Vlaams Parlement maakt opleiding basisverpleegkunde mogelijk

Publicatiedatum

Auteur

Loes Vandromme

Deel dit artikel

Het Vlaams Parlement heeft via een spoeddecreet de HBO5-opleiding verpleegkunde omgevormd naar de opleiding 'basisverpleegkundige'. Die omvorming was nodig na een federale wetswijziging waarbij het beroep van verpleegkundige wordt opgedeeld tussen 'basisverpleegkundige' enerzijds en 'verpleegkundige verantwoordelijk voor de algemene zorg' anderzijds. Door het decreet maakt het Vlaams Parlement het nu mogelijk dat de nieuwe opleiding tot 'basisverpleegkundige' vanaf 1 september 2023 van start gaat in opvolging van de bestaande HBO5-opleiding verpleegkunde.

De HBO5-opleiding tot verpleegkundige wordt georganiseerd door scholen voor voltijds secundair onderwijs in een samenwerkingsverband met een hogeschool. De opleiding begon oorspronkelijk als aanvullend secundair beroepsonderwijs en was toen gekend als de vierde graad verpleegkunde.
Maar volgens de Europese Commissie voldeed de HBO5-opleiding verpleegkunde niet aan de minimumopleidingseisen. Zo voorziet de opleiding onvoldoende opleidings- en stage-uren om aanspraak te kunnen maken op de Europese titel van 'verpleegkundige'. Vlaanderen heeft er steeds voor gepleit om een opleiding in de verpleegkunde op niveau HBO5 te behouden (en niet te verlengen). 
De federale regering besloot daarom de opleiding om te vormen tot een nationaal beroep, waardoor niet langer aan alle Europese bepalingen en richtlijnen moet worden voldaan. Het Vlaams Parlement zorgt in navolging van de federale regelgeving nu voor een decretale basis. 
Hoofdindiener Koen Daniëls (N-VA) spreekt van een noodzakelijke decretale aanpassing. "Het belang van verpleegkundigen kan niet genoeg worden benadrukt. Het is daarom van essentieel belang dat alle talenten een opleiding tot verpleegkundige kunnen volgen en blijven volgen zoals in Vlaanderen het geval is. De creatie van twee aparte, maar complementaire profielen is daarin een belangrijke stap. Het is daarbij belangrijk dat in de HBO5-opleiding men nog steeds wordt opgeleid tot verpleegkundige: de basisverpleegkundige."

Volgens cd&v-parlementslid Loes Vandromme is de ingreep "een belangrijke stap om meer jongeren en instromers aan te trekken om te kiezen voor de zorg".

"Daarom maken we de opleiding tot 'basisverpleegkundige' al vanaf september mogelijk. De basisverpleegkundige zal een essentiële en noodzakelijke schakel zijn en blijven in de zorg en in de organisatie van de verpleegkundige zorg", aldus Vandromme. 
Volgens Open VLD-parlementslid Jean-Jacques De Gucht is het een goede zaak dat de federale regering met het statuut van basisverpleegkundige de poort open houdt voor mensen die interesse hebben in de zorg. "Het is dan ook een goede zaak dat we nu op Vlaams niveau duidelijkheid hebben gecreëerd rond de opleiding tot basisverpleegkundige", aldus De Gucht. 

Nieuws

Nieuwe oproep huursubsidies voor scholenbouw in het najaar 2025!

Heel veel scholen hebben dringend nood aan extra ruimte en kijken aan tegen hoge renovatiekosten. De Vlaamse overheid voorziet een aantal maatregelen om hiervoor financieel tussen te komen, maar de klassieke wachtlijst is lang.  Via huursubsidies kunnen scholen hun capaciteit vrij snel uitbreiden of bestaande infrastructuur renoveren. Het blijft echter wachten op een nieuwe subsidie-oproep waarop scholen kunnen intekenen. In antwoord op een parlementaire vraag van Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) antwoordde de minister van onderwijs nu dat er dit najaar een nieuwe oproep komt. ‘Die zal geen dag te vroeg komen’, zegt Loes Vandromme tevreden. ‘De nood aan goede schoolinfrastructuur is zeer groot. Initiatieven als huursubsidies zijn zeer welkom voor scholen die snel werk willen maken van uitbreiding of renovatie.’

Groot personeelsverloop bij schooldirecties, beloofde loonafspraken on hold gezet

Het aantal wissels in directieteams in het leerplichtonderwijs, is in drie jaar tijd met 54 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) bij de minister van onderwijs opvroeg. Tijdens het schooljaar 2021-2022 waren er 1.307 wissels van directieleden. Vorig schooljaar ging het over maar liefst 1.999 wissels, pensioneringen buiten beschouwing gelaten. Eerdere loonafspraken om de job aantrekkelijker te maken werden on hold gezet. “Schooldirecteurs verdienen meer respect van de overheid. Kwaliteitsvol onderwijs staat of valt met standvastige, sterke schoolleiders. Die dreigen we vandaag te verliezen”, stelt Vandromme.

Parlementair werk, werkt: versnelde evaluatie decreet onderwijsinternaten komt er tegen eind dit jaar!

Op vraag van Vlaams Parlementslid Loes Vandromme die de situatie van de onderwijsinternaten al meerdere malen aankaartte, gaf de minister in de commissie Onderwijs te kennen dat ze tegen eind dit jaar een eerste evaluatie van het decreet op onderwijsinternaten wil klaar hebben.

‘Dat is bijzonder goed nieuws,’ vindt Vandromme. ‘Het nieuwe decreet voor onderwijsinternaten is sinds 2023 van kracht. De regelgeving is dus behoorlijk recent maar toch is een eerste evaluatie een absolute must.’