Leesplezier met je favoriete leesdier in de bib

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

De openbare bibliotheek schakelt deze zomer vijf ambassadeurs of ‘leesdieren’ in. Ze stimuleren kinderen van 2,5 tot 12 jaar om te lezen. Klaar voor Rony de Pony, Wanda de Panda, Pol de Mol, Stefaan de Pelikaan en Flo de Flamingo? Wie de leesuitdagingen van de nieuwe zomerleesactie aangaat maakt kans op een leuke prijs.

Over het belang van zomerlezen vertelt schepen van Cultuur Loes Vandromme: “Onderzoek toont aan dat al voor onze allerjongsten voorlezen en lezen niets dan grote voordelen heeft: voor hun taalgevoel, taalbegrip, woordenschat, concentratievermogen, hun sociaal-emotionele ontwikkeling en zelfs voor andere vakken, rekenen inbegrepen! Voorlezen, daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen.

Een zomerlang lezen zorgt ervoor dat de opgebouwde woordenschat, het leesbegrip en de leesvaardigheid van kinderen niet terug achteruitgaan tegen de start van het nieuwe schooljaar. Blijven lezen vermijdt deze zomerdip.”

Leesdieren

Eerste leesdier en bibambassadeur is Rony de Pony, stoer met de borst vooruit: cool, sportief, macho leidt hij je met zijn grote kuif, coole bril en stralend gebit naar de stripafdeling.

Of maak kennis met Wanda de Panda, onze lieve, pluizige zwart-witte bamboebeer, die graag vertoeft in haar biotoop van chille verhalen, zoals ‘Rozengeur en Maneschijn’ en ‘Als je naar de aarde komt.’

Met Stefaan de Pelikaan ga je op avonturentocht met verhalen in de natuur: onder een boom, met de voeten in een beekje of het zwembad of midden in de wei.

Kijk verder uit naar Pol De Mol, ons leer-leesdier. Hij helpt je op weg in de weetjesboeken.

En wat denk je van lezen of voorlezen met Flo de Flamingo, onze kokette watervogel op hakjes? Haar favoriete boek is ‘Eefje Donkerblauw’ en ‘For girls only’.

Met stickerkaarten

Lees mee tijdens de zomermaanden juli en augustus. Voltooi de vijf opdrachten van de leesdieren. Toon je boek of een foto van jezelf in actie aan de balie en krijg je sticker. De stickers verzamel je op een kaart.

Volle stickerkaarten kan je afgeven in de hoofdbib en in de dorpsbibs van Poperinge en Vleteren tot en met 31 augustus. Zo maak je kans op de hoofdprijs, een superlekkere snoeptaart en een boekenbon of één van de tien troostprijzen. Eén stickerkaart per persoon.

Nieuws

Stijgend aantal vroegtijdige schoolverlaters is een nieuwe wake up call

Eind februari raakten nieuwe cijfers bekend over het aantal vroegtijdige schoolverlaters. En deze cijfers zijn niet hoopgevend: In het schooljaar 2021-2022 verliet 14.1% leerlingen het secundair onderwijs zonder voldoende kwalificaties. In het schooljaar 2014-2015 was dat nog 9.7%.

cd&v-lijsten volledig: Westhoek komt met ervaring én nieuw talent

De provinciale partijraad van cd&v West-Vlaanderen heeft vandaag – nadat het eerder al de lijsttrekkers Hilde Crevits (Vlaams) en Nathalie Muylle (Kamer) bekendmaakte – volledige West-Vlaamse lijsten goedgekeurd richting de verkiezingen van 9 juni 2024. De Westhoek wordt daarbij vertegenwoordigd door heel wat bekende gezichten. Westhoekboegbeeld en uittredend Vlaams parlementslid Loes Vandromme uit Poperinge is tevreden: ‘We kunnen rekenen op een mooie mix van mensen met ervaring én nieuw talent.’

Burgers hebben recht op betrouwbare overheid!

‘Het feit dat er, na het afbakenen van zones of gebieden waar bepaalde afspraken gelden, zonder enig voorafgaand overleg toch extra nieuwe regels of beperkingen komen vanuit de overheid, zorgt voor een nieuwe deuk in het vertrouwen in de politiek’, zo stelde Vlaams Parlementslid (cd&v) Loes Vandromme tijdens de plenaire vergadering van woensdag 21 februari. Ze wees daarbij op de omzendbrief die de ministers voor Omgeving en Erfgoed vorige week uitstuurden. Binnen een perimeter van 3 km van door de UNESCO erkende WOI-relicten moeten nieuwe windturbineprojecten voortaan geweerd worden, tenzij uitdrukkelijk aangetoond kan worden dat er geen impact is op de erfgoedwaarde. Het parlementslid hekelt vooral het feit dat er, éénzijdig wordt beslist zonder overleg te hebben gepleegd. ‘Het is een zoveelste voorbeeld van hoe de politiek, zonder vorm van overleg zomaar de spelregels verandert en nieuwe maatregelen oplegt. Zulke zaken voeden het wantrouwen in de politiek alleen maar,’ betreurt Loes Vandromme.