Vlaams parlementslid en onderwijsexperte bij cd&v Loes Vandromme is tevreden dat er na al die jaren eindelijk werk wordt gemaakt van nieuwe eindtermen: “Een beter onderwijs, dat start voor cd&v bij meer kennis, meer Nederlands en meer vertrouwen in onze leerkrachten. We zeggen met cd&v al lang dat de onderwijskwaliteit omhoog moet, onder meer door opnieuw sterker in te zetten op meer handvaten voor scholen, leerkrachten en directies zodat zij kwaliteitsvol onderwijs voor elk kind kunnen uitwerken en garanderen. Want kennis werkt als een kapstok. Hoe meer kennis je hebt, hoe gemakkelijker je leert. Daarom is het belangrijk dat die kennisopbouw ook geleidelijk en goed doordacht gebeurt. Leerkrachten kunnen doorwerken op de kennisbasis die andere leerkrachten al opbouwden.
Ook de aandacht voor Nederlands is essentieel voor ons: Nederlands is immers de basis om tot leren te komen. Daarbij is ook meer respect en vertrouwen in onze leerkrachten essentieel. Betere leerlingen worden niet per definitie gemaakt in Brussel, maar wel door een goedgeschoolde en gemotiveerde leerkracht die zijn of haar ding mag doen voor de klas”, zegt Loes Vandromme.
“Voor cd&v is het van het allergrootste belang dat leraren en de klassenraden het laatste woord hebben”, vult Vandromme aan. Zij beslissen over de leerlingen, zij zijn de echte experten. Zij weten het best of een leerling mag overgaan naar het volgende jaar op basis van een breed pakket aan info over de leerling en niet op basis van één toets over een bepaalde eindterm.
Cd&v is daarom tevreden dat de harde knip voor kleuters die naar het eerste leerjaar gaan er niet komt. “We zijn tevreden dat die er niet komt. Peuters beter voorbereiden op het eerste leerjaar is een no-brainer, maar een toelatingsexamen voor kleuters om naar het eerste leerjaar te mogen gaan, is geen goed idee. Het beste onderwijs voor elk kind willen, is ook rekening houden met wetenschappelijke inzichten waaruit blijkt dat kleuters op die héle jonge leeftijd niet allemaal op dezelfde manier evolueren. We mogen hen niet straffen als ze iets nog niet kunnen, wel hen blijven uitdagen en maximaal ondersteunen. De leerkracht heeft hier een essentiële rol in, als cd&v vinden we dat we leerkrachten niet mogen onderschatten”, vult Vandromme aan.
Vandromme pleit tot slot voor maximale ondersteuning van scholen, directies en leerkrachten op het terrein: “We moeten nu zorgen voor maximale ondersteuning van scholen, directies en leerkrachten zodat ze met de nieuwe eindtermen aan de slag kunnen. We zeggen met cd&v al lang dat we het onderwijsveld voldoende kenniskapstokken moeten meegeven om zo kwaliteitsvol onderwijs voor elk kind te kunnen uitwerken en garanderen. Ook de aandacht voor Nederlands is essentieel voor ons: Nederlands is immers de basis om tot leren te komen.
Als scholen daarbij aangeven dat de timing erg strak is, dan hebben we daar oor naar. Ik wees eerder al op de nood aan voldoende tijd en ruimte om dit dossier goed te doen landen. De mensen op de onderwijsvloer én wetenschappers bevestigen dit ook. De ommeslag is broodnodig maar scholen, directies, leerkrachten... moeten wel de tijd krijgen om deze kwalitatief uit te werken”, zegt Vandromme.