In het voorjaar organiseerde Toerisme Vlaanderen voor de zestiende keer op rij een subsidieoproep voor uitbaters van Toerisme voor Allen-verblijven. Uit West-Vlaanderen kwamen 20 aanvragen binnen. 16 jeugdverblijven en/of vakantiecentra kregen dit jaar samen 329.263 euro subsidies om hun verblijf te moderniseren, kindvriendelijker te maken of in orde te stellen in het kader van de brandveiligheid. Vorig jaar werd ongeveer evenveel subsidies uitgekeerd, nl. 355.187 euro, maar in 2019 lag het bedrag tot duidelijk hoger (635.374 euro).
Vlaams Parlementslid, Loes Vandromme: ‘Investeren in Toerisme voor Allen blijft, ook post corona een prioriteit om ons toerisme aantrekkelijk te houden voor doelgroepen zoals gezinnen, families, jeugdgroepen en mensen met een beperking.’
Het decreet Toerisme voor Allen legt bepaalde kwaliteits- en veiligheidsnormen op aan niet-commerciële vakantieverblijven. Wie deze normen haalt, kan de erkenning ‘Toerisme voor Allen’ aanvragen. Deze erkenning is ondertussen uitgegroeid tot een duidelijk herkenbaar kwaliteitslabel.
Erkende jeugdverblijven komen in aanmerking voor subsidies van maximum 40% van de kosten voor volgende infrastructuurwerken:
- Kosten in het kader van brandveiligheidswerken
- Kosten voor moderniseringswerken
- Kosten voor infrastuurprojecten die de kindvriendelijkheid van het verblijf verhogen.
Ook West-Vlaamse jeugdverblijven vinden de weg naar dit subsidiekanaal, maar het blijft natuurlijk Onderaan vindt u een overzicht van de vakantiehuizen, de gemeente, de aard van de werken en het bedrag dat uitgekeerd werd in 2021.
West-Vlaanderen telt ondertussen 113 erkende jeugdverblijven. Dat aantal is tussen 2012 gegroeid van 71 naar 113 erkende verblijven.