rompslomp met verantwoordingsattesten en codes van de afwezigheidsregeling. Voor kinderrevalidatiecentra die bezig zijn met kleutertjes, zoals COT Roeselare, is deze bepaling enorm belangrijk.”

Nieuws

Kindjes & Keikoppen Quiz: test jouw kennis over Ieper en Poperinge

Op vrijdag 15 november organiseren de stadsarchieven van Ieper en Poperinge, met de steun van cultuurdienst Poperinge en CO7, de Kindjes & Keikoppen Quiz.

Ieperlingen en Poperingenaars worden tijdens deze amusante quiz uitgedaagd om hun kennis over onze regio te testen.

Grote inhaaloperatie nodig om schoolinfrastructuur energiezuinig te maken

12% van de scholen dat al over een EPC-label beschikt, heeft een label D of slechter, zo blijkt uit cijfers die cd&v-Vlaams Parlementslid Loes Vandromme in de commissie Energie kreeg. ‘Er is dus nog heel veel werk om onze schoolinfrastructuur duurzaam en energiezuinig te maken,’ zo concludeert ze. Vandromme had ook een aantal concrete voorstellen voor de minister.

Poperingse schepenen kennen hun bevoegdheden

De verdeling van de bevoegdheden in het nieuwe schepencollege van Poperinge is bekend. 
Het college koos voor een evenwicht tussen bevoegdheden die bij dezelfde schepen blijven als tijdens de vorige legislatuur en toch ook voor enkele vernieuwingen. Dat Kris Notebaert als schepen begin december stopt, zorgt er ook voor dat een aantal bevoegdheden opnieuw verdeeld dienden te worden.