Jaarlijks 155 slachtoffers betrokken bij wegongevallen met landbouwvoertuigen

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Jaarlijks zijn gemiddeld zo’n 155 slachtoffers betrokken bij wegongevallen met landbouwvoertuigen. Ongevallen met landbouwvoertuigen veroorzaken doorgaans zwaardere letsels bij de slachtoffers. Opvallend: in West-Vlaanderen vinden de meeste ongevallen plaats. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Loes Vandromme opvroeg bij de minister van mobiliteit. Ze roept minister Peeters op om in te zetten op sensibiliseringsacties rond verkeersveiligheid op het platteland.

Jaarlijks zijn er gemiddeld 155 mensen betrokken bij een verkeersongeval met een landbouwvoertuig, zo blijkt uit cijfers van 2015 tot 2019 die Vlaams parlementslid Loes Vandromme opvroeg. In 2018 vielen de meeste slachtoffers: 172 mensen waaronder zelfs 12 dodelijke slachtoffers en 20 zwaargewonden. Vorig jaar zakte dat cijfer naar 151 slachtoffers maar globaal gezien, is er geen dalende trend. Hetzelfde geldt voor de ongevallen met zwakke weggebruikers. In 35,86 procent van de ongevallen met landbouwvoertuigen, zijn de slachtoffers zwakke weggebruikers. Het is dus duidelijk dat ongevallen met landbouwvoertuigen meestal zwaardere gevolgen hebben dan een gemiddeld verkeersongeval.

 

Jaar

Totaal aantal slachtoffers

2015

139

2016

165

2017

151

2018

172

2019

151

 

Meeste slachtoffers in West-Vlaanderen

Opmerkelijk is dan weer dat het eerder ervaren landbouwtractorchauffeurs zijn die het meest betrokken zijn bij een ongeval: in 2019 waren meer dan de helft van de bestuurders tussen de 35 en 65 jaar. In diezelfde leeftijdscategorie vallen trouwens ook de meeste slachtoffers te betreuren. “In West-Vlaanderen, als grootste landbouwprovincie, vallen helaas de meeste slachtoffers met landbouwvoertuigen. In 2019 vielen 46 van de 151 slachtoffers in West-Vlaanderen. Jaar na jaar heeft West-Vlaanderen hier de slechtste cijfers”, zegt Loes Vandromme, zelf ook eerste schepen in Poperinge.

 

Landbouworganisaties zien ondertussen ook het belang van sensibilisering in en willen werken aan het wederzijdse respect dat nodig is voor zowel de chauffeurs van landbouwvoertuigen als de zwakke weggebruikers die ook gebruik maken van diezelfde landelijke wegen.

 

‘Samen op (de) weg in de Westhoek’

 

Binnenkort start in de Westhoek het Leaderproject ‘Samen op (de) weg in de Westhoek’. Het project stelt zich als doel om de multifunctionaliteit van de landbouwwegen in een plattelandsgemeente en de daarbij horende gevaren onder de aandacht te brengen. De initiatiefnemers willen op deze manier alle gebruikers sensibiliseren voor een veilig gebruik. Fietsers mogen er niet zomaar vanuit gaan dat ze gezien worden door de landbouwers. De landbouwers mogen er op hun beurt niet vanuit gaan dat de fietsers en voetgangers per definitie opzij (moeten) gaan. De focus ligt op wederzijds begrip als sleutel tot een veilig multifunctioneel gebruik van plattelandswegen.  “Ik verwacht veel van dit project en heb het volste vertrouwen in de promotoren,” stelt Loes Vandromme. “De cijfers die de minister mij bezorgde tonen alvast de urgentie aan.”

Nieuws

Bibliotheek en De Lovie vzw slaan de handen in elkaar op Erfgoeddag

Op Erfgoeddag, zondag 21 april, kan je dit jaar opnieuw het kasteelpark De Lovie bezoeken. Het thema is dit jaar ‘Samen uit, samen thuis’. Je geniet er van het lokale aanbod met de jaarlijkse Bloemendagen en kan gezellig rondkuieren in de historisch rijke omgeving. Een nieuwigheid dit jaar is een samenwerking met de bibliotheek voor extra activiteiten en een boekenverkoop.

Poperinge opent rouwregister voor Gwy Mandelinck

Gwy Mandelinck, bezieler van de Poëziezomers in Watou, is overleden op vrijdag 5 april. Het stadsbestuur opent een rouwregister in de kerk van Watou. Je kan er dagelijks terecht tussen 9 u. en 17.30 u .

Onderwijsinspectie moet te allen tijde onafhankelijk kunnen werken!

Lieven Viaene, topman van de onderwijsinspectie, gaat met pensioen. In een afscheidsinterview uit hij zijn bezorgdheid over de richting die de onderwijsminister de inspectie induwt. De inspectie werd de afgelopen jaren 'geremd in het benoemen wat er op het veld niet goed loopt,' zo stelde de man in De Ochtend op Radio 1.

Wat mij betreft, is het van primordiaal belang dat de inspectie onafhankelijk haar werk kan doen, zodat de overheid gevoed wordt door een objectief en breed beeld van hoe onze scholen, hoe onze lerarenteams werken. Vandaar dat het ook belangrijk is dat inspecteurs ervaring op het terrein, in de klas, hebben. Ongeoorloofde politieke druk kan nooit de bedoeling zijn. Als er gevraagd wordt dat de inspectie doet wat de democratie vraagt, dan rapport de inspectie beter aan het parlement dan aan de minister van Onderwijs.