Leerlingen uit Frankrijk en Nederland vinden de weg naar Vlaamse scholen

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Vlaamse scholen en leerlingen bereiden zich volop voor op een veilige start van het schooljaar. Ook voor meer dan 7.000 kinderen die in Frankrijk of Nederland wonen en in Vlaanderen schoollopen is dat het geval.

Binnenkort openen de scholen in Vlaanderen opnieuw de deuren en iets meer dan 7.000 Franse en Nederlandse leerlingen steken hiervoor de grens over om les te volgen aan een Vlaamse school. “Het gaat hierbij over 1.353 kleutertjes, 1.903 lagereschoolkinderen en 4.101 middelbare scholieren. Vooral in Vlaamse grensgemeenten verwelkomen scholen heel wat leerlingen die in Frankrijk of Nederland gedomicilieerd zijn. Opvallend, aangezien de omgekeerde beweging een pak minder vaak voorkomt,” concludeert Loes Vandromme uit cijfers die ze opvroeg bij de minister van Onderwijs. “Het is een belangrijke groep leerlingen aan wie we in coronatijden de garantie moeten geven dat ze ten allen tijde de grens over kunnen om naar school te gaan,” geeft Jo Brouns mee.

Wat valt op?

Het aantal Franse leerlingen in het Vlaamse lager onderwijs en kleuteronderwijs nam de voorbije jaren toe: zo steeg het aantal leerlingen in het kleuteronderwijs met 17,6 procent en steeg het aantal Franse leerlingen in het lager onderwijs met 20,2 procent. Het aantal Nederlandse kleuters daalde dan weer met -5,3 procent de voorbije vijf jaar en het aantal Nederlandse lagereschoolkinderen steeg met 8,5 procent sinds het schooljaar 2014-2015.

  

De cijfers nemen een grote duik bij Franse leerlingen in het secundair onderwijs: nog 17 in het secundair onderwijs tegenover 181 in het basisonderwijs). Voor Nederlandse leerlingen is er ook een dalende trend, maar is die daling veel minder sterk (nog 1130 in het secundair tegenover 2937 in het basisonderwijs) .

 

De omgekeerde beweging: Vlaamse leerlingen die in Frankrijk of Nederland onderwijs volgen, wordt niet zo vaak gemaakt.

259 Vlaamse leerplichtige lln. volgen in Frankrijk les.

819 Vlaamse leerplichtige lln. volgen in Nederland les.

 

Het grootste aantal Vlaamse lln. dat in Frankrijk les volgt komt uit Menen (51), Wervik (22) en Heuvelland (20).

Het grootste aantal Vlaamse lln. dat in Nederland les volgt komt uit Ravels (92). Daarna volgen Hoogstraten (82), Riemst (59), Lanaken (53) en Hamont-Achel (50).

 

Taalaspect

De Westhoekgemeenten verwelkomen samen iets meer dan 20 procent van alle Franse leerlingen: 131 van de 444 Franse leerlingen die les volgen in Vlaanderen doet dit op een school in de Westhoek. “Voor de Franse kinderen die les volgen in Vlaanderen is het taalaspect belangrijk. Meestal zijn het de ouders die hun kinderen echt het Nederlands willen ‘meegeven’. In Noord-Frankrijk is er een groeiende belangstelling voor het Nederlands. Bij een groep mensen speelt het Frans-Vlaamse gedachtegoed zeker nog een rol. Enkele generaties geleden sprak iedereen er immers nog ‘Vlaams’. Daarna verwaterde dit wat, maar nu is er opnieuw meer belangstelling voor de Vlaamse buren en hun taal. Bovendien biedt het leren van Nederlands extra perspectief voor de toekomst,” legt Loes Vandromme uit, zelf afkomstig uit Poperinge in de Westhoek. “Onderwijs biedt de kans om de taalbarrière te overbruggen.”

 

Over de grens

Tijdens de lockdown was het even niet duidelijk of leerlingen uit het buitenland zomaar de grens zouden kunnen oversteken om les te volgen bij de heropening van hun school. “Gelukkig is dat toen in orde gekomen, maar ook nu benadrukken we het belang van het openhouden van de grenzen voor deze groep leerlingen, ongeacht de kleurcode hier of ginder,” besluiten Loes Vandromme en Jo Brouns.

Nieuws

Nieuwe oproep huursubsidies voor scholenbouw in het najaar 2025!

Heel veel scholen hebben dringend nood aan extra ruimte en kijken aan tegen hoge renovatiekosten. De Vlaamse overheid voorziet een aantal maatregelen om hiervoor financieel tussen te komen, maar de klassieke wachtlijst is lang.  Via huursubsidies kunnen scholen hun capaciteit vrij snel uitbreiden of bestaande infrastructuur renoveren. Het blijft echter wachten op een nieuwe subsidie-oproep waarop scholen kunnen intekenen. In antwoord op een parlementaire vraag van Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) antwoordde de minister van onderwijs nu dat er dit najaar een nieuwe oproep komt. ‘Die zal geen dag te vroeg komen’, zegt Loes Vandromme tevreden. ‘De nood aan goede schoolinfrastructuur is zeer groot. Initiatieven als huursubsidies zijn zeer welkom voor scholen die snel werk willen maken van uitbreiding of renovatie.’

Groot personeelsverloop bij schooldirecties, beloofde loonafspraken on hold gezet

Het aantal wissels in directieteams in het leerplichtonderwijs, is in drie jaar tijd met 54 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) bij de minister van onderwijs opvroeg. Tijdens het schooljaar 2021-2022 waren er 1.307 wissels van directieleden. Vorig schooljaar ging het over maar liefst 1.999 wissels, pensioneringen buiten beschouwing gelaten. Eerdere loonafspraken om de job aantrekkelijker te maken werden on hold gezet. “Schooldirecteurs verdienen meer respect van de overheid. Kwaliteitsvol onderwijs staat of valt met standvastige, sterke schoolleiders. Die dreigen we vandaag te verliezen”, stelt Vandromme.

Parlementair werk, werkt: versnelde evaluatie decreet onderwijsinternaten komt er tegen eind dit jaar!

Op vraag van Vlaams Parlementslid Loes Vandromme die de situatie van de onderwijsinternaten al meerdere malen aankaartte, gaf de minister in de commissie Onderwijs te kennen dat ze tegen eind dit jaar een eerste evaluatie van het decreet op onderwijsinternaten wil klaar hebben.

‘Dat is bijzonder goed nieuws,’ vindt Vandromme. ‘Het nieuwe decreet voor onderwijsinternaten is sinds 2023 van kracht. De regelgeving is dus behoorlijk recent maar toch is een eerste evaluatie een absolute must.’