Leerkrachten die vast benoemd zijn, kunnen hun opdracht geheel of gedeeltelijk verliezen door bijvoorbeeld een daling van het aantal leerlingen in de school. Als dat gebeurt en scholengemeenschappen vinden intern geen oplossing, dan kan de Vlaamse reaffectatiecommissie leerkrachten toewijzen aan een opdracht in een andere school. “Dit systeem zorgt in de praktijk voor een aantal moeilijkheden”, vindt Vandromme. Daarom riep ze de minister op om de moeilijkheden van dit reaffectatiesysteem te bekijken en na te gaan hoe het verenigbaar is met een modern HR-beleid in scholen. De minister van onderwijs beloofde hierover in overleg te gaan met de sociale partners.
“Een lesopdracht verplicht opleggen, neemt de dialoog tussen leerkracht en directie weg. Zo is er geen sprake van een positieve keuze voor de lesopdracht. Ook de match tussen de toegewezen leerkracht en de lesinhoud staat niet altijd op punt,” stelde Vandromme in de commissie onderwijs van 14 november. Ze gaf daarbij het voorbeeld van een leraar die jaren ervaring heeft met leerlingen voorbereiden op de arbeidsmarkt. Hij krijgt nu een opdracht in een doorstroomrichting naar het hoger onderwijs waar bepaalde theoretische kennis voor nodig is. “Het is jammer dat leerkrachten die niet opgeleid zijn voor die specifieke richtingen toch verplicht de toewijzing krijgen. De onderwijskwaliteit lijdt daaronder”, luidde het in de commissie. Daarnaast schuift het systeem nieuwe leerkrachten die nog niet vast benoemd zijn aan de kant. Dit motiveert hen helemaal niet om de keuze voor het onderwijs te maken.
“De reaffectatie is dus voor niemand een optimale situatie. Niet voor de vast benoemde leerkracht die gedwongen terecht komt in een school en soms niet de juiste ervaring voor de lesinhouden heeft. Niet voor tijdelijke personeelsleden die weggeduwd worden en misschien wel meer affiniteit met de lesinhoud hadden. En niet voor directeurs die weinig invloed hebben op de samenstelling van hun team. Zij kunnen bezwaar aantekenen tegen de beslissing, maar dat is niet evident en vaak is het sop de kolen niet waard”, zegt Vandromme.
Minister Demir begrijpt dat scholen in tijden van een lerarentekort botsen op een aantal moeilijkheden van het reaffectatiesysteem dat werd ingevoerd in tijden van een lerarenoverschot. Ze beloofde dit vast te nemen en in overleg te gaan met de sociale partners en de onderwijsactoren om een modern HR-beleid mogelijk te maken. Vandromme stelt voor om schoolbesturen meer slagkracht te geven door de vaste benoeming en de affectatie bij het schoolbestuur te leggen in plaats van de school. Zo kunnen zij leerkrachten in de juiste klassen inzetten. “En dat moet onze ambitie zijn”, aldus Vandromme.