cd&v wil elke verpleegkundige blijven erkennen

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

CD&V wil verpleegkundigen opgeleid in het secundair onderwijs blijven erkennen. Deze ‘HBO5-verpleegkundigen’ dreigen door verstrengde Europese richtlijnen hun visum te verliezen. “België stevent af op een tekort aan verpleegkundigen. HBO5-verpleegkundigen maken in België 39 procent uit van de actieve verpleegkundigen; in Vlaanderen zelfs 41 procent. We willen meer handen aan het bed en minder druk op het zorgpersoneel. HBO5’ers niet langer een visum verlenen, zou een zware vergissing zijn,” klinkt het. De christendemocraten ijveren voor hun erkenning als ‘teamverpleegkundigen’.

In België bestaan er twee opleidingen voor verpleegkundigen. In Vlaanderen zijn dat enerzijds de bacheloropleiding van vier jaar hogeschool en anderzijds de HBO5-opleiding van drie jaar secundair onderwijs. Afgestudeerden van beide opleidingen krijgen een visum van de Vlaamse Gemeenschap om als verpleegkundige aan de slag te gaan. Wel krijgen zij in hun beroep andere verantwoordelijkheden en taken.

 

Door een verstrenging in de Europese richtlijnen voldoen HBO5-verpleegkundigen niet langer aan alle basiscompetenties. Doordat deze richtlijn intussen is omgezet in Belgische wetgeving, dreigen zij hun visum als verpleegkundigen te verliezen.

 

Teamverpleegkundigen

 

CD&V wil een apart profiel creëren voor HBO5’ers als ‘teamverpleegkundigen’. Dit apart profiel zal dan niet aan alle eisen van de Europese richtlijn voldoen, maar moet de expertise en inzet van HBO5-verpleegkundigen erkennen en valoriseren.

 

CD&V wil zo elk verpleegkundig talent aan boord houden en optimaal benutten. Verpleegkundigen staan immers al jaren in de top-10 van de knelpuntberoepen van de VDAB, vooral in woonzorgcentra. Om de uitstroom van de babyboom-generatie op te vangen, moeten we elk talent benutten, klinkt het.

 

Nathalie Muylle: “We moeten een apart profiel voor HBO’ers voorzien. Door twee afzonderlijke maar complementaire beroepsprofielen te bepalen, houden we zo veel mogelijk gemotiveerde krachten aan boord. De cijfers en prognoses van het aantal verpleegkundigen in België zijn immers onheilspellend. Bovendien hebben we meer handen aan het bed nodig. In Belgische ziekenhuizen zorgt één verpleegkundige voor elf patiënten, terwijl die in onze buurlanden gemiddeld voor acht patiënten zorgt. Het is alle hens aan dek als we de kwaliteit, veiligheid en de organisatie van onze gezondheidszorg op peil willen houden.”

 

Vlaams parlementsleden Loes Vandromme en Katrien Schryvers onderschrijven deze boodschap: “Als de voorbije crisismaanden ons iets geleerd hebben, dan is het wel hoe belangrijk voldoende zorgpersoneel is, zeker ook in onze woonzorgcentra. Daarom net is het echt nodig dat leerlingen die starten vanuit arbeidsmarktgerichte studierichtingen (BSO en TSO) de opleiding tot zorgkundige kunnen verderzetten binnen HBO5. De HBO5-opleiding Verpleegkunde is daarnaast ook een interessant traject voor wie op latere leeftijd een bijkomend diploma wil halen. In onze woonzorgcentra zijn heel wat medewerkers met die profielen aan het werk. Het zijn vandaag mee de sterkhouders van ons ouderenbeleid en we moeten die doelgroep verder professionaliseren.”

Nieuws

Nieuwe oproep huursubsidies voor scholenbouw in het najaar 2025!

Heel veel scholen hebben dringend nood aan extra ruimte en kijken aan tegen hoge renovatiekosten. De Vlaamse overheid voorziet een aantal maatregelen om hiervoor financieel tussen te komen, maar de klassieke wachtlijst is lang.  Via huursubsidies kunnen scholen hun capaciteit vrij snel uitbreiden of bestaande infrastructuur renoveren. Het blijft echter wachten op een nieuwe subsidie-oproep waarop scholen kunnen intekenen. In antwoord op een parlementaire vraag van Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) antwoordde de minister van onderwijs nu dat er dit najaar een nieuwe oproep komt. ‘Die zal geen dag te vroeg komen’, zegt Loes Vandromme tevreden. ‘De nood aan goede schoolinfrastructuur is zeer groot. Initiatieven als huursubsidies zijn zeer welkom voor scholen die snel werk willen maken van uitbreiding of renovatie.’

Groot personeelsverloop bij schooldirecties, beloofde loonafspraken on hold gezet

Het aantal wissels in directieteams in het leerplichtonderwijs, is in drie jaar tijd met 54 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) bij de minister van onderwijs opvroeg. Tijdens het schooljaar 2021-2022 waren er 1.307 wissels van directieleden. Vorig schooljaar ging het over maar liefst 1.999 wissels, pensioneringen buiten beschouwing gelaten. Eerdere loonafspraken om de job aantrekkelijker te maken werden on hold gezet. “Schooldirecteurs verdienen meer respect van de overheid. Kwaliteitsvol onderwijs staat of valt met standvastige, sterke schoolleiders. Die dreigen we vandaag te verliezen”, stelt Vandromme.

Parlementair werk, werkt: versnelde evaluatie decreet onderwijsinternaten komt er tegen eind dit jaar!

Op vraag van Vlaams Parlementslid Loes Vandromme die de situatie van de onderwijsinternaten al meerdere malen aankaartte, gaf de minister in de commissie Onderwijs te kennen dat ze tegen eind dit jaar een eerste evaluatie van het decreet op onderwijsinternaten wil klaar hebben.

‘Dat is bijzonder goed nieuws,’ vindt Vandromme. ‘Het nieuwe decreet voor onderwijsinternaten is sinds 2023 van kracht. De regelgeving is dus behoorlijk recent maar toch is een eerste evaluatie een absolute must.’