Leerlingen Deeltijds Kunstonderwijs en volwassenenonderwijs dreigen inschrijving uit te stellen

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme Vandromme

Deel dit artikel

Het aantal leerlingen in het deeltijds kunstonderwijs (DKO) was vorig schooljaar nog nooit zo hoog. Met maar liefst 201.238 leerlingen, werd de kaap van 200.000 leerlingen DKO ruim overschreden. Tegenover het schooljaar 2018-2019 is dat een stijging met 2.51 procent en zelfs met 14.47 procent tegenover 5 jaar geleden. “DKO zit duidelijk in de lift”, reageert Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid voor CD&V en onderwijsspecialist. “Het nieuwe decreet deeltijds kunstonderwijs dat toenmalig minister Crevits twee jaar geleden schreef, zorgde ongetwijfeld voor een boost.” Maar het parlementslid is bezorgd over het komende schooljaar: ‘Door Covid19 lijken veel leerlingen hun inschrijving uit te stellen en dat zou een jammere breuklijn zijn."

De cijfers

Het grootste aantal leerlingen in DKO situeert zich binnen het domein Muziek, Woordkunst-Drama en Dans. 125.231 leerlingen volgen één van deze opleidingen. Vergeleken met  5 jaar geleden zijn dat er 11.12% meer. Domein Beeld en Audiovisuele Kunst heeft 71.435 leerlingen (ook 13.21% meer dan 5 jaar geleden). Maar de grootste stijger (+21.31% tegenover vorig jaar) is ongetwijfeld de nieuwe domeinoverschrijdende opleiding die vanaf schooljaar 2018-2019 van start ging. Die opleiding bestaat sinds september 2018 en geeft kinderen vanaf 6 jaar de kans om te proeven van meerdere domeinen.

In de cijfers valt verder op dat meer meisjes kiezen voor een DKO-opleiding. Twee op drie leerlingen binnen DKO zijn meisjes of vrouwen. De verhouding jongeren tegenover volwassenen blijft door de jaren heen min of meer constant. De jongeren vertegenwoordigen 68.9 procent binnen het domein Beeld/Audiovisuele Kunst. In het  domein Muziek, Woordkunst-Drama en Dans zijn de jongeren er zelfs goed voor 78.7 procent.

Provinciale verschillen

Antwerpen spant de kroon met een leerlingenaantal van 55.299 leerlingen,  verdeeld over 360 vestigingsplaatsen. Het leerlingenaantal stijgt er nog steeds: +3.2 procent tegenover vorig jaar en +15.63 procent tegenover 5 jaar geleden. In West-Vlaanderen volgen 38.795 leerlingen, verdeeld over 327 vestigingsplaatsen les aan een academie. Dat is een stijging van 994 leerlingen (of 2.63 procent) tegenover vorig jaar en 17.71 procent tegenover 5 jaar geleden. De grootste stijging ten opzichte van vorig jaar, zit bij de domeinoverschrijdende opleiding die nu 1.359 leerlingen telt, goed voor een stijging van 42.3 procent.

Ook in Vlaams-Brabant (+3.15 procent) en Brussel (+3.59 procent) zitten de cijfers in stijgende lijn. Oost-Vlaanderen en Limburg stijgen wat minder snel dan de andere provincies. Oost-Vlaanderen telt 45.127 leerlingen, verdeeld over 292 vestigingsplaatsen. Een kleine stijging van 1.51 procent tegenover vorig schooljaar. En in Limburg volgen 25.565 leerlingen les aan het DKO. Dat is 1.63 procent meer dan vorig schooljaar.

Leerlingen in DKO per provincie

 

Antwerpen

+3.2%

Vlaams-Brabant

+3.15%

Brussels Hoofdstedelijk gewest

+3.59%

West-Vlaanderen

+2.63%

Oost-Vlaanderen

+1.51%

Limburg

+1.63%

 

 

Vrees voor terugval in het komende schooljaar

Leerlingen kunnen zich nog tot eind september inschrijven in het DKO. Loes Vandromme, ook schepen van onderwijs in Stad Poperinge, juicht de stijgende cijfers toe maar is bezorgd over komend schooljaar: “We vrezen dat er een impact van corona op de inschrijvingen zal zijn. Vooral bij volwassenen merken we aarzelingen om zich opnieuw in te schrijven.” De opleidingen werden half maart immers volledig onderbroken en lang niet alle opleidingen konden weer opgestart worden, voor het einde van het schooljaar. “Deeltijds kunstonderwijs is té belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling van de leerling, maar bovendien ook van levensbelang voor de hele cultuursector. Academies zijn vaak het hart van een bloeiend socio-cultureel leven in hun gemeente of stad én ze vormen de kunstenaars en creatievelingen van morgen. Bovendien is het DKO voor veel kunstenaars en artiesten een zekerheid in een door corona geteisterde culturele sector, en biedt het werkzekerheid in barre tijden.”

Voor het volwassenenonderwijs geldt eenzelfde ongerustheid. ‘Uit steekproeven blijkt dat vooral heel wat volwassenen hun inschrijving uitstellen,” vult Loes Vandromme aan. Om DKO en volwassenenonderwijs te steunen vraag ze om de inschrijvingsperiode voor DKO, die loopt tot 30 september, uitzonderlijk te verlengen en een garantie te geven dat de omkadering (of leerkrachturen) volgend schooljaar niet drastisch zullen dalen.

Nieuws

Belangrijke stap voorwaarts in bouw nieuwe Kunstacademie en cultuurzaal: akkoord met bouwpartners

Er is een akkoord met de groep bouwpartners (het ‘consortium’) die straks de nieuwe Kunstacademie van Poperinge op de Vroonhofsite zullen bouwen. De Vlaamse regering maakte een overeenkomst met het consortium ‘Schoolkracht’, een groep bouwpartners die, verspreid over Vlaanderen, 27 scholen zullen bouwen volgens de formule DBFM (‘Design, Build, Finance, Maintain’- Ontwerpen, Bouwen, Financieren, Onderhouden). ‘Ik ben bijzonder tevreden dat mijn inspanningen om dit subsidiedossier rond te krijgen, beloond werden en we nu een volgende fase kunnen beginnen,’ zegt Loes Vandromme, schepen van Cultuur in Poperinge.

Jeugdverenigingen zetten zich in voor pleegkinderen

Poperinge wil zich als pleegzorgstad engageren om pleegkinderen meer te betrekken bij buitenschoolse activiteiten. De stad stelde samen met verschillende lokale jeugdbewegingen een charter op, om te tonen dat elk kind welkom is, ook als het maar een korte periode aanwezig is.

Kunstenfestival Watou gaat van start op 6 juli!

In Watou gaat dit weekend voor 43ste keer het kunsten- en poëziefestival van start.

De Zomer van Watou is een vaste waarde en laat kunstenaars en dichters meer dan ooit in interactie gaan met het grote publiek. Focus-WTV maakt er deze mooie reportage over.

Klik hier voor de reportage!