Reactie op nieuwe PISA-resultaten

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Mijn onderwijshart bloedt…

Vandaag werden de nieuwe PISA-resultaten bekend gemaakt en ze zijn barslecht.

Dat kan niemand ontkennen.

De onderwijskwaliteit, waarvoor ons land ooit bejubeld werd en die ons tot de kenniseconomie maakt die we vandaag zijn, dreigt in een negatieve spiraal terecht te komen.

Ik pas voor polariserende en onproductieve vingerwijzingen naar deze of gene wiens ‘schuld’ het zou zijn. We zijn het allen verschuldigd, maar vooral aan onze jongeren, onze toekomstige volwassenen, om eendrachtig samen te werken. Andere landen hebben ons al getoond dat een langetermijnvisie met een brede kijk op onderwijskwaliteiten (meervoud, want kennis is de basis, maar het gaat om meer dan dat, denk maar aan leerlingmotivatie) de weg vooruit is.

Een combinatie van verschillende oorzaken heeft ons tot deze slechte resultaten geleid. Fundamenteel begint goed onderwijs met goede leerkrachten. Het lerarentekort kan niet anders dan een impact hebben op de prestaties van onze jongeren.

We spreken vaak over wat niet goed gaat, maar ik wil vooral iedereen die het beste voorheeft met ons onderwijs een hart onder de riem steken.

Een constructief voorstel dat naadloos past in een brede visie op kwaliteitsborging, is het ontvoogden van scholen die goed presteren. Scholen die sterk staan en goed besturen, moeten daarvoor beloond worden met vertrouwen, meer eigen beslissingsrecht over het inzetten van personeelsleden en het gebruik van werkingsmiddelen. Op die manier kunnen we scholen stimuleren om eigenaar te worden van hun kwaliteit en echt aan de slag te gaan met de resultaten van de Vlaamse Toetsen... 

 

Al te vaak is er enkel een stok voor wie het niet goed doet, maar geen wortel voor wie wel slaagt in het aangaan van de vele uitdagingen. En scholen die extra ondersteuning of begeleiding nodig hebben, laten we niet in de kou staan. Juist die scholen verdienen onze maximale aandacht.

Nieuws

450.000 euro Vlaamse middelen om Huizen van het Kind in de Westhoek te versterken

De verschillende Huizen van het Kind uit de eerstelijnszone Westhoek, gaan in de toekomst veel intensiever samenwerken. Ze werden door de Vlaamse Regering als pilootproject geselecteerd en kunnen zo in de komende twee jaar op maar liefst 450.000 euro rekenen. ‘Samenwerking zit ons, Westhoekinwoners, in het bloed. Dat hebben we al vaker bewezen,’ zegt een tevreden Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid en schepen in Poperinge die het dossier hielp verdedigen in Brussel. ‘De extra middelen vanuit Vlaanderen zien we als een noodzakelijk element om onze plannen verder uit te werken én als een erkenning voor onze vastberaden wil tot samenwerking. Door de krachten te bundelen komen we verder!’

Programma Parkconcerten 2024 is bekend

Tien bands geven deze zomer het beste van zichzelf op het podium van de Parkconcerten tijdens 5 muzikale donderdagen in het Burggraaf Frimoutpark. Het publiek bepaalde opnieuw mee de line-up.

Nieuw registratiesysteem voor IBO Hopsakee

Op 1 juni start de buitenschoolse kinderopvang Hopsakee in Poperinge met een nieuw registratiesysteem. Ouders kunnen voortaan werken met een badge, waarmee ze zelf de aankomst- en vertrektijden van hun kinderen registreren. ‘Een belangrijke stap naar administratieve vereenvoudiging voor ouders én voor ons IBO-team’, stelt bevoegd schepen Loes Vandromme.