In 2024 deden tal van inwoners een beroep op de sociale dienstverlening van OCMW Poperinge. Dat blijkt uit het pas verschenen jaarverslag. De hulpvragen worden complexer. Toch slaagt het lokaal bestuur erin om op maat te ondersteunen, dankzij nauwe samenwerking tussen diensten en externe partners.
Samenwerking is nodig
In zowat elke sociale dienstverlening steeg de voorbije jaren het aantal hulpvragen. Dit toont volgens het bestuur niet alleen de groeiende noden, maar ook het vertrouwen in de lokale dienstverlening. Toch brengt die stijging ook knelpunten met zich mee. Schepen voor Welzijn, Loes Vandromme: "De complexiteit van de hulpvragen overstijgt vaak de grenzen van één dienst, wat vraagt om samenwerking en doorverwijzing."
OCMW Poperinge zet in op een geïntegreerde werking. Dankzij structureel overleg en vlotte communicatie tussen diensten zoals sociale dienst, woonzorg en buurtwerking kunnen hulpvragen sneller beantwoord worden. Ook met lokale actoren (welzijnsschakels, onderwijs, …) en externe partners (in de hulpverlening) wordt samengewerkt.
"We zien dat mensen sneller de weg vinden naar hulp, en dat is goed. Maar het dwingt ons ook om flexibel, deskundig én menselijk te blijven. Want zorg is meer dan een aanbod: het is nabij zijn, de weg tonen, en soms zelfs een stukje mee oplopen", zegt schepen Vandromme.
Aandacht voor wonen, activering en mentaal welzijn
In het jaarverslag komen enkele thema’s met grote maatschappelijke relevantie terug;
- Huisvesting: het Housing First-project, een initiatief rond kwetsbare gezinnen via de Koning Boudewijnstichting, de wachtlijst bij seniorenwoningen tonen de nood aan duurzame woonoplossingen.
- Werk en activering: arbeidstrajectbegeleiding, individueel maatwerk en het lokaal activeringspact zetten mensen weer in beweging richting de sociale economie of arbeidsmarkt.
- Psychologische hulp: het netwerk van eerstelijnspsychologen breidt uit, met extra aandacht voor kinderen en jongeren door o.a. aanbod in Sociaal Huis en OverKop.
Leefbaarheid in de buurten
Sociale cohesie blijft een belangrijke doelstelling. Ontmoetingsactiviteiten van het buurthuis Bellewijk, de lokale dienstencentra en Nestor versterken de leefbaarheid in buurten. Aanspreekpunten in de buurt zorgen voor meer vertrouwen en betrokkenheid. Inwoners nemen steeds vaker initiatief en zetten hun talenten in, wat bijdraagt aan lokale verbinding.
Jaarverslag als kompas voor toekomstig beleid
Het jaarverslag vormt voor het lokaal bestuur niet alleen een terugblik, maar ook een werkdocument voor de toekomst. In het nieuwe meerjarenplan blijven armoedebestrijding, zorgzame dienstverlening, activering en samenwerking prioriteiten.