Tevreden met het regeerakkoord

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

De West-Vlaamse parlementairen zijn tevreden met het regeerakkoord en wensen de onderhandelaars, en in het bijzonder Hilde Crevits, uitdrukkelijk te bedanken. Het is duidelijk dat er ook een bijzondere West-Vlaamse touch in het akkoord zit. We gaan graag op enkele punten in.

Bart Dochy is tevreden met de bestuurlijke punten: “Voor onze West-Vlaamse identiteit is het van groot belang dat de provincies kunnen blijven bestaan. Ze zijn immers de motor van heel wat projecten en ondersteunde factor in de gebieds- en regiowerking. Kiezen om te samenwerken moet vooral een keuze van het lokale bestuur blijven en daarom zijn we ook blij dat er geen verplichte fusies komen.”

Martine Fournier, die de voorbije jaren actief was in de commissie Mobiliteit, ziet ook heel wat programmapunten van CD&V opgenomen in de tekst: “De genomen engagementen worden uitgevoerd, zoals de ring rond Diksmuide en Kortrijk, de zeesluis in Zeebruge, de N8 Ieper-Veurne, opwaardering kanaal Bossuit-Kortrijk en de spitsstrook tussen Roeselare en Brugge. Daarnaast zullen er heel wat bijkomende kilometers fietspaden gerealiseerd worden, ook in het landelijk gebied. En tot slot komt er voor dat landelijke gebied ook een betere uitbouw van het openbaar vervoer.”

Kurt Vanryckeghem, kersvers parlementslid en al jaren actief betrokken bij de bloei en de uitdagingen van onze economisch sterke regio: “In onze regio kampen we al geruime tijd met een tekort aan arbeidskrachten. De nieuwe regering zal versneld werk maken van een kordaat activeringsbeleid. Ze zal dit doen door o.a. een intensieve samenwerking tussen de VDAB en de gemeenten, een bijkomende jobbonus en ondernemers te helpen in hun zoektocht naar talent.”

In de zoektocht naar dit talent ziet Loes Vandromme volgende punten voor de toekomst van het onderwijs: “Het duaal leren, dat de link legt tussen werkvloer en leerplek, wordt uitgebreid naar het volwassenen- en hoger onderwijs. We versterken daarnaast het aanbod in het hoger onderwijs om master-na-master en postgraduaten in te richten die aansluiten op de technologische speerpunten van onze regio. Ook het universitaire aanbod wordt uitgebreid door de economische opleidingen te vervolledigen. ”

Nieuws

Poperinge biedt steun bij zomerse zorgen

Ouder zijn van een tiener is uitdagend. Zeker in de zomer, wanneer structuur wegvalt en spanningen kunnen oplopen. Ook voor jongeren zelf kunnen er vragen of zorgen ontstaan. Om zowel ouders als tieners een hart onder de riem te steken, voorziet Poperinge net voor de start van de zomervakantie een informatieve postkaart.

Moestuin brengt buurt tot leven

Op het binnenplein van de seniorenwoningen in ’t Schellewerk en de Hoveniersstraat kan je sinds kort twee moestuinbakken vinden. De dienst Seniorenzorg, LDC De Bres en Velt sloegen de handen in elkaar om dit project te verwezenlijken. De moestuin brengt niet alleen de buurt samen, maar zorgt binnenkort ook voor lekkere groenten.

Grotere oefening rond volwassenenonderwijs op komst: "Nabijheid van het aanbod en flexibiliteit blijft voor ons cruciaal."

Vandaag is er heel wat te doen rond de inschrijvingsgelden in het volwassenenonderwijs maar eigenlijk is dit nog maat een eerste stap in een hervormingsoperatie. De Vlaamse Minister van Onderwijs wil de komende periode een grondige oefening doen om het aanbod van levenslang leren beter af te stemmen. Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) benadrukt dat de nabijheid van het aanbod cruciaal is. ‘Voor wie zich verder wil ontwikkelen en bijscholen in een snel veranderende arbeidsmarkt moet dat aanbod toegankelijk, bereikbaar en voldoende flexibel blijven.’