Sita's verslag van de YOUCA-dag

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Als Poperingse studente heb ik op twintig oktober meegedaan aan de YOUCA Action Day. Daarbij kwam ik terecht bij schepen van cultuur Loes Vandromme en dat was mij zeer goed bevallen.

Ik kwam op de deze job terecht omdat ik Humane Wetenschappen studeer. Daar hebben we les over politieke wetenschappen dus leek het me interessant om eens een kijkje te nemen hoe dat alles daar in elkaar zit.

Toen ik hoorde dat ik mee mocht naar het Vlaams Parlement in Brussel was ik zeer enthousiast en keek ik er absoluut naar uit. Ik was nog nooit eerder naar Brussel geweest dus kon ik toch eindelijk een klein stukje van deze stad zien.

Wanneer we daar aankwamen gingen we naar de bezoekersruimte en was er ook een rondleiding door het gebouw. Het was tof om alles wat je op de televisie of op sociale media ziet je ook eens in het echt ziet. Ik leerde  ook nieuwe dingen bij die in de les op school niet aan bod kwamen.

Daarna gingen we naar een commissievergadering over het onderwijs wat voor mij toch wel een speciale ervaring was. Zo kon ik de politiekers echt eens aan het werk zien. Het was boeiend om naar de verschillende standpunten van meerdere personen te luisteren maar het was dan jammer genoeg weer tijd om terug naar Poperinge te gaan.

Op twintig oktober was het ook de opening van een nieuwe frietjesfabriek Aviko in Poperinge. We gingen rechtstreeks van Brussel naar het industrieterrein om dit bijzonder evenement bij te wonen. Ik had het geluk dat dit toevallig viel op de YOUCA Action Day. Net zoals de commissievergadering was dit ook een speciale ervaring aangezien ik nog nooit zoiets had bijgewoond. Als inwoner van Poperinge was ik vereerd om een zeer belangrijk moment van onze stad mee te maken.

Voor mij was de YOUCA Action Day een zeer speciale dag met veel nieuwe dingen. Het was zeer tof om eens het Vlaams Parlement te bezoeken. Het was een zeer leerrijke en boeiende ervaring.

Nieuws

Stijgend aantal vroegtijdige schoolverlaters is een nieuwe wake up call

Eind februari raakten nieuwe cijfers bekend over het aantal vroegtijdige schoolverlaters. En deze cijfers zijn niet hoopgevend: In het schooljaar 2021-2022 verliet 14.1% leerlingen het secundair onderwijs zonder voldoende kwalificaties. In het schooljaar 2014-2015 was dat nog 9.7%.

cd&v-lijsten volledig: Westhoek komt met ervaring én nieuw talent

De provinciale partijraad van cd&v West-Vlaanderen heeft vandaag – nadat het eerder al de lijsttrekkers Hilde Crevits (Vlaams) en Nathalie Muylle (Kamer) bekendmaakte – volledige West-Vlaamse lijsten goedgekeurd richting de verkiezingen van 9 juni 2024. De Westhoek wordt daarbij vertegenwoordigd door heel wat bekende gezichten. Westhoekboegbeeld en uittredend Vlaams parlementslid Loes Vandromme uit Poperinge is tevreden: ‘We kunnen rekenen op een mooie mix van mensen met ervaring én nieuw talent.’

Burgers hebben recht op betrouwbare overheid!

‘Het feit dat er, na het afbakenen van zones of gebieden waar bepaalde afspraken gelden, zonder enig voorafgaand overleg toch extra nieuwe regels of beperkingen komen vanuit de overheid, zorgt voor een nieuwe deuk in het vertrouwen in de politiek’, zo stelde Vlaams Parlementslid (cd&v) Loes Vandromme tijdens de plenaire vergadering van woensdag 21 februari. Ze wees daarbij op de omzendbrief die de ministers voor Omgeving en Erfgoed vorige week uitstuurden. Binnen een perimeter van 3 km van door de UNESCO erkende WOI-relicten moeten nieuwe windturbineprojecten voortaan geweerd worden, tenzij uitdrukkelijk aangetoond kan worden dat er geen impact is op de erfgoedwaarde. Het parlementslid hekelt vooral het feit dat er, éénzijdig wordt beslist zonder overleg te hebben gepleegd. ‘Het is een zoveelste voorbeeld van hoe de politiek, zonder vorm van overleg zomaar de spelregels verandert en nieuwe maatregelen oplegt. Zulke zaken voeden het wantrouwen in de politiek alleen maar,’ betreurt Loes Vandromme.