cd&v wil elke verpleegkundige blijven erkennen

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

CD&V wil verpleegkundigen opgeleid in het secundair onderwijs blijven erkennen. Deze ‘HBO5-verpleegkundigen’ dreigen door verstrengde Europese richtlijnen hun visum te verliezen. “België stevent af op een tekort aan verpleegkundigen. HBO5-verpleegkundigen maken in België 39 procent uit van de actieve verpleegkundigen; in Vlaanderen zelfs 41 procent. We willen meer handen aan het bed en minder druk op het zorgpersoneel. HBO5’ers niet langer een visum verlenen, zou een zware vergissing zijn,” klinkt het. De christendemocraten ijveren voor hun erkenning als ‘teamverpleegkundigen’.

In België bestaan er twee opleidingen voor verpleegkundigen. In Vlaanderen zijn dat enerzijds de bacheloropleiding van vier jaar hogeschool en anderzijds de HBO5-opleiding van drie jaar secundair onderwijs. Afgestudeerden van beide opleidingen krijgen een visum van de Vlaamse Gemeenschap om als verpleegkundige aan de slag te gaan. Wel krijgen zij in hun beroep andere verantwoordelijkheden en taken.

 

Door een verstrenging in de Europese richtlijnen voldoen HBO5-verpleegkundigen niet langer aan alle basiscompetenties. Doordat deze richtlijn intussen is omgezet in Belgische wetgeving, dreigen zij hun visum als verpleegkundigen te verliezen.

 

Teamverpleegkundigen

 

CD&V wil een apart profiel creëren voor HBO5’ers als ‘teamverpleegkundigen’. Dit apart profiel zal dan niet aan alle eisen van de Europese richtlijn voldoen, maar moet de expertise en inzet van HBO5-verpleegkundigen erkennen en valoriseren.

 

CD&V wil zo elk verpleegkundig talent aan boord houden en optimaal benutten. Verpleegkundigen staan immers al jaren in de top-10 van de knelpuntberoepen van de VDAB, vooral in woonzorgcentra. Om de uitstroom van de babyboom-generatie op te vangen, moeten we elk talent benutten, klinkt het.

 

Nathalie Muylle: “We moeten een apart profiel voor HBO’ers voorzien. Door twee afzonderlijke maar complementaire beroepsprofielen te bepalen, houden we zo veel mogelijk gemotiveerde krachten aan boord. De cijfers en prognoses van het aantal verpleegkundigen in België zijn immers onheilspellend. Bovendien hebben we meer handen aan het bed nodig. In Belgische ziekenhuizen zorgt één verpleegkundige voor elf patiënten, terwijl die in onze buurlanden gemiddeld voor acht patiënten zorgt. Het is alle hens aan dek als we de kwaliteit, veiligheid en de organisatie van onze gezondheidszorg op peil willen houden.”

 

Vlaams parlementsleden Loes Vandromme en Katrien Schryvers onderschrijven deze boodschap: “Als de voorbije crisismaanden ons iets geleerd hebben, dan is het wel hoe belangrijk voldoende zorgpersoneel is, zeker ook in onze woonzorgcentra. Daarom net is het echt nodig dat leerlingen die starten vanuit arbeidsmarktgerichte studierichtingen (BSO en TSO) de opleiding tot zorgkundige kunnen verderzetten binnen HBO5. De HBO5-opleiding Verpleegkunde is daarnaast ook een interessant traject voor wie op latere leeftijd een bijkomend diploma wil halen. In onze woonzorgcentra zijn heel wat medewerkers met die profielen aan het werk. Het zijn vandaag mee de sterkhouders van ons ouderenbeleid en we moeten die doelgroep verder professionaliseren.”

Nieuws

450.000 euro Vlaamse middelen om Huizen van het Kind in de Westhoek te versterken

De verschillende Huizen van het Kind uit de eerstelijnszone Westhoek, gaan in de toekomst veel intensiever samenwerken. Ze werden door de Vlaamse Regering als pilootproject geselecteerd en kunnen zo in de komende twee jaar op maar liefst 450.000 euro rekenen. ‘Samenwerking zit ons, Westhoekinwoners, in het bloed. Dat hebben we al vaker bewezen,’ zegt een tevreden Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid en schepen in Poperinge die het dossier hielp verdedigen in Brussel. ‘De extra middelen vanuit Vlaanderen zien we als een noodzakelijk element om onze plannen verder uit te werken én als een erkenning voor onze vastberaden wil tot samenwerking. Door de krachten te bundelen komen we verder!’

Programma Parkconcerten 2024 is bekend

Tien bands geven deze zomer het beste van zichzelf op het podium van de Parkconcerten tijdens 5 muzikale donderdagen in het Burggraaf Frimoutpark. Het publiek bepaalde opnieuw mee de line-up.

Nieuw registratiesysteem voor IBO Hopsakee

Op 1 juni start de buitenschoolse kinderopvang Hopsakee in Poperinge met een nieuw registratiesysteem. Ouders kunnen voortaan werken met een badge, waarmee ze zelf de aankomst- en vertrektijden van hun kinderen registreren. ‘Een belangrijke stap naar administratieve vereenvoudiging voor ouders én voor ons IBO-team’, stelt bevoegd schepen Loes Vandromme.