Verlenging akkoorden voor telewerk grensarbeiders

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

De akkoorden voor thuiswerkende grensarbeiders worden opnieuw verlengd, tot 31 december 2021. Dat werd deze week bevestigd door minister van Financiën Vincent Van Peteghem. Vlaams Parlementslid Loes Vandromme en West-Vlaams gedeputeerde de Béthune reageren tevreden: ‘Dit is goed nieuws voor de vele grensarbeiders in de Westhoek en bij uitbreiding in heel West-Vlaanderen. Werknemers die vandaag thuis werken moeten niet vrezen voor eventuele negatieve fiscale gevolgen.’

In ons land wonen heel wat grensarbeiders die elke dag de grens oversteken om in onze buurlanden te gaan werken. ‘In West-Vlaanderen gaat het om meer dan 800 werknemers die in Frankrijk werken en bijna 400 mensen in Nederland,’ weet gedeputeerde de Béthune.

Grensarbeiders betalen doorgaans belasting in het land waar ze werken. Door de coronacrisis werken vele van hen thuis. Wanneer ze voor die dagen in België belast zouden worden, zouden ze hier mogelijk negatieve fiscale gevolgen van ondervinden. Er werden akkoorden met onze buurlanden gesloten waardoor de thuiswerkdagen van grensarbeiders beschouwd worden als in het buurland gewerkte dagen. Op 30 september lopen de huidige akkoorden af maar ze worden nu dus verlengd tot 31 december 2021. Dat is belangrijk voor de vele grensarbeiders want zij mogen de coronafactuur niet gepresenteerd krijgen.

Ondertussen wordt er ook hard gewerkt aan een structurele oplossing. ‘Thuiswerk is een blijver en dat geldt ook voor grensarbeiders,’ stelt Loes Vandromme’. ‘Ik zal mijn federale collega’s dan ook aansporen om snel werk te maken van een duidelijk wetgevend kader rond telewerk bij grensarbeiders. Daartoe werd vanuit de CD&V-fractie trouwens deze week al een resolutie ingediend.’

Daarnaast pleiten beiden ook voor een betere administratieve ondersteuning van grensarbeiders tijdens en na corona. ‘Corona mag niet zorgen voor extra administratieve rompslomp voor grensarbeiders. De administratieve afhandeling moet zo eenvoudig mogelijk gemaakt worden,’ besluiten Vandromme en de Béthune.

Nieuws

450.000 euro Vlaamse middelen om Huizen van het Kind in de Westhoek te versterken

De verschillende Huizen van het Kind uit de eerstelijnszone Westhoek, gaan in de toekomst veel intensiever samenwerken. Ze werden door de Vlaamse Regering als pilootproject geselecteerd en kunnen zo in de komende twee jaar op maar liefst 450.000 euro rekenen. ‘Samenwerking zit ons, Westhoekinwoners, in het bloed. Dat hebben we al vaker bewezen,’ zegt een tevreden Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid en schepen in Poperinge die het dossier hielp verdedigen in Brussel. ‘De extra middelen vanuit Vlaanderen zien we als een noodzakelijk element om onze plannen verder uit te werken én als een erkenning voor onze vastberaden wil tot samenwerking. Door de krachten te bundelen komen we verder!’

Programma Parkconcerten 2024 is bekend

Tien bands geven deze zomer het beste van zichzelf op het podium van de Parkconcerten tijdens 5 muzikale donderdagen in het Burggraaf Frimoutpark. Het publiek bepaalde opnieuw mee de line-up.

Nieuw registratiesysteem voor IBO Hopsakee

Op 1 juni start de buitenschoolse kinderopvang Hopsakee in Poperinge met een nieuw registratiesysteem. Ouders kunnen voortaan werken met een badge, waarmee ze zelf de aankomst- en vertrektijden van hun kinderen registreren. ‘Een belangrijke stap naar administratieve vereenvoudiging voor ouders én voor ons IBO-team’, stelt bevoegd schepen Loes Vandromme.