Eindelijk soepelere regeling voor leerkrachten die politiek verlof nemen

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Leerkrachten die politiek verlof opnemen kunnen dit vanaf dit schooljaar gemakkelijker opschorten zodat ze flexibeler kunnen ingaan op de vraag om een tijdelijke extra opdracht op te nemen zoals bijvoorbeeld het vervangen van een zieke collega. Op vraag en voorstel van Vlaams Parlementslid en onderwijsspecialiste Loes Vandromme (cd&v) keurde de Vlaamse Regering hiertoe nu een uitvoeringsbesluit goed. De nieuwe regeling gaat is voege vanaf 1 september 2023. ‘We moeten al het mogelijke doen om de drempels voor leerkrachten die op een flexibele manier aan het werk willen, ook weg te werken. Hoewel het hier over een kleine doelgroep gaat, ben ik toch heel tevreden dat de minister dit aanpakt,’ zegt het parlementslid.

Rigide wetgeving

Net zoals dat het geval is in andere sectoren, kunnen ook onderwijspersoneelsleden politiek verlof nemen als zij een politiek mandaat opnemen. De vroegere regelgeving was hierin wel vrij rigide: leerkrachten konden het volume van hun politiek verlof alleen wijzigen op 1 september.  Uiterlijk op 30 juni moesten ze dit melden aan de inrichtende macht of het schoolbestuur. Snel inspelen op nieuwe situaties in het personeelsteam zoals bijvoorbeeld het tijdelijk vervangen van een zieke collega, kon dus niet op deze manier. ‘En daar wrong het schoentje bij vele van de leerkrachten die mij hierover aanspraken,’ stelt Loes Vandromme. ‘Politiek verlof tijdelijk opschorten kon wel, maar dan alleen als de leerkracht overstapte op een andere vorm van dienstonderbreking die de inrichtende macht of het schoolbestuur niet kon weigeren zoals bijvoorbeeld ouderschapsverlof of palliatief verlof. Voor het tijdelijk opnemen van een extra opdracht kon dit dus niet.’

Versoepeling

Op vraag van Vandromme maakte de minister werk van een nieuwe regelgeving waarbij het mogelijk wordt een opschorting van het politiek verlof op verzoek toe te staan om tijdelijk een opdracht in het onderwijs op te nemen.

Sarah De Keyser, leerkracht godsdienst in het secundair onderwijs en schepen in Sint-Katelijne-Waver is alvast bijzonder blij met deze nieuwe ontwikkelingen. ‘Ik nam vorig jaar 100% politiek verlof. De school waar ik les geef, kampt net zoals veel andere scholen met een lerarentekort. Ik kan mijn school nu uit de nood helpen door enkele uren les te geven en een zieke leerkracht te vervangen. De vorige regelgeving liet dit niet toe,’ vertelt ze.

Ook Kris Van Looveren, leerkracht en schepen in Wuustwezel is tevreden: ‘De nood aan gekwalificeerde leerkrachten is erg groot. Als er een korte vervanging gedaan moet worden is het voor iedereen (leerlingen, collega’s en de school) handig dat collega’s snel kunnen inspringen. Daarom is deze aanpassing aan het regelgevend kader zeker en vast welkom.’

 

‘De Vlaamse regering keurde het uitvoeringsbesluit eind augustus definitief goed. De regelgeving is in voege sinds 1 september 2023,’ besluit Loes Vandromme.

Nieuws

450.000 euro Vlaamse middelen om Huizen van het Kind in de Westhoek te versterken

De verschillende Huizen van het Kind uit de eerstelijnszone Westhoek, gaan in de toekomst veel intensiever samenwerken. Ze werden door de Vlaamse Regering als pilootproject geselecteerd en kunnen zo in de komende twee jaar op maar liefst 450.000 euro rekenen. ‘Samenwerking zit ons, Westhoekinwoners, in het bloed. Dat hebben we al vaker bewezen,’ zegt een tevreden Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid en schepen in Poperinge die het dossier hielp verdedigen in Brussel. ‘De extra middelen vanuit Vlaanderen zien we als een noodzakelijk element om onze plannen verder uit te werken én als een erkenning voor onze vastberaden wil tot samenwerking. Door de krachten te bundelen komen we verder!’

Programma Parkconcerten 2024 is bekend

Tien bands geven deze zomer het beste van zichzelf op het podium van de Parkconcerten tijdens 5 muzikale donderdagen in het Burggraaf Frimoutpark. Het publiek bepaalde opnieuw mee de line-up.

Nieuw registratiesysteem voor IBO Hopsakee

Op 1 juni start de buitenschoolse kinderopvang Hopsakee in Poperinge met een nieuw registratiesysteem. Ouders kunnen voortaan werken met een badge, waarmee ze zelf de aankomst- en vertrektijden van hun kinderen registreren. ‘Een belangrijke stap naar administratieve vereenvoudiging voor ouders én voor ons IBO-team’, stelt bevoegd schepen Loes Vandromme.