Vernieuwde Rookopsite feestelijk geopend

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Op zaterdag 30 september vierde Reningelst feest. De Rookopsite werd na grondige vernieuwingen officieel geopend. Heel wat lokale verenigingen en ondernemers werkten mee aan de feestelijkheden.

De opening werd een dag vol workshops, muziek en lekkers. Je zag er onder andere rolstoeldansgroep Duo, dansschool Donatha en de lokale badmintonclub aan het werk. Chiro Dokio, de Kinderbrouwerij, Bierclub Zoetendaal, OKRA Reningelst, De Vlaamsche Vrienden, Ferm, Gezinsbond Reningelst en Kunstacademie Poperinge brachten animatie voor jong en oud.

Buurtsalon en speelplein

In de mouttoren opende een nieuw buurtsalon de deuren, het vierde al in Poperinge. Lokaal Dienstencentrum De BuurtBres organiseert er verbindende activiteiten, zoals een verjaardagsfeest voor 80-plussers en ‘Kuj eki help’n’-sessies voor digitale hulp. Ook de Kunstacademie krijgt er een vaste stek. In de dorpsbib kan je elke dinsdag terecht van 16 tot 18 u.

De koer van de Kinderbrouwerij en de speelweide werden gerenoveerd dankzij subsidies van de Vlaamse overheid. Kinderen mochten mee beslissen welke speeltoestellen er zouden komen. Het speelplein is nu vrij toegankelijk voor publiek.

De Kinderbrouwerij en het nieuwe buurtsalon vormen samen een plek van ontmoeting, verbinding en ontspanning.

Erfgoedhalte

De Rookopsite is een historische plaats, die de voorbije decennia enorm geëvolueerd is.

De oudste gebouwen op de site dateren uit het midden van de 17de eeuw en maakten deel uit van een brouwerij. In 1997 werd de site beschermd als monument.

Je kan de vernieuwde mouttoren nu beklimmen om te genieten van het mooie uitzicht. Tijdens de openingsuren van het buurtsalon kan je ook een dubbel glasraam van Lucien De Gheus bewonderen. De kunstenaar maakte de historische gebrandschilderde ramen in 1968, ze hingen eerder in het gemeentehuis van Reningelst.

Bij de nieuwe erfgoedhalte van CO7 lees je alles over het rijke verleden van de site en het verhaal achter het glasraam.

Nieuws

Stijgend aantal vroegtijdige schoolverlaters is een nieuwe wake up call

Eind februari raakten nieuwe cijfers bekend over het aantal vroegtijdige schoolverlaters. En deze cijfers zijn niet hoopgevend: In het schooljaar 2021-2022 verliet 14.1% leerlingen het secundair onderwijs zonder voldoende kwalificaties. In het schooljaar 2014-2015 was dat nog 9.7%.

cd&v-lijsten volledig: Westhoek komt met ervaring én nieuw talent

De provinciale partijraad van cd&v West-Vlaanderen heeft vandaag – nadat het eerder al de lijsttrekkers Hilde Crevits (Vlaams) en Nathalie Muylle (Kamer) bekendmaakte – volledige West-Vlaamse lijsten goedgekeurd richting de verkiezingen van 9 juni 2024. De Westhoek wordt daarbij vertegenwoordigd door heel wat bekende gezichten. Westhoekboegbeeld en uittredend Vlaams parlementslid Loes Vandromme uit Poperinge is tevreden: ‘We kunnen rekenen op een mooie mix van mensen met ervaring én nieuw talent.’

Burgers hebben recht op betrouwbare overheid!

‘Het feit dat er, na het afbakenen van zones of gebieden waar bepaalde afspraken gelden, zonder enig voorafgaand overleg toch extra nieuwe regels of beperkingen komen vanuit de overheid, zorgt voor een nieuwe deuk in het vertrouwen in de politiek’, zo stelde Vlaams Parlementslid (cd&v) Loes Vandromme tijdens de plenaire vergadering van woensdag 21 februari. Ze wees daarbij op de omzendbrief die de ministers voor Omgeving en Erfgoed vorige week uitstuurden. Binnen een perimeter van 3 km van door de UNESCO erkende WOI-relicten moeten nieuwe windturbineprojecten voortaan geweerd worden, tenzij uitdrukkelijk aangetoond kan worden dat er geen impact is op de erfgoedwaarde. Het parlementslid hekelt vooral het feit dat er, éénzijdig wordt beslist zonder overleg te hebben gepleegd. ‘Het is een zoveelste voorbeeld van hoe de politiek, zonder vorm van overleg zomaar de spelregels verandert en nieuwe maatregelen oplegt. Zulke zaken voeden het wantrouwen in de politiek alleen maar,’ betreurt Loes Vandromme.