Poperingse uitleendienst nog nooit zo populair

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Nooit was het aantal aanvragen voor de stedelijke uitleendienst in Poperinge zo hoog dan vorig jaar. De dienst cultuur, die de uitleningen coördineert, noteerde voor haast alle uitleenmateriaal een record aantal uitleenbeurten. ‘Het doet deugd te merken dat de Poperingse verenigingen, na moeilijke coronajaren, weer ‘alive and kicking’ zijn,’ zegt schepen voor Cultuur Loes Vandromme. ‘Covid heeft het verenigingsleven in onze stad duidelijk niet klein gekregen.’

Poperingse verenigingen of individuen die materiaal nodig hebben voor een fuif, wijkfeest, sportevenement, enz. op Poperings grondgebied en die toegankelijk is voor iedereen of alle leden van de vereniging, kunnen al geruime tijd gratis beroep doen op het uitgebreid aanbod van de stedelijke uitleendienst.  Ze kunnen er terecht voor feestmateriaal (oa podiumelementen, tafels, stoelen,…), audiovisueel materiaal (oa beamer, groot projectiescherm,…), tentoonstellingsmateriaal, de bestelwagen en allerlei veiligheidsmateriaal zoals bijvoorbeeld EHBO-koffers.

Vorig jaar noteerde de uitleendienst een record aantal aanvragen voor het uitleenmateriaal door 236 unieke verenigingen of individuele Poperingenaars.

  • De uitleenbestelwagen (som van oude en nieuwe) reed ca. 10.000 km in 2023.
  • Er werden 10.688 nadars (dus 21,4 lopende km) nadars ontleend.
  • Er werden 2.274 podiumelementen (verstelbare en vaste) geleend voor 122 activiteiten.
  • De mobiele geluidsinstallatie werd 34 keer uitgeleend.
  • Er werden 64.634 frisdrank- en bierbekers op 82 activiteiten gebruikt.
  • 448 plooistoelen werden op 124 activiteiten uitgeleend
  • 303 plooitafels stonden op 166 activiteiten.

 

‘We doen onze uiterste best om onze verenigingen met raad en daad bij te staan,’ zegt Loes Vandromme. ‘En dat mag je echt wel letterlijk nemen.’

Behalve de investering in het materiaal zelf, is er ook heel wat opvolging door het stadspersoneel nodig. ‘Het ophalen en brengen, nazicht en onderhoud van het materiaal door de technische dienst en het bijhouden van alle reservaties door de mensen van de dienst cultuur, betekenen heel wat manuren,’ geeft schepen Vandromme mee. ‘Maar deze inspanningen zijn ook nodig, anders is het materiaal binnen de kortste keren kapot of vermist.’

Het is bovendien een bewuste keuze van het stadsbestuur om het materiaal gratis ter beschikking te stellen van de verenigingen. ‘In iedere gemeente is de stedelijke uitleendienst, als die er al is, anders georganiseerd, ‘weet Loes Vandromme. ‘We mogen gerust stellen dat we met deze uitgebreide en gratis uitleendienst een grote ondersteuning betekenen voor onze Poperingse verenigingen. Het is een niet onbelangrijke kostenpost op onze begroting, maar we blijven het belangrijk vinden om ons verenigingsleven volop kansen te geven, ‘besluit de schepen.

Nieuws

Bibliotheek en De Lovie vzw slaan de handen in elkaar op Erfgoeddag

Op Erfgoeddag, zondag 21 april, kan je dit jaar opnieuw het kasteelpark De Lovie bezoeken. Het thema is dit jaar ‘Samen uit, samen thuis’. Je geniet er van het lokale aanbod met de jaarlijkse Bloemendagen en kan gezellig rondkuieren in de historisch rijke omgeving. Een nieuwigheid dit jaar is een samenwerking met de bibliotheek voor extra activiteiten en een boekenverkoop.

Poperinge opent rouwregister voor Gwy Mandelinck

Gwy Mandelinck, bezieler van de Poëziezomers in Watou, is overleden op vrijdag 5 april. Het stadsbestuur opent een rouwregister in de kerk van Watou. Je kan er dagelijks terecht tussen 9 u. en 17.30 u .

Onderwijsinspectie moet te allen tijde onafhankelijk kunnen werken!

Lieven Viaene, topman van de onderwijsinspectie, gaat met pensioen. In een afscheidsinterview uit hij zijn bezorgdheid over de richting die de onderwijsminister de inspectie induwt. De inspectie werd de afgelopen jaren 'geremd in het benoemen wat er op het veld niet goed loopt,' zo stelde de man in De Ochtend op Radio 1.

Wat mij betreft, is het van primordiaal belang dat de inspectie onafhankelijk haar werk kan doen, zodat de overheid gevoed wordt door een objectief en breed beeld van hoe onze scholen, hoe onze lerarenteams werken. Vandaar dat het ook belangrijk is dat inspecteurs ervaring op het terrein, in de klas, hebben. Ongeoorloofde politieke druk kan nooit de bedoeling zijn. Als er gevraagd wordt dat de inspectie doet wat de democratie vraagt, dan rapport de inspectie beter aan het parlement dan aan de minister van Onderwijs.