Aandacht voor jonge mantelzorgers in scholen

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Heel wat kinderen en jongeren in Vlaanderen groeien op in een gezin waar de moeder of vader ernstig ziek is of een chronische aandoening heeft.  Ze nemen heel vaak ook mee de zorg op voor hun zieke moeder of vader, broer of zus. ‘De rol die deze kinderen en jongeren op zich nemen, heeft heel wat gevolgen voor hun eigen leven en ontwikkeling,’ stelt Vlaams Volksvertegenwoordiger Loes Vandromme. ‘Om deze jongeren tot steun te zijn, werken sommige scholen een uitgebreid beleid rond mantelzorg uit. Wat een heel goede zaak is.’  

‘Samen naar een mantelzorgvriendelijke school’

Samana is één van de erkende verenigingen van gebruikers en mantelzorgers en werkte ondertussen al met 17 scholen een uitgebreid mantelzorgbeleid uit, aan de hand van het project ‘Samen naar een mantelzorgvriendelijke school’, zo blijkt uit gegevens die Vlaams volksvertegenwoordiger Loes Vandromme bij minister Beke opvroeg. Met dat project bouwt Samana concreet samen met de scholen aan een ondersteunende schoolomgeving voor jonge mantelzorgers.

 

Vier jaar geleden (schooljaar 2017-2018) startte Samana dit project op waar toen 2 Limburgse scholen als pilootschool aan deelnamen.

Één jaar later kreeg het project meteen navolging in West-Vlaanderen waar RHIZO Kortrijk voor 2 campussen intekende.

In 2019-2020 startten 6 scholen een traject: het Atheneum Avelgem en VISO Roeselare op 2 campussen in West-Vlaanderen. Het HIVSET Turnhout en KOSH Herentals in Antwerpen en het Junior Atlascollege in Limburg. Corona gooide echter roet in het eten zodat het project niet volledig kon afgewerkt worden.

In het voorbije schooljaar 2020-2011 maakten alle scholen hun traject af en schreven ook 6 nieuwe scholen in Ic Dien Roeselare, ZOWE Brugge, ZOWE Oostende, MMI Kortemark uit West-Vlaanderen, BuSo Don Bosco in Aalst en Sint-Aloysius in Geel.

De oproep voor het nieuwe schooljaar loopt momenteel. Het traject voor scholen is helemaal gratis maar vraagt wel een engagement om het traject van minstens één schooljaar te volgen. Na het project kan de school verder bouwen op een goed uitgewerkte visie rond een mantelzorgvriendelijke school.

 

Vlaams beleid

‘De minister van Onderwijs gaf eerder al te kennen geen voorstander te zijn van een specifiek statuut voor mantelzorgers. Hij verwijst naar de leerlingenbegeleiding die de zorg voor mantelzorgers in scholen kan opnemen. Toch is een vertrouwenspersoon op school volgens mij geen overbodige luxe,’ stelt Loes Vandromme. ‘Bovendien ligt er nog heel wat werk op de plank rond sensibilisering. Jonge mantelzorgers beseffen soms niet, dat ze mantelzorger zijn en beroep kunnen doen op faciliteiten of dat er lotgenoten zijn met wie ze kunnen praten over hun situatie.’

Ondertussen zijn er al verschillende onderzoeken gevoerd die zich richten op de leefsituatie van de specifieke groep kinderen en jongeren. Blijkt dat jonge mantelzorgers niet alleen maar negatieve, maar ook positieve gevolgen ervaren uit hun eigen situatie. Toch zijn er enkele opmerkelijke conclusies uit de onderzoeken. Zo hebben jonge mantelzorgers die thuis minstens vier uur helpen te kampen met verschillende welzijns- en gezondheidskenmerken, zoals slaapproblemen, ervaren ze een mindere kwaliteit van leven of maken ze zich zorgen over de thuissituatie. Het hoeft geen betoog dat de coronacrisis voor jonge mantelzorgers ook extra zwaar is geweest: de angst om besmet geraken, was nog net iets groter bij deze groep of leerlingen konden vaak niet naar school waardoor ze de zorg even van zich af konden zetten.

 

Momenteel werkt minister Beke aan een nieuw Vlaams mantelzorgplan dat voorzien is om in te gaan op 1 januari 2022. Hij liet alvast optekenen dat extra aandacht voor jonge mantelzorgers zeker deel zal uitmaken van dit nieuwe mantelzorgplan.

Nieuws

450.000 euro Vlaamse middelen om Huizen van het Kind in de Westhoek te versterken

De verschillende Huizen van het Kind uit de eerstelijnszone Westhoek, gaan in de toekomst veel intensiever samenwerken. Ze werden door de Vlaamse Regering als pilootproject geselecteerd en kunnen zo in de komende twee jaar op maar liefst 450.000 euro rekenen. ‘Samenwerking zit ons, Westhoekinwoners, in het bloed. Dat hebben we al vaker bewezen,’ zegt een tevreden Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid en schepen in Poperinge die het dossier hielp verdedigen in Brussel. ‘De extra middelen vanuit Vlaanderen zien we als een noodzakelijk element om onze plannen verder uit te werken én als een erkenning voor onze vastberaden wil tot samenwerking. Door de krachten te bundelen komen we verder!’

Programma Parkconcerten 2024 is bekend

Tien bands geven deze zomer het beste van zichzelf op het podium van de Parkconcerten tijdens 5 muzikale donderdagen in het Burggraaf Frimoutpark. Het publiek bepaalde opnieuw mee de line-up.

Nieuw registratiesysteem voor IBO Hopsakee

Op 1 juni start de buitenschoolse kinderopvang Hopsakee in Poperinge met een nieuw registratiesysteem. Ouders kunnen voortaan werken met een badge, waarmee ze zelf de aankomst- en vertrektijden van hun kinderen registreren. ‘Een belangrijke stap naar administratieve vereenvoudiging voor ouders én voor ons IBO-team’, stelt bevoegd schepen Loes Vandromme.