Nieuw onderzoeksrapport over zijinstromers in onderwijs komt geen minuut te vroeg!

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Vlaams parlementslid Loes Vandromme is tevreden met het onderzoeksrapport: “Dat onderzoek komt geen minuut te vroeg. Ik pleit al veel langer dan vandaag om nauwgezet te monitoren als het over onze zijinstromers gaat. In de vorige legislatuur maakte ik ook een plan met een aantal concrete voorstellen om zijinstromers aan te trekken en ze ook te houden in het onderwijs. Eén van de belangrijkste aanbevelingen was om een onderbouwde monitoring te voorzien. Het onderzoek van professor Dewitte is alvast een eerste, belangrijke stap. Tot nu toe hadden we geen enkele houvast qua cijfermateriaal en was het gissen naar oorzaken.”

Voor Loes Vandromme mag het onderzoek nog verder gaan dan wat er vandaag op tafel ligt. “Zo zouden we in kaart moeten brengen wie nu precies als zijinstromers start, waar knelpunten zitten en waarom sommige zijinstromers na korte tijd het onderwijs alweer verlaten. Daaruit kunnen we veel leren en concrete maatregelen treffen. Ik denk bijvoorbeeld aan een lerarenopleiding die nog meer op maat van zijinstromers gemaakt is en de zogenaamde elders verworven competenties van starters die nog veel meer zouden kunnen worden gevaloriseerd wanneer zij de stap maken naar het onderwijs. Denk aan mensen die in een professionele context opleidingen gegeven hebben in een bedrijf.”

Vandromme is ook tevreden dat het lerarenplatform goed lijkt te werken. Leerkrachten die in het lerarenplatform werken, worden prioritair ingezet voor vervangingen. Zo krijgen startende en tijdelijke leerkrachten meer werkzekerheid, want wie in het lerarenplatform stapt, heeft werkzekerheid vanaf 1 september tot het einde van het schooljaar. “Dat is een goede maatregel. Tijdens de vorige legislatuur hield ik een pleidooi om dit platform te behouden en uit te breiden naar het secundair onderwijs.”

Tot slot roept het parlementslid op om werk te maken van een lerarenloopbaanpact. “We kunnen uren discussiëren over ad hoc maatregelen maar zolang die niet zijn ingebed in een alomvattend plan om het lerarentekort ten gronde aan te pakken, blijven we water naar de zee dragen. Zij-instromers zijn ontzettend belangrijk maar zij zullen het lerarentekort niet oplossen”, besluit Loes Vandromme.

Nieuws

Nieuwe oproep huursubsidies voor scholenbouw in het najaar 2025!

Heel veel scholen hebben dringend nood aan extra ruimte en kijken aan tegen hoge renovatiekosten. De Vlaamse overheid voorziet een aantal maatregelen om hiervoor financieel tussen te komen, maar de klassieke wachtlijst is lang.  Via huursubsidies kunnen scholen hun capaciteit vrij snel uitbreiden of bestaande infrastructuur renoveren. Het blijft echter wachten op een nieuwe subsidie-oproep waarop scholen kunnen intekenen. In antwoord op een parlementaire vraag van Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) antwoordde de minister van onderwijs nu dat er dit najaar een nieuwe oproep komt. ‘Die zal geen dag te vroeg komen’, zegt Loes Vandromme tevreden. ‘De nood aan goede schoolinfrastructuur is zeer groot. Initiatieven als huursubsidies zijn zeer welkom voor scholen die snel werk willen maken van uitbreiding of renovatie.’

Groot personeelsverloop bij schooldirecties, beloofde loonafspraken on hold gezet

Het aantal wissels in directieteams in het leerplichtonderwijs, is in drie jaar tijd met 54 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) bij de minister van onderwijs opvroeg. Tijdens het schooljaar 2021-2022 waren er 1.307 wissels van directieleden. Vorig schooljaar ging het over maar liefst 1.999 wissels, pensioneringen buiten beschouwing gelaten. Eerdere loonafspraken om de job aantrekkelijker te maken werden on hold gezet. “Schooldirecteurs verdienen meer respect van de overheid. Kwaliteitsvol onderwijs staat of valt met standvastige, sterke schoolleiders. Die dreigen we vandaag te verliezen”, stelt Vandromme.

Parlementair werk, werkt: versnelde evaluatie decreet onderwijsinternaten komt er tegen eind dit jaar!

Op vraag van Vlaams Parlementslid Loes Vandromme die de situatie van de onderwijsinternaten al meerdere malen aankaartte, gaf de minister in de commissie Onderwijs te kennen dat ze tegen eind dit jaar een eerste evaluatie van het decreet op onderwijsinternaten wil klaar hebben.

‘Dat is bijzonder goed nieuws,’ vindt Vandromme. ‘Het nieuwe decreet voor onderwijsinternaten is sinds 2023 van kracht. De regelgeving is dus behoorlijk recent maar toch is een eerste evaluatie een absolute must.’