Theaterworkshops verspreid over de Westhoek

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Na de succesvolle editie van de ‘Tegenlicht. Theaterworkshops in de Westhoek’ in 2023 slaan CO7, OPENDOEK, stad Ieper, stad Poperinge en Theaterbende PROT al voor de derde keer de handen in elkaar. Een nieuwe reeks veelzijdige theaterworkshops start binnenkort, verspreid over de Zuidelijke Westhoek, van Langemark-Poelkapelle tot Beselare.

Dit voorjaar kunnen theaterenthousiastelingen zich opnieuw verwachten aan zeven uiteenlopende workshops. Theater komt er in al zijn vormen aan bod. De workshops zijn laagdrempelig en staan open voor iedereen, je hoeft dus geen theaterervaring te hebben.

“Ik nam deel aan theaterworkshops waarin jongeren tussen 14 en 18 jaar, met of zonder ervaring, leerden experimenteren met taal, mimiek, tekst, lichaamsexpressie,…”, vertelt Janne Samyn, die deelnam aan de eerste reeks. “De eerste workshop was al een echte openbaring. De kriebels in mijn buik waren vonkjes geworden, ik kon niet wachten tot de volgende.”

Jongeren en volwassenen

Naast de workshop voor jongeren zijn er ook workshops voor volwassenen. In de sessie over stemgebruik leert Kristel Laheye, die je vast al aan het werk hoorde voor Nickelodeon Vlaanderen, hoe je optimaal je stem gebruikt. Evelien Van Hamme, bekend van de serie ‘Dertigers’, leert je dan weer hoe je acteert voor de camera.  

Wil je zelf acteren of wil je liever achter de schermen werken? Benieuwd hoe je je lichaam in de strijd kunt gooien op het podium? Schuilt er een musicalster in jou? Wil je leren hoe je met licht een sfeer op het podium creëert? Dit alles komt aan bod tijdens deze reeks.

Je kan inschrijven voor één of meerdere workshops via https://www.opendoek.be/ontdekken-verdiepen/theatercursussen. Per cursus betaal je 10 euro. UiT-PAS tarief is mogelijk. Vooraf inschrijven is verplicht. Wees er snel bij, want de plaatsen zijn beperkt en raken heel snel ingevuld.

Overzicht

 • ‘Licht’ – Jan Casier
  • Zaterdag 10 februari van 10 tot 17 u. (CC Het Perron, Ieper)
 • ‘Fysiek theater’ – Pieter Meuleman
  • Donderdag 30 mei van 19.30 tot 22.30 u. (Danszaal Vroonhofsite, Poperinge)
 • ‘Acteren voor camera’ – Evelien Van Hamme
  • Zaterdag 17 februari van 13 tot 18 u. (CC Ghybe, Poperinge)
 • ‘Impro Comedy’ – Pieter Beck
  • Dinsdag 23 april van 19.30 tot 22.30 u. (OC De Leege Platse, Beselare)
 • ‘Proeven van musical’ – Ann Van Kerschaver
  • 6 + 13 + 20 maart van 19.30 tot 22.30 u. (De Hazebrug, Langemark - Poelkapelle)
 • ‘Spoken word’ – Bastiaan Maertens
  • Donderdag 16 mei van 19.30 tot 22.30 u. (Jeugdhuis JOC, Ieper)
 • ‘Stemgebruik’ – Kristel Laheye
  • Maandag 22 april van 19.30 tot 22.30 u. (Vleeshuis, Ieper)

Nieuws

Stijgend aantal vroegtijdige schoolverlaters is een nieuwe wake up call

Eind februari raakten nieuwe cijfers bekend over het aantal vroegtijdige schoolverlaters. En deze cijfers zijn niet hoopgevend: In het schooljaar 2021-2022 verliet 14.1% leerlingen het secundair onderwijs zonder voldoende kwalificaties. In het schooljaar 2014-2015 was dat nog 9.7%.

cd&v-lijsten volledig: Westhoek komt met ervaring én nieuw talent

De provinciale partijraad van cd&v West-Vlaanderen heeft vandaag – nadat het eerder al de lijsttrekkers Hilde Crevits (Vlaams) en Nathalie Muylle (Kamer) bekendmaakte – volledige West-Vlaamse lijsten goedgekeurd richting de verkiezingen van 9 juni 2024. De Westhoek wordt daarbij vertegenwoordigd door heel wat bekende gezichten. Westhoekboegbeeld en uittredend Vlaams parlementslid Loes Vandromme uit Poperinge is tevreden: ‘We kunnen rekenen op een mooie mix van mensen met ervaring én nieuw talent.’

Burgers hebben recht op betrouwbare overheid!

‘Het feit dat er, na het afbakenen van zones of gebieden waar bepaalde afspraken gelden, zonder enig voorafgaand overleg toch extra nieuwe regels of beperkingen komen vanuit de overheid, zorgt voor een nieuwe deuk in het vertrouwen in de politiek’, zo stelde Vlaams Parlementslid (cd&v) Loes Vandromme tijdens de plenaire vergadering van woensdag 21 februari. Ze wees daarbij op de omzendbrief die de ministers voor Omgeving en Erfgoed vorige week uitstuurden. Binnen een perimeter van 3 km van door de UNESCO erkende WOI-relicten moeten nieuwe windturbineprojecten voortaan geweerd worden, tenzij uitdrukkelijk aangetoond kan worden dat er geen impact is op de erfgoedwaarde. Het parlementslid hekelt vooral het feit dat er, éénzijdig wordt beslist zonder overleg te hebben gepleegd. ‘Het is een zoveelste voorbeeld van hoe de politiek, zonder vorm van overleg zomaar de spelregels verandert en nieuwe maatregelen oplegt. Zulke zaken voeden het wantrouwen in de politiek alleen maar,’ betreurt Loes Vandromme.