Leesplezier met je favoriete leesdier in de bib

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

De openbare bibliotheek schakelt deze zomer vijf ambassadeurs of ‘leesdieren’ in. Ze stimuleren kinderen van 2,5 tot 12 jaar om te lezen. Klaar voor Rony de Pony, Wanda de Panda, Pol de Mol, Stefaan de Pelikaan en Flo de Flamingo? Wie de leesuitdagingen van de nieuwe zomerleesactie aangaat maakt kans op een leuke prijs.

Over het belang van zomerlezen vertelt schepen van Cultuur Loes Vandromme: “Onderzoek toont aan dat al voor onze allerjongsten voorlezen en lezen niets dan grote voordelen heeft: voor hun taalgevoel, taalbegrip, woordenschat, concentratievermogen, hun sociaal-emotionele ontwikkeling en zelfs voor andere vakken, rekenen inbegrepen! Voorlezen, daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen.

Een zomerlang lezen zorgt ervoor dat de opgebouwde woordenschat, het leesbegrip en de leesvaardigheid van kinderen niet terug achteruitgaan tegen de start van het nieuwe schooljaar. Blijven lezen vermijdt deze zomerdip.”

Leesdieren

Eerste leesdier en bibambassadeur is Rony de Pony, stoer met de borst vooruit: cool, sportief, macho leidt hij je met zijn grote kuif, coole bril en stralend gebit naar de stripafdeling.

Of maak kennis met Wanda de Panda, onze lieve, pluizige zwart-witte bamboebeer, die graag vertoeft in haar biotoop van chille verhalen, zoals ‘Rozengeur en Maneschijn’ en ‘Als je naar de aarde komt.’

Met Stefaan de Pelikaan ga je op avonturentocht met verhalen in de natuur: onder een boom, met de voeten in een beekje of het zwembad of midden in de wei.

Kijk verder uit naar Pol De Mol, ons leer-leesdier. Hij helpt je op weg in de weetjesboeken.

En wat denk je van lezen of voorlezen met Flo de Flamingo, onze kokette watervogel op hakjes? Haar favoriete boek is ‘Eefje Donkerblauw’ en ‘For girls only’.

Met stickerkaarten

Lees mee tijdens de zomermaanden juli en augustus. Voltooi de vijf opdrachten van de leesdieren. Toon je boek of een foto van jezelf in actie aan de balie en krijg je sticker. De stickers verzamel je op een kaart.

Volle stickerkaarten kan je afgeven in de hoofdbib en in de dorpsbibs van Poperinge en Vleteren tot en met 31 augustus. Zo maak je kans op de hoofdprijs, een superlekkere snoeptaart en een boekenbon of één van de tien troostprijzen. Eén stickerkaart per persoon.

Nieuws

450.000 euro Vlaamse middelen om Huizen van het Kind in de Westhoek te versterken

De verschillende Huizen van het Kind uit de eerstelijnszone Westhoek, gaan in de toekomst veel intensiever samenwerken. Ze werden door de Vlaamse Regering als pilootproject geselecteerd en kunnen zo in de komende twee jaar op maar liefst 450.000 euro rekenen. ‘Samenwerking zit ons, Westhoekinwoners, in het bloed. Dat hebben we al vaker bewezen,’ zegt een tevreden Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid en schepen in Poperinge die het dossier hielp verdedigen in Brussel. ‘De extra middelen vanuit Vlaanderen zien we als een noodzakelijk element om onze plannen verder uit te werken én als een erkenning voor onze vastberaden wil tot samenwerking. Door de krachten te bundelen komen we verder!’

Programma Parkconcerten 2024 is bekend

Tien bands geven deze zomer het beste van zichzelf op het podium van de Parkconcerten tijdens 5 muzikale donderdagen in het Burggraaf Frimoutpark. Het publiek bepaalde opnieuw mee de line-up.

Nieuw registratiesysteem voor IBO Hopsakee

Op 1 juni start de buitenschoolse kinderopvang Hopsakee in Poperinge met een nieuw registratiesysteem. Ouders kunnen voortaan werken met een badge, waarmee ze zelf de aankomst- en vertrektijden van hun kinderen registreren. ‘Een belangrijke stap naar administratieve vereenvoudiging voor ouders én voor ons IBO-team’, stelt bevoegd schepen Loes Vandromme.