Volgend schooljaar toch nog pedagogische studiedagen
Op uitdrukkelijke vraag van Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) werd heel recent duidelijk hoe scholen zich volgend schooljaar kunnen organiseren rond de pedagogische studiedagen.
12% van de scholen dat al over een EPC-label beschikt, heeft een label D of slechter, zo blijkt uit cijfers die cd&v-Vlaams Parlementslid Loes Vandromme in de commissie Energie kreeg. ‘Er is dus nog heel veel werk om onze schoolinfrastructuur duurzaam en energiezuinig te maken,’ zo concludeert ze. Vandromme had ook een aantal concrete voorstellen voor de minister.
Sinds januari 2024 moeten alle publieke gebouwen en overheidsgebouwen over een Energieprestatiecertificaat voor niet-residentiële gebouwen beschikken. Dit document toont aan hoe energiezuinig het gebouw is.
Ondertussen werden 2729 certificaten voor scholen afgeleverd. 12 % daarvan scoren een label D of slechter. ‘De cijfers duiden op een grote urgentie om meer in te zetten op het energiezuinig maken van onze schoolgebouwen want, laat dat duidelijk zijn: schoolbesturen zijn zich ten volle bewust van het belang van energiezuinige en duurzame gebouwen. Elke euro die door de ramen vliegt, is een euro die je niet kan investeren in onze leerlingen. De kwaliteit van de schoolinfrastructuur bepaalt mee de kwaliteit van het onderwijs in zijn geheel.’
Eerder wees Loes Vandromme ook al op de hoge kost van dit certificaat. Wanneer energieprestatiecertificaten via het private circuit worden aangevraagd, kostte dit een school toen gemiddeld 1 euro per m². Dat is voor vele scholen een serieuze investering. In haar antwoord verwees de minister naar een raamovereenkomst met het VEB waar scholen ook op kunnen intekenen en waar met vaste prijzen volgens oppervlakte en complexiteit wordt gewerkt.
Verder blijken heel wat scholen uiteindelijk label ‘onbepaald’ of ‘x’ te ontvangen. De energiedeskundige kan niet vaststellen wat de EPC-waarde is, maar levert een certificaat af zodat de scholen in orde zijn. ‘Scholen betalen dus om een certificaat te verkrijgen, dat niets zegt en bovendien heel wat geld kost,’ stelde Vandromme in de commissie. ‘Middelen die beter bestemd zouden kunnen worden, als u het mij vraagt.’
Tot slot zou het voor scholen vanaf 1 juli 2026 niet meer mogelijk zijn om het EPC-label te laten bepalen door een deskundige werknemer van de school, de preventieadviseur in veel gevallen. ‘De minister sluit nu niet uit dat de maatregel verlengd wordt. Dat zou voor onze scholen alvast een opsteker zijn,’ besluit Vandromme.
Op uitdrukkelijke vraag van Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) werd heel recent duidelijk hoe scholen zich volgend schooljaar kunnen organiseren rond de pedagogische studiedagen.
Wie aan de slag wil in een maatwerkbedrijf, de voormalige beschutte en sociale werkplaatsen of via individueel maatwerk extra ondersteuning nodig heeft op de reguliere arbeidsmarkt, moet vaak maanden wachten op het vereiste advies van VDAB dat toegang geeft tot een plek in een maatwerkbedrijf of die extra ondersteuning. “Niet te verantwoorden dat mensen die willen werken nodeloos moeten wachten op een goedkeuring”, vindt Vlaams parlementslid Loes Vandromme. Zij wil de procedure vereenvoudigen en zo de wachttijd inperken.
Ouders van kinderen met ASS (autismespectrumstoornis) doen steeds vaker beroep op pleegzorg. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) opvroeg bij de minister voor Welzijn. Autismevriendelijke pleeggezinnen of gASStvrije gezinnen maken het mogelijk voor ouders met een persoon met autisme om even op adem te komen terwijl hun kind tijdelijk opgevangen wordt. En anderzijds kunnen kinderen en jongeren met autisme ook even tot rust komen in een andere, veilige omgeving. In West-Vlaanderen sloegen vzw Pleegzorg West-Vlaanderen en vzw Victor de handen in elkaar en met succes: hoewel het project pas sinds twee jaar loopt, worden in West-Vlaanderen nu al 9 kinderen met ASS regelmatig in gASStvrije gezinnen opgevangen. Loes Vandromme ziet hier een zeer mooie vorm van hulpverlening in: ‘Kinderen of jongeren met autisme opvoeden vraagt dagelijks veel energie. Daarnaast hebben de kinderen of jongeren zelf ook eens nood aan rust. gASStvrije gezinnen zijn echt een zegen voor deze doelgroep van ouders en kinderen.’ Toch blijft de wachtlijst in de pleegzorg lang. Het parlementslid roept daarom op om dergelijke initiatieven zeker verder te ondersteunen maar ook manieren te zoeken om nog meer gASStvrije gezinnen aan te trekken.