Extra steun voor erkende West-Vlaams uitbatingen van Toerisme voor Allen

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme Vandromme

Deel dit artikel

In het voorjaar organiseerde Toerisme Vlaanderen voor de zestiende keer op rij een subsidieoproep voor uitbaters van Toerisme voor Allen-verblijven. Uit West-Vlaanderen kwamen 20 aanvragen binnen. 16 jeugdverblijven en/of vakantiecentra kregen dit jaar samen 329.263 euro subsidies om hun verblijf te moderniseren, kindvriendelijker te maken of in orde te stellen in het kader van de brandveiligheid.  Vorig jaar werd ongeveer evenveel subsidies uitgekeerd, nl. 355.187 euro, maar in 2019 lag het bedrag tot duidelijk hoger (635.374 euro).

Vlaams Parlementslid, Loes Vandromme: ‘Investeren in Toerisme voor Allen blijft, ook post corona een prioriteit om ons toerisme aantrekkelijk te houden voor doelgroepen zoals gezinnen, families, jeugdgroepen en mensen met een beperking.’

Het decreet Toerisme voor Allen legt bepaalde kwaliteits- en veiligheidsnormen op aan niet-commerciële vakantieverblijven. Wie deze normen haalt, kan de erkenning ‘Toerisme voor Allen’ aanvragen. Deze erkenning is ondertussen uitgegroeid tot een duidelijk herkenbaar kwaliteitslabel.

Erkende jeugdverblijven komen in aanmerking voor subsidies van maximum 40% van de kosten voor volgende infrastructuurwerken:

  • Kosten in het kader van brandveiligheidswerken
  • Kosten voor moderniseringswerken
  • Kosten voor infrastuurprojecten die de kindvriendelijkheid van het verblijf verhogen.

Ook West-Vlaamse jeugdverblijven vinden de weg naar dit subsidiekanaal, maar het blijft natuurlijk Onderaan vindt u een overzicht van de vakantiehuizen, de gemeente, de aard van de werken en het bedrag dat uitgekeerd werd in 2021.

West-Vlaanderen telt ondertussen 113 erkende jeugdverblijven. Dat aantal is tussen 2012 gegroeid van 71 naar 113 erkende verblijven.

Nieuws

Opstart Samen Lezen-project in de bib

Op 21 januari lanceert het Poperingse leerecosysteem Aster in samenwerking met de bib ‘Samen Lezen’. Om de twee weken kan je een bijeenkomst bijwonen in de bib. Een vrijwilliger leest hardop een verhaal of een gedicht voor. De groep gaat dan in gesprek over gedachten en gevoelens die dit bij hen oproept. Aster is een Europees initiatief, voor dit project zijn naast de bib ook Avansa Oostende-Westhoek, De Lovie vzw, Ligo, OverKop en hogeschool VIVES partners.

Steeds meer kwetsbare jongeren dreigen van het leerpad af te geraken

Deeltijds beroepsonderwijs kantelt binnenkort volledig in, in duaal leren, maar voor veel jongeren is er geen geschikt traject. Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid voor cd&v en onderwijsexperte trekt aan de alarmbel: ‘Het is hoog tijd om werk te maken van meer flexibele leerwegen om ook het leerrecht van de meest kwetsbare leerlingen te garanderen op weg naar een onderwijskwalificatie.’

Lezen wordt voor iedereen toegankelijk in Vlaanderen

In 2025 wordt werk gemaakt van de koppeling tussen de online catalogus van alle bibliotheken en de bijzondere bibliotheken zoals Luisterpunt, een specifieke Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking. Blinden, slechtzienden, maar ook personen met dyslexie kunnen er terecht voor luisterboeken of DAISY-boeken. Binnenkort zal er ook meer Vlaamse content aangeboden worden op het e-platform en vanuit de Vlaamse regering wordt het gesprek met de federale collega’s omtrent een uitzonderingsregel in de auteurswetgeving aangegaan. Die regeling moet het mogelijk maken dat mensen die Nederlands leren, maar geen leesstoornis hebben, ook gebruik kunnen maken van DAISY-boeken van Luisterpunt.

Vlaams parlementslid Loes Vandromme (cd&v) is tevreden dat er verder werk gemaakt wordt van inclusie op vlak van lezen. ‘Zo verlagen we de drempel voor vele mensen om makkelijker en sneller boeken te vinden.’