Werkgroep zal zich buigen over herintegratie langdurig zieke leerkrachten

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Om langdurig zieke leerkrachten en andere onderwijspersoneelsleden op een vlottere manier terug richting het onderwijs te begeleiden wil Vlaams parlementslid en onderwijsexperte Loes Vandromme (CD&V) deze groep via een meer flexibel stelsel opnieuw laten opstarten. Het parlementslid diende hierover vorige maand een voorstel in. Vandaag kondigt de minister van Onderwijs aan dat hierover een werkgroep wordt opgericht. “Momenteel is het systeem zo dat ja na ziekte verwacht wordt dat je meteen terug voltijds of aan 50 procent aan de slag gaat, maar dat is vaak niet haalbaar, na bijvoorbeeld een lange, uitputtende kankerbehandeling,” zegt het parlementslid. “In mijn voorstel pleit ik voor meer flexibiliteit. De werkgroep zal zich hierover buigen.”

Vlaamse parlementslid Loes Vandromme diende vorige maand een conceptnota in om langdurige zieke leerkrachten en onderwijspersoneelsleden bij te staan bij hun terugkeer naar school na langdurige ziekte. Volgens Vandromme is het voor leerkrachten die voor een langere periode afwezig waren omwille van bijvoorbeeld een kankerbehandeling, niet altijd aangewezen om per direct voltijds of aan 50 procent op te starten. “Het is belangrijk als overheid om die groep te stimuleren en te ondersteunen richting het klaslokaal. Voor de individuele leerkracht is dit een boost voor het genezingsproces en de re-integratie in de samenleving, voor de school biedt dit een antwoord op het dreigende lerarentekort,” legt ze uit. 

 

Oprichting Werkgroep

Vandaag maakte de minister van Onderwijs in het Vlaams parlement bekend dat er een Werkgroep wordt opgericht over de re-integratie van langdurig zieke leerkrachten en onderwijspersoneel. Vandromme is tevreden met die aankondiging, die gevolg geeft aan de bezorgdheden op het terrein en die ook in haar voorstel werden opgenomen. Vandromme hoopt dat de Werkgroep de problemen met de huidige regelgeving in kaart zal brengen.

“Het probleem met de bestaande stelsels is dat een herstart aan 50 procent enkel kan voor wie  al een concrete datum kan geven voor een volledige  hervatting zolang er nog ziekteverlofdagen resten, of voor wie nooit meer volledig kan hervatten. De andere langdurig zieke onderwijspersoneelsleden vallen uit de boot. Op dit moment moet die ‘vergeten groep’ zelf een flexibele heropstart financieren door voor een stuk onbetaald verlof te nemen,” zegt Loes Vandromme.

 

“In de verschillende mogelijkheden die er nu zijn zitten nog gaten en moeilijkheden waardoor de flexibele opstart nog niet voor iedereen gangbaar is. Daarom moeten we voor iedere groep van langdurige zieken een gangbaar stelsel uiteen te zetten. En ervoor zorgen dat flexibele ook echt flexibel is, niet enkel aan 50 procent. De oprichting van een Werkgroep die zich hierover buigt is een eerste stap in de goede richting,” besluit ze.

Nieuws

Poperinge biedt steun bij zomerse zorgen

Ouder zijn van een tiener is uitdagend. Zeker in de zomer, wanneer structuur wegvalt en spanningen kunnen oplopen. Ook voor jongeren zelf kunnen er vragen of zorgen ontstaan. Om zowel ouders als tieners een hart onder de riem te steken, voorziet Poperinge net voor de start van de zomervakantie een informatieve postkaart.

Moestuin brengt buurt tot leven

Op het binnenplein van de seniorenwoningen in ’t Schellewerk en de Hoveniersstraat kan je sinds kort twee moestuinbakken vinden. De dienst Seniorenzorg, LDC De Bres en Velt sloegen de handen in elkaar om dit project te verwezenlijken. De moestuin brengt niet alleen de buurt samen, maar zorgt binnenkort ook voor lekkere groenten.

Grotere oefening rond volwassenenonderwijs op komst: "Nabijheid van het aanbod en flexibiliteit blijft voor ons cruciaal."

Vandaag is er heel wat te doen rond de inschrijvingsgelden in het volwassenenonderwijs maar eigenlijk is dit nog maat een eerste stap in een hervormingsoperatie. De Vlaamse Minister van Onderwijs wil de komende periode een grondige oefening doen om het aanbod van levenslang leren beter af te stemmen. Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) benadrukt dat de nabijheid van het aanbod cruciaal is. ‘Voor wie zich verder wil ontwikkelen en bijscholen in een snel veranderende arbeidsmarkt moet dat aanbod toegankelijk, bereikbaar en voldoende flexibel blijven.’