Met de integratie van de schooltoelagen in het Groeipakket onder de vorm van de selectieve participatietoeslagen of de schooltoeslag, is de automatische toekenning sinds dit schooljaar een feit. Gezinnen moeten geen aanvraag meer doen. Elk kind dat recht heeft op de schooltoeslag, ontvangt deze ook. En dat heeft grote effecten, zo blijkt uit cijfers die Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid voor CD&V, bij minister Beke opvroeg.
“Voor het schooljaar 2019-2020 ontvingen zo’n 450.000 kinderen een schooltoeslag. Dat zijn er ongeveer 115.000 meer dan in het schooljaar 2018-2019. Specifiek in West-Vlaanderen, ontvangen nu 20.032 kinderen extra, een schooltoeslag,” stelt Loes Vandromme.
Die sterke toename van bijna 35% op Vlaams niveau, toont aan dat in het vroegere systeem heel wat mensen niet aanvroegen waar ze recht op hadden. Bovendien ligt het gemiddeld bedrag dat men ontvangt ook zo’n 97 euro hoger dan vroeger. In West-Vlaanderen stijgt dat gemiddeld bedrag met 93 euro tegenover vorige jaren.
We zien nu dat 39,4% van de kinderen recht heeft op een schooltoeslag. Gelet op de inkomensgrenzen die gelden voor de schooltoeslag, wijst dit erop dat heel wat kinderen in een gezin met een beperkt inkomen wonen. Dit stemt overeen met de inkomensgegevens van de KSZ (Kruispuntbank Sociale Zekerheid) waaruit blijkt dat 39,2% van de gezinnen met kinderen in Vlaanderen een bruto belastbaar inkomen van minder dan 45.000 euro heeft.
“Een grondige evaluatie van het groeipakket, staat later dit jaar nog gepland, maar de eerste opgevraagde cijfers met betrekking tot de schooltoeslagen zijn alvast positief,” besluit Loes Vandromme.