Sterke verhoging van startquota voor opleiding van arts en tandarts

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme Vandromme

Deel dit artikel

Vanmorgen besliste de Vlaamse Regering over het startquotum voor de opleiding van arts en tandarts.

Voor geneeskunde stijgt het quotum van 1153 naar 1276. Voor tandheelkunde gaat dit van 147 naar 180. Veel meer jonge mensen kunnen zo dus hun studie naar keuze toch aanvatten.

Zoals dat elk jaar gebeurt, buigt de Vlaamse Regering zich over de aantallen die zullen gelden in het kader van de numerus fixus van de toelatingsproeven geneeskunde en tandheelkunde die het volgende jaar worden georganiseerd. Men heeft daarbij iedere keer de mogelijkheid om de berekening, zoals die decretaal bepaald is, bij te sturen. De Vlaamse Regering maakt nu gebruik van deze mogelijkheid door de startquota gevoelig te verhogen.

 

‘Deze verhoging komt alvast tegemoet aan een reële nood in Vlaanderen. We behouden uiteraard het systeem van de numerus fixus voor de startende studenten, maar het maximum wordt gevoelig opgetrokken zodat meer jongeren kunnen starten met de studie van hun keuze’, stellen de onderwijscommissarissen voor CD&V Loes Vandromme, Jo Brouns, Katrien Schryvers en Brecht Warnez.

‘Anderzijds moeten we uiteraard voorkomen dat jongeren die afstuderen hun beroep niet zouden kunnen uitoefenen omwille van een tekort aan Riziv-nummers. Deze vrees is ongegrond omdat er voor Vlaanderen nog aanzuivering mogelijk is van een reeks niet opgenomen Riziv-nummers,‘ zo luidt het.

 

In een decreet dat het Vlaams Parlement ondertussen al goedkeurde, wordt bepaald dat een Vlaamse planningscommissie wordt opgericht. Verwacht wordt dat deze planningscommissie,  snel van start zal kunnen gaan en de Vlaamse zorgnoden verder kan preciseren. Dit is trouwens ook een maatregel die in het Vlaams regeerakkoord vastgelegd werd.

Nieuws

Belangrijke stap voorwaarts in bouw nieuwe Kunstacademie en cultuurzaal: akkoord met bouwpartners

Er is een akkoord met de groep bouwpartners (het ‘consortium’) die straks de nieuwe Kunstacademie van Poperinge op de Vroonhofsite zullen bouwen. De Vlaamse regering maakte een overeenkomst met het consortium ‘Schoolkracht’, een groep bouwpartners die, verspreid over Vlaanderen, 27 scholen zullen bouwen volgens de formule DBFM (‘Design, Build, Finance, Maintain’- Ontwerpen, Bouwen, Financieren, Onderhouden). ‘Ik ben bijzonder tevreden dat mijn inspanningen om dit subsidiedossier rond te krijgen, beloond werden en we nu een volgende fase kunnen beginnen,’ zegt Loes Vandromme, schepen van Cultuur in Poperinge.

Jeugdverenigingen zetten zich in voor pleegkinderen

Poperinge wil zich als pleegzorgstad engageren om pleegkinderen meer te betrekken bij buitenschoolse activiteiten. De stad stelde samen met verschillende lokale jeugdbewegingen een charter op, om te tonen dat elk kind welkom is, ook als het maar een korte periode aanwezig is.

Kunstenfestival Watou gaat van start op 6 juli!

In Watou gaat dit weekend voor 43ste keer het kunsten- en poëziefestival van start.

De Zomer van Watou is een vaste waarde en laat kunstenaars en dichters meer dan ooit in interactie gaan met het grote publiek. Focus-WTV maakt er deze mooie reportage over.

Klik hier voor de reportage!