Langs 73 procent van alle West-Vlaamse snelwegen brandt er nooit verlichting. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) opvroeg bij de minister van mobiliteit.
Dat percentage staat in groot contrast tegenover alle andere provincies, in het bijzonder Vlaams-Brabant (13% niet verlicht) of Antwerpen (19% niet verlicht). ‘Het licht gaat uit van zodra je West-Vlaanderen binnenrijdt,’ concludeert Vandromme. Het parlementslid roept op om, waar dat mogelijk is, vaker over te schakelen op een dynamisch brandregime. ‘Bij slecht weer, ongevallen of druk verkeer bijvoorbeeld moet het ook in onze provincie mogelijk zijn om tijdelijk extra verlichting aan te steken’, vindt Vandromme.
Brandregimes
De manier waarop de autosnelwegen in Vlaanderen verlicht worden, is vastgelegd in de zogenaamde ‘Lichtvisie autosnelwegen’. ‘Het uitgangspunt daarbij is dat het licht uitgaat als het kan, en dat het ’s nachts aan blijft als het moet voor de verkeersveiligheid’, weet Vandromme. ‘Toch is er een heel groot verschil tussen de brandregimes in de vijf provincies. In West-Vlaanderen is amper 19% van alle autosnelwegen permanent verlicht en langs 8% geldt er een dynamisch brandregime. Langs de autosnelwegen met een dynamische verlichting, gaat het licht tijdelijk aan bij zeer slechte weersomstandigheden, bij calamiteiten, tijdens wegenwerken of als er zeer veel verkeer is.
Met deze cijfers is onze provincie de hekkensluiter: nergens anders in Vlaanderen is het zo donker langs de autosnelwegen. ‘Uiteraard is het een zeer goede zaak om te zoeken naar een rationele en energiezuinige manier om te verlichten,’ stelt Vandromme. ‘Maar ik pleit er toch voor om vaker te kiezen voor een dynamisch brandregime. Als dat technisch kan in andere provincies, dan moet dat ook in West-Vlaanderen mogelijk zijn. Want ook in West-Vlaanderen zijn er wegenwerken, gebeuren ongevallen en zijn de weersomstandigheden slecht.’


