12% van de scholen dat al over een EPC-label beschikt, heeft een label D of slechter, zo blijkt uit cijfers die cd&v-Vlaams Parlementslid Loes Vandromme in de commissie Energie kreeg. ‘Er is dus nog heel veel werk om onze schoolinfrastructuur duurzaam en energiezuinig te maken,’ zo concludeert ze. Vandromme had ook een aantal concrete voorstellen voor de minister.
Sinds januari 2024 moeten alle publieke gebouwen en overheidsgebouwen over een Energieprestatiecertificaat voor niet-residentiële gebouwen beschikken. Dit document toont aan hoe energiezuinig het gebouw is.
Ondertussen werden 2729 certificaten voor scholen afgeleverd. 12 % daarvan scoren een label D of slechter. ‘De cijfers duiden op een grote urgentie om meer in te zetten op het energiezuinig maken van onze schoolgebouwen want, laat dat duidelijk zijn: schoolbesturen zijn zich ten volle bewust van het belang van energiezuinige en duurzame gebouwen. Elke euro die door de ramen vliegt, is een euro die je niet kan investeren in onze leerlingen. De kwaliteit van de schoolinfrastructuur bepaalt mee de kwaliteit van het onderwijs in zijn geheel.’
Eerder wees Loes Vandromme ook al op de hoge kost van dit certificaat. Wanneer energieprestatiecertificaten via het private circuit worden aangevraagd, kostte dit een school toen gemiddeld 1 euro per m². Dat is voor vele scholen een serieuze investering. In haar antwoord verwees de minister naar een raamovereenkomst met het VEB waar scholen ook op kunnen intekenen en waar met vaste prijzen volgens oppervlakte en complexiteit wordt gewerkt.
Verder blijken heel wat scholen uiteindelijk label ‘onbepaald’ of ‘x’ te ontvangen. De energiedeskundige kan niet vaststellen wat de EPC-waarde is, maar levert een certificaat af zodat de scholen in orde zijn. ‘Scholen betalen dus om een certificaat te verkrijgen, dat niets zegt en bovendien heel wat geld kost,’ stelde Vandromme in de commissie. ‘Middelen die beter bestemd zouden kunnen worden, als u het mij vraagt.’
Tot slot zou het voor scholen vanaf 1 juli 2026 niet meer mogelijk zijn om het EPC-label te laten bepalen door een deskundige werknemer van de school, de preventieadviseur in veel gevallen. ‘De minister sluit nu niet uit dat de maatregel verlengd wordt. Dat zou voor onze scholen alvast een opsteker zijn,’ besluit Vandromme.