Theaterworkshops verspreid over de Westhoek

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Na de succesvolle editie van de ‘Tegenlicht. Theaterworkshops in de Westhoek’ in 2023 slaan CO7, OPENDOEK, stad Ieper, stad Poperinge en Theaterbende PROT al voor de derde keer de handen in elkaar. Een nieuwe reeks veelzijdige theaterworkshops start binnenkort, verspreid over de Zuidelijke Westhoek, van Langemark-Poelkapelle tot Beselare.

Dit voorjaar kunnen theaterenthousiastelingen zich opnieuw verwachten aan zeven uiteenlopende workshops. Theater komt er in al zijn vormen aan bod. De workshops zijn laagdrempelig en staan open voor iedereen, je hoeft dus geen theaterervaring te hebben.

“Ik nam deel aan theaterworkshops waarin jongeren tussen 14 en 18 jaar, met of zonder ervaring, leerden experimenteren met taal, mimiek, tekst, lichaamsexpressie,…”, vertelt Janne Samyn, die deelnam aan de eerste reeks. “De eerste workshop was al een echte openbaring. De kriebels in mijn buik waren vonkjes geworden, ik kon niet wachten tot de volgende.”

Jongeren en volwassenen

Naast de workshop voor jongeren zijn er ook workshops voor volwassenen. In de sessie over stemgebruik leert Kristel Laheye, die je vast al aan het werk hoorde voor Nickelodeon Vlaanderen, hoe je optimaal je stem gebruikt. Evelien Van Hamme, bekend van de serie ‘Dertigers’, leert je dan weer hoe je acteert voor de camera.  

Wil je zelf acteren of wil je liever achter de schermen werken? Benieuwd hoe je je lichaam in de strijd kunt gooien op het podium? Schuilt er een musicalster in jou? Wil je leren hoe je met licht een sfeer op het podium creëert? Dit alles komt aan bod tijdens deze reeks.

Je kan inschrijven voor één of meerdere workshops via https://www.opendoek.be/ontdekken-verdiepen/theatercursussen. Per cursus betaal je 10 euro. UiT-PAS tarief is mogelijk. Vooraf inschrijven is verplicht. Wees er snel bij, want de plaatsen zijn beperkt en raken heel snel ingevuld.

Overzicht

 • ‘Licht’ – Jan Casier
  • Zaterdag 10 februari van 10 tot 17 u. (CC Het Perron, Ieper)
 • ‘Fysiek theater’ – Pieter Meuleman
  • Donderdag 30 mei van 19.30 tot 22.30 u. (Danszaal Vroonhofsite, Poperinge)
 • ‘Acteren voor camera’ – Evelien Van Hamme
  • Zaterdag 17 februari van 13 tot 18 u. (CC Ghybe, Poperinge)
 • ‘Impro Comedy’ – Pieter Beck
  • Dinsdag 23 april van 19.30 tot 22.30 u. (OC De Leege Platse, Beselare)
 • ‘Proeven van musical’ – Ann Van Kerschaver
  • 6 + 13 + 20 maart van 19.30 tot 22.30 u. (De Hazebrug, Langemark - Poelkapelle)
 • ‘Spoken word’ – Bastiaan Maertens
  • Donderdag 16 mei van 19.30 tot 22.30 u. (Jeugdhuis JOC, Ieper)
 • ‘Stemgebruik’ – Kristel Laheye
  • Maandag 22 april van 19.30 tot 22.30 u. (Vleeshuis, Ieper)

Nieuws

450.000 euro Vlaamse middelen om Huizen van het Kind in de Westhoek te versterken

De verschillende Huizen van het Kind uit de eerstelijnszone Westhoek, gaan in de toekomst veel intensiever samenwerken. Ze werden door de Vlaamse Regering als pilootproject geselecteerd en kunnen zo in de komende twee jaar op maar liefst 450.000 euro rekenen. ‘Samenwerking zit ons, Westhoekinwoners, in het bloed. Dat hebben we al vaker bewezen,’ zegt een tevreden Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid en schepen in Poperinge die het dossier hielp verdedigen in Brussel. ‘De extra middelen vanuit Vlaanderen zien we als een noodzakelijk element om onze plannen verder uit te werken én als een erkenning voor onze vastberaden wil tot samenwerking. Door de krachten te bundelen komen we verder!’

Programma Parkconcerten 2024 is bekend

Tien bands geven deze zomer het beste van zichzelf op het podium van de Parkconcerten tijdens 5 muzikale donderdagen in het Burggraaf Frimoutpark. Het publiek bepaalde opnieuw mee de line-up.

Nieuw registratiesysteem voor IBO Hopsakee

Op 1 juni start de buitenschoolse kinderopvang Hopsakee in Poperinge met een nieuw registratiesysteem. Ouders kunnen voortaan werken met een badge, waarmee ze zelf de aankomst- en vertrektijden van hun kinderen registreren. ‘Een belangrijke stap naar administratieve vereenvoudiging voor ouders én voor ons IBO-team’, stelt bevoegd schepen Loes Vandromme.