In 2025 wordt werk gemaakt van de koppeling tussen de online catalogus van alle bibliotheken en de bijzondere bibliotheken zoals Luisterpunt, een specifieke Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking. Blinden, slechtzienden, maar ook personen met dyslexie kunnen er terecht voor luisterboeken of DAISY-boeken. Binnenkort zal er ook meer Vlaamse content aangeboden worden op het e-platform en vanuit de Vlaamse regering wordt het gesprek met de federale collega’s omtrent een uitzonderingsregel in de auteurswetgeving aangegaan. Die regeling moet het mogelijk maken dat mensen die Nederlands leren, maar geen leesstoornis hebben, ook gebruik kunnen maken van DAISY-boeken van Luisterpunt.
Vlaams parlementslid Loes Vandromme (cd&v) is tevreden dat er verder werk gemaakt wordt van inclusie op vlak van lezen. ‘Zo verlagen we de drempel voor vele mensen om makkelijker en sneller boeken te vinden.’
Groter aanbod en geografische spreiding
Het e-boekenproject van Cultuurconnect bestaat ondertussen vier jaar. Het platform biedt e-boeken en audioboeken in Vlaamse bibliotheken aan en groeit jaarlijks. Zo’n 66.000 gebruikers leenden 700.000 e-boeken en 22.000 audioboeken uit in het voorbije werkingsjaar. Het aanbod van Vlaamse bibliotheken wordt steeds toegankelijker voor diverse groepen maar er blijven nog een aantal knelpunten. Zo wees Loes Vandromme onder andere op de geografische spreiding van het aanbod in bibliotheken: 24% van alle bibliotheken is nog geen lid en in Vlaams-Brabant loopt dit zelfs op tot 45%.
Daarnaast kan het aanbod nog ruimer. In antwoord op de vraag van Vandromme, liet de minister weten dat er zeer binnenkort een intentieverklaring tussen Cultuurconnect en auteurs en uitgevers komt met als ambitie meer Vlaamse content via het e-boekenplatform te kunnen aanbieden.
Koppeling tussen bibliotheekcatalogus in je gemeente en de Luisterpuntbibliotheek
Verder vroeg Loes Vandromme naar de toegankelijkheid van de Luisterpuntbibliotheek, een specifieke Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking. ‘Blinden, slechtzienden, maar ook personen met dyslexie kunnen er terecht. Ook hier stijgt het aantal gebruikers, maar zijn er nog winsten te boeken op vlak van toegankelijkheid’, vindt Vandromme. Het parlementslid vroeg naar de koppeling tussen de online catalogus van alle bibliotheken en Luisterpunt. De minister bevestigde dat die er tegen de zomer van 2025 aan komt. Zo wordt de DAISY-versie van gedrukte boeken ook zichtbaar in de lokale online bibliotheekcatalogi. ‘Dat is zeer goed nieuws. Zo verlagen we de drempel voor vele mensen om makkelijker en sneller boeken te vinden’, klonk het bij het parlementslid.
Subsidielijn bijzondere bibliotheken
Luisterpunt blijft nog steeds wachten op een structurele subsidiëring: nu zijn er projectmiddelen goedgekeurd tot eind 2025. De minister engageerde zich om een bredere en toekomstgerichte oplossing te zoeken voor alle bijzondere bibliotheekinstellingen zoals onder andere Luisterpunt, Zorgbib, Transkript, Blindenzorg Licht en Liefde en de detentiebibliotheken.
Federale auteurswetgeving aanpassen
Tot slot herhaalde Vandromme haar vraag om mensen die Nederlands leren ook toegang te geven tot de boeken van Luisterpunt. ‘Als anderstaligen het boek voor zich lezen en ondertussen kunnen luisteren, dan is dat enorm waardevol om snel het Nederlands te leren.’ Die ambitie stoot echter op de (federale) auteurswetgeving. Vandromme riep daarom op om opnieuw overleg te houden met de bevoegde federale minister om een uitzonderingsregel te herbekijken. Een oproep van de vorige minister voor Cultuur bleef onbeantwoord. Er komt een herinnering.