Individueel maatwerk vindt stilaan ingang bij Vlaamse bedrijven

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Een goed half jaar na de inwerkingtreding van de nieuwe regelgeving hebben 1.542 Vlaamse bedrijven ondertussen al voor 4.234 Vlamingen met een arbeidsbeperking een aanvraag voor ‘individueel maatwerk’ ingediend. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) bij de minister van werk Jo Brouns opvroeg.

‘Individueel maatwerk is een heel belangrijke schakel in onze arbeidsmarkt,’ zegt Loes Vandromme. ‘Voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is dit dé ideale opstap om de beschermde omgeving van het collectief maatwerk in maatwerkbedrijven (vroegere beschutte of sociale werkplaatsen) te lossen, maar toch nog terug te kunnen vallen op de nodige ondersteuning en omkadering.‘

Sinds 1 juli 2023

Individueel maatwerk is sinds 1 juli 2023 in voege en voorziet financiële steun en extra begeleiding voor werkgevers om personen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen en verder tewerkstellen.

De steun bestaat uit een loonpremie, of een loon- én begeleidingspremie. De loonpremie komt tegemoet aan de eventuele bijkomende kosten of lagere productiviteit als gevolg van de arbeidsbeperking. Daarnaast maakt de begeleidingspremie professionele begeleiding op de werkvloer mogelijk, en dit zowel voor de werknemer met een arbeidsbeperking, als voor de collega’s en de werkgever.

Minister Jo Brouns hoopt dat het individueel maatwerk snel verder opgang maakt: ‘Ik roep werkgevers op om aan de slag te gaan met dit nieuwe Individuele Maatwerk. Want, de ideale versterking van jouw onderneming is misschien wel een werknemer met een arbeidsbeperking, zij zijn immers een pracht van een werkkracht. Ik geloof in een arbeidsmarkt waarin élk talent telt.’

In heel Vlaanderen zijn er tot nu toe 4.234 aanvragen voor individueel maatwerk ingediend, waarvan er 3.103 zijn aanvaard. Slechts enkele dossiers werden geweigerd en de rest van de ingediende aanvragen is nog in verwerking.


Werkzaamheidsgraad

‘Onze doelstelling in Vlaanderen is om toe te werken naar een werkzaamheidsgraad van 80 procent, dat is belangrijk om onze groei en welvaart te vrijwaren,’ zegt Vandromme. ‘Slechts 2 Vlamingen op 100 zijn nog werkzoekend. Daarom moeten we nieuwe talenten verleiden de stap naar de arbeidsmarkt te zetten. Die nieuwe talenten kunnen we vinden bij de niet-beroepsactieven. Dat gaat bijvoorbeeld over leefloongerechtigden, langdurig zieken, maar zeker ook over personen met een arbeidsbeperking,’ aldus Vandromme.

Ongeveer 17 procent van de werkzoekenden in Vlaanderen heeft een arbeidsbeperking. Momenteel vinden zij vooral werk in het collectief maatwerk, de vroegere beschutte of sociale werkplaatsen. Sinds 1 juli kan dat dus ook in reguliere bedrijven via individueel maatwerk.

Nieuws

Nieuwe oproep huursubsidies voor scholenbouw in het najaar 2025!

Heel veel scholen hebben dringend nood aan extra ruimte en kijken aan tegen hoge renovatiekosten. De Vlaamse overheid voorziet een aantal maatregelen om hiervoor financieel tussen te komen, maar de klassieke wachtlijst is lang.  Via huursubsidies kunnen scholen hun capaciteit vrij snel uitbreiden of bestaande infrastructuur renoveren. Het blijft echter wachten op een nieuwe subsidie-oproep waarop scholen kunnen intekenen. In antwoord op een parlementaire vraag van Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) antwoordde de minister van onderwijs nu dat er dit najaar een nieuwe oproep komt. ‘Die zal geen dag te vroeg komen’, zegt Loes Vandromme tevreden. ‘De nood aan goede schoolinfrastructuur is zeer groot. Initiatieven als huursubsidies zijn zeer welkom voor scholen die snel werk willen maken van uitbreiding of renovatie.’

Groot personeelsverloop bij schooldirecties, beloofde loonafspraken on hold gezet

Het aantal wissels in directieteams in het leerplichtonderwijs, is in drie jaar tijd met 54 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) bij de minister van onderwijs opvroeg. Tijdens het schooljaar 2021-2022 waren er 1.307 wissels van directieleden. Vorig schooljaar ging het over maar liefst 1.999 wissels, pensioneringen buiten beschouwing gelaten. Eerdere loonafspraken om de job aantrekkelijker te maken werden on hold gezet. “Schooldirecteurs verdienen meer respect van de overheid. Kwaliteitsvol onderwijs staat of valt met standvastige, sterke schoolleiders. Die dreigen we vandaag te verliezen”, stelt Vandromme.

Parlementair werk, werkt: versnelde evaluatie decreet onderwijsinternaten komt er tegen eind dit jaar!

Op vraag van Vlaams Parlementslid Loes Vandromme die de situatie van de onderwijsinternaten al meerdere malen aankaartte, gaf de minister in de commissie Onderwijs te kennen dat ze tegen eind dit jaar een eerste evaluatie van het decreet op onderwijsinternaten wil klaar hebben.

‘Dat is bijzonder goed nieuws,’ vindt Vandromme. ‘Het nieuwe decreet voor onderwijsinternaten is sinds 2023 van kracht. De regelgeving is dus behoorlijk recent maar toch is een eerste evaluatie een absolute must.’