Parlementair werk, werkt: loonsimulator is alvast één realisatie uit mijn tienpuntenplan voor zij-instromers in het onderwijs

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Wie als zij-instromer vooraf graag een concreet zicht wil hebben op zijn of haar toekomstige loon kan voortaan gebruik maken van een salarissimulator.

Deze nieuwe salarissimulator is een idee dat Vlaams parlementslid en onderwijsexperte voor cd&v Loes Vandromme eerder ook al bepleitte in haar plan om meer mensen voor de klas te krijgen. “Wie speelt met het idee om de stap te zetten naar het onderwijs moet maximaal ondersteund worden. Via zo een loonsimulator is de informatie die toekomstige leerkrachten zoeken eenvoudig online te vinden. Het kan twijfelaars overtuigen om eindelijk die stap te zetten. Maar de informatie moet uiteraard correct zijn. Vakbonden meldden ondertussen dat de berekeningstool fouten zou bevatten. Dat kan natuurlijk niet.”

 

En verder blijft Vandromme hameren op het belang van ondersteuning van nieuwe zij-instromers. “De stap naar het onderwijs zetten is één ding. Maar die mensen daar ook houden is een even grote uitdaging. Uit cijfers die ik eerder opvroeg blijkt 1 op 3 zij-instromers het onderwijs al te verlaten na 1 jaar. Daarop moeten we volop inzetten: die starters maximaal ondersteunen en begeleiden.' 

Het tienpuntenplan van Vandromme om zij-instromers in het onderwijs te ondersteunen en ze er ook te houden, vind je hier.

Nieuws

Bibliotheek en De Lovie vzw slaan de handen in elkaar op Erfgoeddag

Op Erfgoeddag, zondag 21 april, kan je dit jaar opnieuw het kasteelpark De Lovie bezoeken. Het thema is dit jaar ‘Samen uit, samen thuis’. Je geniet er van het lokale aanbod met de jaarlijkse Bloemendagen en kan gezellig rondkuieren in de historisch rijke omgeving. Een nieuwigheid dit jaar is een samenwerking met de bibliotheek voor extra activiteiten en een boekenverkoop.

Poperinge opent rouwregister voor Gwy Mandelinck

Gwy Mandelinck, bezieler van de Poëziezomers in Watou, is overleden op vrijdag 5 april. Het stadsbestuur opent een rouwregister in de kerk van Watou. Je kan er dagelijks terecht tussen 9 u. en 17.30 u .

Onderwijsinspectie moet te allen tijde onafhankelijk kunnen werken!

Lieven Viaene, topman van de onderwijsinspectie, gaat met pensioen. In een afscheidsinterview uit hij zijn bezorgdheid over de richting die de onderwijsminister de inspectie induwt. De inspectie werd de afgelopen jaren 'geremd in het benoemen wat er op het veld niet goed loopt,' zo stelde de man in De Ochtend op Radio 1.

Wat mij betreft, is het van primordiaal belang dat de inspectie onafhankelijk haar werk kan doen, zodat de overheid gevoed wordt door een objectief en breed beeld van hoe onze scholen, hoe onze lerarenteams werken. Vandaar dat het ook belangrijk is dat inspecteurs ervaring op het terrein, in de klas, hebben. Ongeoorloofde politieke druk kan nooit de bedoeling zijn. Als er gevraagd wordt dat de inspectie doet wat de democratie vraagt, dan rapport de inspectie beter aan het parlement dan aan de minister van Onderwijs.