Extra steun voor erkende West-Vlaams uitbatingen van Toerisme voor Allen

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

In het voorjaar organiseerde Toerisme Vlaanderen voor de zestiende keer op rij een subsidieoproep voor uitbaters van Toerisme voor Allen-verblijven. Uit West-Vlaanderen kwamen 20 aanvragen binnen. 16 jeugdverblijven en/of vakantiecentra kregen dit jaar samen 329.263 euro subsidies om hun verblijf te moderniseren, kindvriendelijker te maken of in orde te stellen in het kader van de brandveiligheid.  Vorig jaar werd ongeveer evenveel subsidies uitgekeerd, nl. 355.187 euro, maar in 2019 lag het bedrag tot duidelijk hoger (635.374 euro).

Vlaams Parlementslid, Loes Vandromme: ‘Investeren in Toerisme voor Allen blijft, ook post corona een prioriteit om ons toerisme aantrekkelijk te houden voor doelgroepen zoals gezinnen, families, jeugdgroepen en mensen met een beperking.’

Het decreet Toerisme voor Allen legt bepaalde kwaliteits- en veiligheidsnormen op aan niet-commerciële vakantieverblijven. Wie deze normen haalt, kan de erkenning ‘Toerisme voor Allen’ aanvragen. Deze erkenning is ondertussen uitgegroeid tot een duidelijk herkenbaar kwaliteitslabel.

Erkende jeugdverblijven komen in aanmerking voor subsidies van maximum 40% van de kosten voor volgende infrastructuurwerken:

  • Kosten in het kader van brandveiligheidswerken
  • Kosten voor moderniseringswerken
  • Kosten voor infrastuurprojecten die de kindvriendelijkheid van het verblijf verhogen.

Ook West-Vlaamse jeugdverblijven vinden de weg naar dit subsidiekanaal, maar het blijft natuurlijk Onderaan vindt u een overzicht van de vakantiehuizen, de gemeente, de aard van de werken en het bedrag dat uitgekeerd werd in 2021.

West-Vlaanderen telt ondertussen 113 erkende jeugdverblijven. Dat aantal is tussen 2012 gegroeid van 71 naar 113 erkende verblijven.

Nieuws

450.000 euro Vlaamse middelen om Huizen van het Kind in de Westhoek te versterken

De verschillende Huizen van het Kind uit de eerstelijnszone Westhoek, gaan in de toekomst veel intensiever samenwerken. Ze werden door de Vlaamse Regering als pilootproject geselecteerd en kunnen zo in de komende twee jaar op maar liefst 450.000 euro rekenen. ‘Samenwerking zit ons, Westhoekinwoners, in het bloed. Dat hebben we al vaker bewezen,’ zegt een tevreden Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid en schepen in Poperinge die het dossier hielp verdedigen in Brussel. ‘De extra middelen vanuit Vlaanderen zien we als een noodzakelijk element om onze plannen verder uit te werken én als een erkenning voor onze vastberaden wil tot samenwerking. Door de krachten te bundelen komen we verder!’

Programma Parkconcerten 2024 is bekend

Tien bands geven deze zomer het beste van zichzelf op het podium van de Parkconcerten tijdens 5 muzikale donderdagen in het Burggraaf Frimoutpark. Het publiek bepaalde opnieuw mee de line-up.

Nieuw registratiesysteem voor IBO Hopsakee

Op 1 juni start de buitenschoolse kinderopvang Hopsakee in Poperinge met een nieuw registratiesysteem. Ouders kunnen voortaan werken met een badge, waarmee ze zelf de aankomst- en vertrektijden van hun kinderen registreren. ‘Een belangrijke stap naar administratieve vereenvoudiging voor ouders én voor ons IBO-team’, stelt bevoegd schepen Loes Vandromme.