West-Vlaamse schoolomgevingen worden (stilaan) veiliger

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme Vandromme

Deel dit artikel

In de voorbije 2 jaar werden in 45 West-Vlaamse gemeenten in totaal 259 schoolomgevingen aangepakt op gebied van verkeersveiligheid.

Dat meldt Loes Vandromme, Vlaams volksvertegenwoordiger voor CD&V die de cijfers van de minister van mobiliteit kon inkijken.

Vaak gaat het over kleine ingrepen zoals het aanbrengen van verkeerssignalisatie of kleine infrastructurele maatregelen.  

Toch is er nog een lange weg te gaan: uit een bevraging van begin 2021 blijkt dat 39 West-Vlaamse gemeenten nog steeds 160 knelpunten aan schoolomgevingen signaleren.

Vlaamse middelen voor kleine ingrepen aan schoolomgevingen

 

Via de subsidie ‘Veilige Schoolomgeving’ kunnen steden en gemeenten gebruik maken van Vlaamse middelen om de schoolomgevingen op hun grondgebied verkeersveiliger te maken.

Jaarlijks kunnen gemeenten een subsidieaanvraag voor de aanpak van maximum 10 schoolomgevingen doen. Met schoolomgeving wordt een straal van 100 meter rond de schooltoegang bedoeld. Deze subsidielijn focust vooral op kleine projecten die binnen de 6 maanden na de beslissing tot toekenning van de subsidie ook uitgevoerd moeten zijn.  Gemeenten krijgen maximum 50% van de totale uitgaven terugbetaald, met een maximum van 25.000 euro.

 

In de voorbije 2 jaar deden 45 West-Vlaamse gemeenten beroep op deze Vlaamse cofinanciering. Zo werden maar liefst 259 schoolomgevingen verkeersveiliger gemaakt.

6 gemeenten deden een aanvraag voor het maximum aantal van 10 schoolomgevingen, nl. Torhout, Oostkamp, Roeselare, Izegem, Menen en Ieper. Brugge deed 2 jaar op rij een aanvraag voor het maximum aantal en pakte zo al 20 schoolomgevingen op hun grondgebied aan.

 

De ingrepen  zijn heel divers en uiteraard aangepast aan de plaatselijke situatie,’ legt Loes Vandromme uit. ‘Vaak gaat het over het installeren van snelheidsinformatieborden, het inrichten van schoolstraten, het aanbrengen van thermoplasten of verkeersplateaus, extra verlichting aan oversteekplaatsen, enz.’ De Vlaamse projectmiddelen zijn niet zo groot, maar kunnen een gemeentebestuur wel over de streep trekken om te investeren in een veiligere schoolomgeving. Het kan er niet veilig genoeg zijn,’ besluit Loes Vandromme.

Nieuws

Belangrijke stap voorwaarts in bouw nieuwe Kunstacademie en cultuurzaal: akkoord met bouwpartners

Er is een akkoord met de groep bouwpartners (het ‘consortium’) die straks de nieuwe Kunstacademie van Poperinge op de Vroonhofsite zullen bouwen. De Vlaamse regering maakte een overeenkomst met het consortium ‘Schoolkracht’, een groep bouwpartners die, verspreid over Vlaanderen, 27 scholen zullen bouwen volgens de formule DBFM (‘Design, Build, Finance, Maintain’- Ontwerpen, Bouwen, Financieren, Onderhouden). ‘Ik ben bijzonder tevreden dat mijn inspanningen om dit subsidiedossier rond te krijgen, beloond werden en we nu een volgende fase kunnen beginnen,’ zegt Loes Vandromme, schepen van Cultuur in Poperinge.

Jeugdverenigingen zetten zich in voor pleegkinderen

Poperinge wil zich als pleegzorgstad engageren om pleegkinderen meer te betrekken bij buitenschoolse activiteiten. De stad stelde samen met verschillende lokale jeugdbewegingen een charter op, om te tonen dat elk kind welkom is, ook als het maar een korte periode aanwezig is.

Kunstenfestival Watou gaat van start op 6 juli!

In Watou gaat dit weekend voor 43ste keer het kunsten- en poëziefestival van start.

De Zomer van Watou is een vaste waarde en laat kunstenaars en dichters meer dan ooit in interactie gaan met het grote publiek. Focus-WTV maakt er deze mooie reportage over.

Klik hier voor de reportage!