Jaarlijks 155 slachtoffers betrokken bij wegongevallen met landbouwvoertuigen

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme Vandromme

Deel dit artikel

Jaarlijks zijn gemiddeld zo’n 155 slachtoffers betrokken bij wegongevallen met landbouwvoertuigen. Ongevallen met landbouwvoertuigen veroorzaken doorgaans zwaardere letsels bij de slachtoffers. Opvallend: in West-Vlaanderen vinden de meeste ongevallen plaats. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Loes Vandromme opvroeg bij de minister van mobiliteit. Ze roept minister Peeters op om in te zetten op sensibiliseringsacties rond verkeersveiligheid op het platteland.

Jaarlijks zijn er gemiddeld 155 mensen betrokken bij een verkeersongeval met een landbouwvoertuig, zo blijkt uit cijfers van 2015 tot 2019 die Vlaams parlementslid Loes Vandromme opvroeg. In 2018 vielen de meeste slachtoffers: 172 mensen waaronder zelfs 12 dodelijke slachtoffers en 20 zwaargewonden. Vorig jaar zakte dat cijfer naar 151 slachtoffers maar globaal gezien, is er geen dalende trend. Hetzelfde geldt voor de ongevallen met zwakke weggebruikers. In 35,86 procent van de ongevallen met landbouwvoertuigen, zijn de slachtoffers zwakke weggebruikers. Het is dus duidelijk dat ongevallen met landbouwvoertuigen meestal zwaardere gevolgen hebben dan een gemiddeld verkeersongeval.

 

Jaar

Totaal aantal slachtoffers

2015

139

2016

165

2017

151

2018

172

2019

151

 

Meeste slachtoffers in West-Vlaanderen

Opmerkelijk is dan weer dat het eerder ervaren landbouwtractorchauffeurs zijn die het meest betrokken zijn bij een ongeval: in 2019 waren meer dan de helft van de bestuurders tussen de 35 en 65 jaar. In diezelfde leeftijdscategorie vallen trouwens ook de meeste slachtoffers te betreuren. “In West-Vlaanderen, als grootste landbouwprovincie, vallen helaas de meeste slachtoffers met landbouwvoertuigen. In 2019 vielen 46 van de 151 slachtoffers in West-Vlaanderen. Jaar na jaar heeft West-Vlaanderen hier de slechtste cijfers”, zegt Loes Vandromme, zelf ook eerste schepen in Poperinge.

 

Landbouworganisaties zien ondertussen ook het belang van sensibilisering in en willen werken aan het wederzijdse respect dat nodig is voor zowel de chauffeurs van landbouwvoertuigen als de zwakke weggebruikers die ook gebruik maken van diezelfde landelijke wegen.

 

‘Samen op (de) weg in de Westhoek’

 

Binnenkort start in de Westhoek het Leaderproject ‘Samen op (de) weg in de Westhoek’. Het project stelt zich als doel om de multifunctionaliteit van de landbouwwegen in een plattelandsgemeente en de daarbij horende gevaren onder de aandacht te brengen. De initiatiefnemers willen op deze manier alle gebruikers sensibiliseren voor een veilig gebruik. Fietsers mogen er niet zomaar vanuit gaan dat ze gezien worden door de landbouwers. De landbouwers mogen er op hun beurt niet vanuit gaan dat de fietsers en voetgangers per definitie opzij (moeten) gaan. De focus ligt op wederzijds begrip als sleutel tot een veilig multifunctioneel gebruik van plattelandswegen.  “Ik verwacht veel van dit project en heb het volste vertrouwen in de promotoren,” stelt Loes Vandromme. “De cijfers die de minister mij bezorgde tonen alvast de urgentie aan.”

Nieuws

Belangrijke stap voorwaarts in bouw nieuwe Kunstacademie en cultuurzaal: akkoord met bouwpartners

Er is een akkoord met de groep bouwpartners (het ‘consortium’) die straks de nieuwe Kunstacademie van Poperinge op de Vroonhofsite zullen bouwen. De Vlaamse regering maakte een overeenkomst met het consortium ‘Schoolkracht’, een groep bouwpartners die, verspreid over Vlaanderen, 27 scholen zullen bouwen volgens de formule DBFM (‘Design, Build, Finance, Maintain’- Ontwerpen, Bouwen, Financieren, Onderhouden). ‘Ik ben bijzonder tevreden dat mijn inspanningen om dit subsidiedossier rond te krijgen, beloond werden en we nu een volgende fase kunnen beginnen,’ zegt Loes Vandromme, schepen van Cultuur in Poperinge.

Jeugdverenigingen zetten zich in voor pleegkinderen

Poperinge wil zich als pleegzorgstad engageren om pleegkinderen meer te betrekken bij buitenschoolse activiteiten. De stad stelde samen met verschillende lokale jeugdbewegingen een charter op, om te tonen dat elk kind welkom is, ook als het maar een korte periode aanwezig is.

Kunstenfestival Watou gaat van start op 6 juli!

In Watou gaat dit weekend voor 43ste keer het kunsten- en poëziefestival van start.

De Zomer van Watou is een vaste waarde en laat kunstenaars en dichters meer dan ooit in interactie gaan met het grote publiek. Focus-WTV maakt er deze mooie reportage over.

Klik hier voor de reportage!