cd&v wil elke verpleegkundige blijven erkennen

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme Vandromme

Deel dit artikel

CD&V wil verpleegkundigen opgeleid in het secundair onderwijs blijven erkennen. Deze ‘HBO5-verpleegkundigen’ dreigen door verstrengde Europese richtlijnen hun visum te verliezen. “België stevent af op een tekort aan verpleegkundigen. HBO5-verpleegkundigen maken in België 39 procent uit van de actieve verpleegkundigen; in Vlaanderen zelfs 41 procent. We willen meer handen aan het bed en minder druk op het zorgpersoneel. HBO5’ers niet langer een visum verlenen, zou een zware vergissing zijn,” klinkt het. De christendemocraten ijveren voor hun erkenning als ‘teamverpleegkundigen’.

In België bestaan er twee opleidingen voor verpleegkundigen. In Vlaanderen zijn dat enerzijds de bacheloropleiding van vier jaar hogeschool en anderzijds de HBO5-opleiding van drie jaar secundair onderwijs. Afgestudeerden van beide opleidingen krijgen een visum van de Vlaamse Gemeenschap om als verpleegkundige aan de slag te gaan. Wel krijgen zij in hun beroep andere verantwoordelijkheden en taken.

 

Door een verstrenging in de Europese richtlijnen voldoen HBO5-verpleegkundigen niet langer aan alle basiscompetenties. Doordat deze richtlijn intussen is omgezet in Belgische wetgeving, dreigen zij hun visum als verpleegkundigen te verliezen.

 

Teamverpleegkundigen

 

CD&V wil een apart profiel creëren voor HBO5’ers als ‘teamverpleegkundigen’. Dit apart profiel zal dan niet aan alle eisen van de Europese richtlijn voldoen, maar moet de expertise en inzet van HBO5-verpleegkundigen erkennen en valoriseren.

 

CD&V wil zo elk verpleegkundig talent aan boord houden en optimaal benutten. Verpleegkundigen staan immers al jaren in de top-10 van de knelpuntberoepen van de VDAB, vooral in woonzorgcentra. Om de uitstroom van de babyboom-generatie op te vangen, moeten we elk talent benutten, klinkt het.

 

Nathalie Muylle: “We moeten een apart profiel voor HBO’ers voorzien. Door twee afzonderlijke maar complementaire beroepsprofielen te bepalen, houden we zo veel mogelijk gemotiveerde krachten aan boord. De cijfers en prognoses van het aantal verpleegkundigen in België zijn immers onheilspellend. Bovendien hebben we meer handen aan het bed nodig. In Belgische ziekenhuizen zorgt één verpleegkundige voor elf patiënten, terwijl die in onze buurlanden gemiddeld voor acht patiënten zorgt. Het is alle hens aan dek als we de kwaliteit, veiligheid en de organisatie van onze gezondheidszorg op peil willen houden.”

 

Vlaams parlementsleden Loes Vandromme en Katrien Schryvers onderschrijven deze boodschap: “Als de voorbije crisismaanden ons iets geleerd hebben, dan is het wel hoe belangrijk voldoende zorgpersoneel is, zeker ook in onze woonzorgcentra. Daarom net is het echt nodig dat leerlingen die starten vanuit arbeidsmarktgerichte studierichtingen (BSO en TSO) de opleiding tot zorgkundige kunnen verderzetten binnen HBO5. De HBO5-opleiding Verpleegkunde is daarnaast ook een interessant traject voor wie op latere leeftijd een bijkomend diploma wil halen. In onze woonzorgcentra zijn heel wat medewerkers met die profielen aan het werk. Het zijn vandaag mee de sterkhouders van ons ouderenbeleid en we moeten die doelgroep verder professionaliseren.”

Nieuws

Watou 2024 klokt af op meer dan 20.000 bezoekers

Kunstenfestival Watou heeft zijn editie van 2024 afgesloten met meer dan 20.000 bezoekers. Het enthousiasme van de bezoekers voor 'Landscape of the Imagination' was groot, wat zich weerspiegelde in een mooie stijging van de daggemiddelden, zelfs met de latere start van het festival en een extra sluitingsdag per week. 

Digibank regio Poperinge verlengd

Digibank regio Poperinge krijgt bijkomende middelen van Vlaanderen tot 31 juli 2026 om de huidige werking verder te zetten. Met het project digibanken wil de Vlaamse overheid het risico op digitale uitsluiting verkleinen via drie gerichte doelstellingen: toegang tot digitale technologie, digitale vaardigheden versterken en een verbeterde digitale toegang tot essentiële diensten.

Belangrijke stap voorwaarts in bouw nieuwe Kunstacademie en cultuurzaal: akkoord met bouwpartners

Er is een akkoord met de groep bouwpartners (het ‘consortium’) die straks de nieuwe Kunstacademie van Poperinge op de Vroonhofsite zullen bouwen. De Vlaamse regering maakte een overeenkomst met het consortium ‘Schoolkracht’, een groep bouwpartners die, verspreid over Vlaanderen, 27 scholen zullen bouwen volgens de formule DBFM (‘Design, Build, Finance, Maintain’- Ontwerpen, Bouwen, Financieren, Onderhouden). ‘Ik ben bijzonder tevreden dat mijn inspanningen om dit subsidiedossier rond te krijgen, beloond werden en we nu een volgende fase kunnen beginnen,’ zegt Loes Vandromme, schepen van Cultuur in Poperinge.