Poperingse zomerschool zorgt voor extra boost

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Voor het derde jaar op rij organiseert de stad Poperinge een zomerschool waarbij kinderen uit de verschillende Poperingse scholen welkom zijn voor wat extra ondersteuning en begeleiding zodat ze helemaal klaar zijn om op 1 september weer van start te gaan in hun eigen klas. Ongeveer 30 leerlingen uit het gewoon en buitengewoon lager onderwijs, krijgen op de Vroonhofsite twee weken lang wat extra uitdaging op gebied van taal en wiskunde, maar er is ook tijd voor sport en spel.

‘Als gevolg van de coronacrisis en de opgelopen leerachterstand werden zomerscholen voor het eerst georganiseerd in de zomer van 2020. Toen sprong de stad Poperinge ook meteen op de kar. Zomerscholen worden overal in Vlaanderen georganiseerd,’ weet schepen voor onderwijs Loes Vandromme, ‘al is Poperinge wel één van de weinige landelijke gemeenten die initiatief nam.’

‘Toch blijken ook in onze stad heel wat kinderen baat te hebben bij wat extra herhaling en individuele begeleiding zodat ze met een geruster gevoel en de belangrijkste kennis nog fris in het geheugen het nieuwe schooljaar kunnen starten,’ gaat Nele Theunynck, verantwoordelijke voor het Huis van het Kind verder. ‘De Vlaamse overheid voorziet extra middelen om zomerscholen in te richten. Alle Poperingse scholen kregen de kans om leerlingen aan te melden,’ vertelt Loes Vandromme. ‘Maar het aanbod is vrijblijvend. De ouders beslissen uiteindelijk zelf of ze hun kind inschrijven. De school brieft ons over de belangrijkste werkpunten en daar gaan onze begeleiders mee aan de slag om een leertraject op maat uit te werken. Omdat het niveau van de leerlingen zo verschillend is, betekent dat, dat we heel individueel werken.’

Schepen Vandromme ging ook zelf meehelpen in de zomerschool, maar de werking draait voornamelijk op leerkrachten, studenten die een lerarenopleiding volgen en animatoren. ‘Elke voormiddag staan reken- en taallessen op het programma, in de namiddag is er tijd voor sport en spel.’

Nieuws

Bibliotheek en De Lovie vzw slaan de handen in elkaar op Erfgoeddag

Op Erfgoeddag, zondag 21 april, kan je dit jaar opnieuw het kasteelpark De Lovie bezoeken. Het thema is dit jaar ‘Samen uit, samen thuis’. Je geniet er van het lokale aanbod met de jaarlijkse Bloemendagen en kan gezellig rondkuieren in de historisch rijke omgeving. Een nieuwigheid dit jaar is een samenwerking met de bibliotheek voor extra activiteiten en een boekenverkoop.

Poperinge opent rouwregister voor Gwy Mandelinck

Gwy Mandelinck, bezieler van de Poëziezomers in Watou, is overleden op vrijdag 5 april. Het stadsbestuur opent een rouwregister in de kerk van Watou. Je kan er dagelijks terecht tussen 9 u. en 17.30 u .

Onderwijsinspectie moet te allen tijde onafhankelijk kunnen werken!

Lieven Viaene, topman van de onderwijsinspectie, gaat met pensioen. In een afscheidsinterview uit hij zijn bezorgdheid over de richting die de onderwijsminister de inspectie induwt. De inspectie werd de afgelopen jaren 'geremd in het benoemen wat er op het veld niet goed loopt,' zo stelde de man in De Ochtend op Radio 1.

Wat mij betreft, is het van primordiaal belang dat de inspectie onafhankelijk haar werk kan doen, zodat de overheid gevoed wordt door een objectief en breed beeld van hoe onze scholen, hoe onze lerarenteams werken. Vandaar dat het ook belangrijk is dat inspecteurs ervaring op het terrein, in de klas, hebben. Ongeoorloofde politieke druk kan nooit de bedoeling zijn. Als er gevraagd wordt dat de inspectie doet wat de democratie vraagt, dan rapport de inspectie beter aan het parlement dan aan de minister van Onderwijs.