West-Vlaamse schoolomgevingen worden (stilaan) veiliger

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

In de voorbije 2 jaar werden in 45 West-Vlaamse gemeenten in totaal 259 schoolomgevingen aangepakt op gebied van verkeersveiligheid.

Dat meldt Loes Vandromme, Vlaams volksvertegenwoordiger voor CD&V die de cijfers van de minister van mobiliteit kon inkijken.

Vaak gaat het over kleine ingrepen zoals het aanbrengen van verkeerssignalisatie of kleine infrastructurele maatregelen.  

Toch is er nog een lange weg te gaan: uit een bevraging van begin 2021 blijkt dat 39 West-Vlaamse gemeenten nog steeds 160 knelpunten aan schoolomgevingen signaleren.

Vlaamse middelen voor kleine ingrepen aan schoolomgevingen

 

Via de subsidie ‘Veilige Schoolomgeving’ kunnen steden en gemeenten gebruik maken van Vlaamse middelen om de schoolomgevingen op hun grondgebied verkeersveiliger te maken.

Jaarlijks kunnen gemeenten een subsidieaanvraag voor de aanpak van maximum 10 schoolomgevingen doen. Met schoolomgeving wordt een straal van 100 meter rond de schooltoegang bedoeld. Deze subsidielijn focust vooral op kleine projecten die binnen de 6 maanden na de beslissing tot toekenning van de subsidie ook uitgevoerd moeten zijn.  Gemeenten krijgen maximum 50% van de totale uitgaven terugbetaald, met een maximum van 25.000 euro.

 

In de voorbije 2 jaar deden 45 West-Vlaamse gemeenten beroep op deze Vlaamse cofinanciering. Zo werden maar liefst 259 schoolomgevingen verkeersveiliger gemaakt.

6 gemeenten deden een aanvraag voor het maximum aantal van 10 schoolomgevingen, nl. Torhout, Oostkamp, Roeselare, Izegem, Menen en Ieper. Brugge deed 2 jaar op rij een aanvraag voor het maximum aantal en pakte zo al 20 schoolomgevingen op hun grondgebied aan.

 

De ingrepen  zijn heel divers en uiteraard aangepast aan de plaatselijke situatie,’ legt Loes Vandromme uit. ‘Vaak gaat het over het installeren van snelheidsinformatieborden, het inrichten van schoolstraten, het aanbrengen van thermoplasten of verkeersplateaus, extra verlichting aan oversteekplaatsen, enz.’ De Vlaamse projectmiddelen zijn niet zo groot, maar kunnen een gemeentebestuur wel over de streep trekken om te investeren in een veiligere schoolomgeving. Het kan er niet veilig genoeg zijn,’ besluit Loes Vandromme.

Nieuws

Stijgend aantal vroegtijdige schoolverlaters is een nieuwe wake up call

Eind februari raakten nieuwe cijfers bekend over het aantal vroegtijdige schoolverlaters. En deze cijfers zijn niet hoopgevend: In het schooljaar 2021-2022 verliet 14.1% leerlingen het secundair onderwijs zonder voldoende kwalificaties. In het schooljaar 2014-2015 was dat nog 9.7%.

cd&v-lijsten volledig: Westhoek komt met ervaring én nieuw talent

De provinciale partijraad van cd&v West-Vlaanderen heeft vandaag – nadat het eerder al de lijsttrekkers Hilde Crevits (Vlaams) en Nathalie Muylle (Kamer) bekendmaakte – volledige West-Vlaamse lijsten goedgekeurd richting de verkiezingen van 9 juni 2024. De Westhoek wordt daarbij vertegenwoordigd door heel wat bekende gezichten. Westhoekboegbeeld en uittredend Vlaams parlementslid Loes Vandromme uit Poperinge is tevreden: ‘We kunnen rekenen op een mooie mix van mensen met ervaring én nieuw talent.’

Burgers hebben recht op betrouwbare overheid!

‘Het feit dat er, na het afbakenen van zones of gebieden waar bepaalde afspraken gelden, zonder enig voorafgaand overleg toch extra nieuwe regels of beperkingen komen vanuit de overheid, zorgt voor een nieuwe deuk in het vertrouwen in de politiek’, zo stelde Vlaams Parlementslid (cd&v) Loes Vandromme tijdens de plenaire vergadering van woensdag 21 februari. Ze wees daarbij op de omzendbrief die de ministers voor Omgeving en Erfgoed vorige week uitstuurden. Binnen een perimeter van 3 km van door de UNESCO erkende WOI-relicten moeten nieuwe windturbineprojecten voortaan geweerd worden, tenzij uitdrukkelijk aangetoond kan worden dat er geen impact is op de erfgoedwaarde. Het parlementslid hekelt vooral het feit dat er, éénzijdig wordt beslist zonder overleg te hebben gepleegd. ‘Het is een zoveelste voorbeeld van hoe de politiek, zonder vorm van overleg zomaar de spelregels verandert en nieuwe maatregelen oplegt. Zulke zaken voeden het wantrouwen in de politiek alleen maar,’ betreurt Loes Vandromme.