276 nieuwe schooldirecteurs starten meelooptraject

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme Vandromme

Deel dit artikel

Sterke en bekwame schooldirecteurs zijn essentieel voor de kwaliteit van ons onderwijs.  Toch wordt de job van schooldirecteur steeds minder populair. Zeker in het basisonderwijs is er vaak bitter omkadering en ondersteuning om de complexe job van schooldirecteur naar behoren uit te kunnen voeren. Op 1 maart van dit jaar werd het meelooptraject voor een kandidaat-directeurs gelanceerd. Dit is een tijdelijke maatregel die loopt tot eind december 2022 waarbij een kandidaat-directeur de kans krijgt om enkele maanden mee te lopen met één of meer ervaren directeurs en zich zo een beter beeld kan vormen van wat een job als directeur allemaal inhoudt en hoe een ervaren directeur ermee omgaat.

De maatregel blijkt een succes te zijn. 5 maanden na de start van het project werden al 276 meelooptrajecten aangevraagd en goedgekeurd. Voor 2022 zijn nu al 65 aanvragen ingediend.

‘Deze trajecten hebben heel wat potentieel op verschillende vlakken,’ stelt Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid en onderwijsspecialist voor CD&V. ‘Enerzijds kan de kandidaat-directeur zich een veel concreter beeld van de job vormen, maar anderzijds kunnen we de expertise van ervaren schoolleiders op die manier veel beter borgen. Met de pensionering van leerkrachten en directeurs dreigt immers telkens ook heel wat expertise verloren te gaan.

Op 1 september gingen in Vlaanderen 80 trajecten meteen van start. 48 nieuwe directeurs basisonderwijs lopen gedurende 6 maanden mee met hun voorganger. In het secundair zijn dat er 28. En verder zijn er ook binnen het deeltijds kunstonderwijs en de CLB’s enkele trajecten gestart.

17 van deze meelooptrajecten vinden plaats in West-Vlaamse scholen.

Nieuws

Watou 2024 klokt af op meer dan 20.000 bezoekers

Kunstenfestival Watou heeft zijn editie van 2024 afgesloten met meer dan 20.000 bezoekers. Het enthousiasme van de bezoekers voor 'Landscape of the Imagination' was groot, wat zich weerspiegelde in een mooie stijging van de daggemiddelden, zelfs met de latere start van het festival en een extra sluitingsdag per week. 

Digibank regio Poperinge verlengd

Digibank regio Poperinge krijgt bijkomende middelen van Vlaanderen tot 31 juli 2026 om de huidige werking verder te zetten. Met het project digibanken wil de Vlaamse overheid het risico op digitale uitsluiting verkleinen via drie gerichte doelstellingen: toegang tot digitale technologie, digitale vaardigheden versterken en een verbeterde digitale toegang tot essentiële diensten.

Belangrijke stap voorwaarts in bouw nieuwe Kunstacademie en cultuurzaal: akkoord met bouwpartners

Er is een akkoord met de groep bouwpartners (het ‘consortium’) die straks de nieuwe Kunstacademie van Poperinge op de Vroonhofsite zullen bouwen. De Vlaamse regering maakte een overeenkomst met het consortium ‘Schoolkracht’, een groep bouwpartners die, verspreid over Vlaanderen, 27 scholen zullen bouwen volgens de formule DBFM (‘Design, Build, Finance, Maintain’- Ontwerpen, Bouwen, Financieren, Onderhouden). ‘Ik ben bijzonder tevreden dat mijn inspanningen om dit subsidiedossier rond te krijgen, beloond werden en we nu een volgende fase kunnen beginnen,’ zegt Loes Vandromme, schepen van Cultuur in Poperinge.